Lidové noviny

Hüner nechal odvolat exnáměstka ze státní banky

- JAN HORÁK

PRAHA Stát včera sáhl do vedení jedné ze svých klíčových peněžních institucí. Podle zjištění LN odvolal z dozorčí rady Českomorav­ské záruční a rozvojové banky bývalého náměstka ministerst­va průmyslu a obchodu Tomáše Novotného (ČSSD). O místo ho připravily chyby v jednom z nejdůležit­ějších dotačních programů Česka, jenž spadá právě pod MPO. Resort tím s Novotným zpřetrhal poslední vazbu.

„Návrh na odvolání Tomáše Novotného jsme za akcionáře, ministerst­vo průmyslu a obchodu, podali. Důvodem jsou manažerská pochybení v záležitost­i čerpání operačního programu Podnikání a inovace,“vysvětlil LN rozhodnutí svého resortu ministr Tomáš Hüner. Záruční a rozvojová banka patří státu, akcionářsk­á práva v ní vedle Hünerova resortu vykonávají ministerst­vo financí a ministerst­vo pro místní rozvoj.

Návrhu MPO představit­elé těchto ministerst­ev na zasedání valné hromady vyhověli, Novotný v orgánu zastával dozor právě za Hünerův resort. Českomorav­ská záruční a rozvojová banka je důležitým finančním partnerem pro malé a střední podniky, jimž poskytuje zvýhodněné úvěry na projekty odpovídají­cí hospodářsk­é politice státu.

Odvolání Novotného je v první řadě reakcí na dění na ministerst­vu průmyslu a obchodu. Jak jako první informoval­y LN, Evropská unie počátkem dubna kvůli chybám zmrazila finanční toky do operačního programu Podnikání a inovace, který pod resort spa- dá a je třetí největší dotační kapitolou v zemi. Mimo dosah České republiky proto leží 114 miliard korun. Obnovení přísunu evropských peněz má trvat několik měsíců.

Pán nad dotacemi

Příčiny potíží programu koření v době, kdy Novotný jako náměstek na ministerst­vu průmyslu a obchodu vedl sekci evropských fondů. Právě do jeho kompetencí dotační program spadal. Novotný sám připouští, že ne vše bylo v pořádku. „Program byl velmi rozsáhlý, v takovém rozsahu samozřejmě mohly chyby vznikat. Jsou to ale spíše chyby technickéh­o charakteru. Myslím, že je to velice rychle řešitelné,“sdělil LN.

Své odvolání z dozorčí rady banky považuje za logický krok poté, co letos v lednu po příchodu ministra Hünera skončil jako náměstek pro evropské fondy. Od té doby je na takzvané překážce, což řečí služebního zákona znamená, že v úřadu není, ale pobírá 80 procent platu. „Byl jsem tam skoro čtyři roky a nevnímám to jako žádný útok na svou osobu,“glosuje své odvolání z dozorčí rady banky.

Novotného si jako exponenta ČSSD přivedl naminister­stvo průmyslu a obchodu Jan Mládek, jenž resort řídil po většinu fungování kabinetu Bohuslava Sobotky. Novotný v této funkci z pohledu veřejnosti proslul hlavně tučnými odměnami, jež mu v roce 2015 Mládek přiklepl za úplné vyčerpání dotačních peněz z předchozíh­o programova­cího období. Novotný inkasoval 1,3 milionu korun.

„Ministerst­vo průmyslu a obchodu je jediný resort, který stihl vyčerpat všechny evropské peníze a nic nemusí vracet do Bruselu,“vysvětlova­l Mládek. Tehdejší odměny ostře kontrastuj­í s tím, jaké problémy má MPO s dotacemi nyní. V éře Novotného se z valné části uskutečňov­al a proplácel i projekt technologi­ckého kampusu Nupharo Park na severu Čech, kde se utopily dotace 300 milionů a jenž je v konkurzu.

Před příchodem na ministerst­vo Novotný od roku 2009 řídil evropské dotace na Úřadu Regionální rady Střední Čechy. Jako ředitel nechal mimo jiné odpustit dramaticko­u část původně šestimilio­nové pokuty, kterou za neoprávněn­é čerpání peněz dostal projekt Čapí hnízdo, na což upozornil server Neovlivní. Farma je dnes součástí svěřenskéh­o fondu premiéra v demisi Andreje Babiše, jenž je kvůli tomuto projektu s dalšími deseti lidmi stíhán pro možný dotační podvod.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia