Lidové noviny

Názor Duky nebere Zeman vážně

-

PRAHA Kardinálu Dominiku Dukovi není vůbec nic do toho, jaký program má prezident republiky, řekl včera v televizi Nova prezident Miloš Zeman. Reagoval tím na sobotní Dukovo kázání u příležitos­ti repatriace kardinála Josefa Berana. Duka v něm upozornil, že Zeman byl v ten den hostem na sjezdu komunistic­ké strany.

„Je jistě náhodnou souhrou okolností, že ve chvíli, kdy my zde vítáme kardinála Berana, je prezident republiky hostem na sjezdu komunistic­ké strany, která se přes volební porážku dožaduje stále většího podílu na moci. Je to velmi zřetelné znamení hodiny, v níž se náš národ nachází. A o to větší zodpovědno­st připadá hlavě státu, aby zaznělo rozhodné slovo,“pronesl v sobotu Dominik Duka. Slova, ze něž český primas sklidil v katedrále svatého Víta bouřlivý potlesk, byla nečekaná proto, že arcibiskup a prezident dosud vystupoval­i v souladu.

Zeman se proti Dukovým slovům sice ohradil, ale dále uvedl, že se ho nedotkla. „Já respektuji právo každého na jeho názor, ale ne každý názor beru vážně,“dodal prezident.

Vyjádřil se také k požadavku ČSSD mít v koaliční smlouvě s ANO závazek, že bude-li člen vlády prvoinstan­čně odsouzen, odstoupí. „Když jsem tento poža- davek slyšel poprvé, pokrčil jsem rameny a říkal jsem si nic proti tomu,“uvedl Zeman. Později si ale prý uvědomil, že odvolací soudy v řadě případů rozsudky nižších instancí nepotvrdí. „Z tohoto důvodu bych spíše zvažoval, ale to už by byla samozřejmo­st, požadavek na pravomocné odsouzení,“řekl Miloš Zeman.

V souvislost­i s jednáním o vládě zmínil ministra obrany Martina Stropnické­ho. Podle prezidenta má zájem opustit funkci ministra zahraničí a rád by se stal velvyslanc­em. Zeman předpoklád­á, že mu v tom vyhoví. Stropnický vzápětí takový svůj záměr pro server iRozhlas odmítl. čtk, dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia