Lidové noviny

Mlátičky neuprchly jen o vlásek

- Podrobnost­i na www.lidovky.cz

dostaly až poté, když už muži uprchli. Začaly je hledat v přilehlých ulicích, jenže ti velmi rychle pláchli na tramvaj číslo 14 a odjely směrem Karlovo náměstí.

Kriminalis­té případ medializov­ali a obdrželi zhruba tři desítky poznatků, o koho by semohlo jed- nat. Jeden přišel i z hotelu, v němž muži pobývali. Tou dobou ale už byli odhlášeni. Jejich hotelové karty navíc neobsahova­ly kopie pasů s fotografie­mi, a tak policie stále postrádala jistotu, zda je na správné stopě.

Když se později dopracoval­a k totožnosti násilníků, už pro změnu netušila, kde se právě nacházejí. Což je podle policie důvod, proč je nezadržela dříve.

„Ruku v ruce jsme ještě dostali informace, že muži z republiky již vycestoval­i, což se potom nepotvrdil­o,“řekl LN mluvčí praž- ské policie Jan Daněk. Odkud informace pramenily, nechce z taktických důvodů konkretizo­vat.

Po této zprávě ovšem kriminalis­tům přišlo zbytečné o pachatelíc­h jakkoli informovat letiště. „Když jsme měli zprávu o jejich odletu, nebylo to namístě,“řekl Daněk.

Že se skupina násilníků stále pohybuje v prostorách na Ruzyni, si všimli až dispečeři Letiště Praha, kteří obsluhují kamerový systém. Nějaký čas proto pozorovali její pohyb, zatímco policisté vše směřovali k zásahu. Ve chvíli, kdy muži seděli v restauraci U Václava, kde byli později zadrženi, to zároveň několik cestujícíc­h ohlásilo na tísňové lince.

„Jakmile jsme obdrželi informaci o jejich výskytu, udělali jsme všechny kroky, aby osoby neutekly, a zahájili jsme ztotožňova­cí proces,“řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Odmítla tím svědectví jednoho z cestujícíc­h, že se poté, co dva policisté z místní služebny mužům odebrali pasy, dlouho nic nedělo. „Ztotožnit sedm lidí nějakou dobu trvá. Nemůžeme okamžitě zadržet někoho jenom proto, že vypadá jako osoba, po které se pátrá,“dodala Rendlová. Celou sedmičku pak policie zadržela ještě před odbavením.

Za své činy mohou očekávat tří- až desetiletý trest odnětí svobody. „Jde o poškození nebo ztrátu nějakého důležitého tělesného orgánu, jako je oko či noha. Další možností je, že pracovní neschopnos­t překročí 42 dnů. V tomto případě se má za to, že jde o těžkou újmu na zdraví,“řekl LN advokát Jaroslav Ortman. Pokud se případ dostane k soudu, bude záležet i na znalci, který určí, jak moc devastujíc­í zranění byla. „Je to dokumentov­áno na videu, takže jsou vidět údery a kopy. V tom případě by mohlo jít také o pokus o těžké ublížení, který je rovněž trestný, stejně jako dokonaný trestný čin,“upozornil Ortman. Soud bude muset zohlednit přesilu, které napadený číšník čelil. „Jestliže byli útočníci tři na jednoho, zůstává rozum stát,“konstatova­l Ortman.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia