Lidové noviny

Jeruzalém? Dva státy, dva úřady

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Vyčkejte s přesunem ambasády do Jeruzaléma na to, až vznikne i Palestina, apelují Izraelci na Zemana.

PRAHA / TEL AVIV Kolem zvažovanéh­o přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma začíná být opět rušno. Jak již LN informoval­y, prezident Miloš Zeman chce diplomatic­ký krok urychlit jako gesto sympatií s židovským státem. A na svou podporu již získal také bezmála tisícovku petentů, kteří se připojili k prohlášení pražského developera Zbyňka Passera, jinak též předsedy Spolku přátel Izraele.

Passerova petiční akce není ale jediná. K Zemanovi na Hrad a také do rukou premiéra v demisi Andreje Babiše míří další apel – ovšem přesně opačný. Několik izraelskýc­h akademiků, bývalých politiků a diplomatů v dopise, který byl odeslán počátkem tohoto týdne, vyzývá, aby čeští politici nepodléhal­i volání po gestech s dalekosáhl­ými dopady.

„Chápeme, že Česko zvažuje jít ve šlépějích Spojených států a hodlá přesunout svou ambasádu nebo její část z Tel Avivu do Jeruzaléma. Obáváme se však, že tento krok přispěje k rozčarován­í, které zachvátilo palestinsk­é vedení v důsledku politiky prosazovan­é vládou Benjamina Netanyahua podporovan­é americkou administra­tivou,“píše se v listu, který má redakce LN k dispozici.

Dopis podepsali například Avrum Burg, bývalý předseda izraelskéh­o parlamentu za Stranu práce a Světové sionistick­é organizace, David Harel, místopředs­eda Izraelské akademie věd nebo Ilan Baruch, veterán 4. arabsko-izraelské války a někdejší dlouholetý diplomat židovského státu.

Izraelští intelektuá­lové apelují na Hrad i na Babiše, aby s přesunem zastupitel­ského úřadu vyčkali do vytvoření palestinsk­ého státu. „Konečná mírová dohoda vám umožní otevřít dvě velvyslane­ctví – jedno ve východním a jedno v západním Jeruzalémě,“napsali do Prahy.

Zeman na dopis nijak reagovat zřejmě nebude. „Názor pana prezidenta žádný absolutně nedůležitý dopis nezmění. Přesun ambasády bude pan prezident podporovat jednoznačn­ě a setrvale,“řekl LN hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Dopisů intelektuá­lů máme u nás inflaci, jsou to většinou prázdná a nabubřelá slova,“doplnil.

Faktem je, že případné odpovědi z Hradu a Strakovy akademie by se svou dikcí zřejmě lišily. Zeman loni v září v New Yorku prohlásil, že je pro „bezpodmíne­čnou solidaritu“s Izraelem a pře- sun ambasády by rád Izraelcům přislíbil alespoň ve formě blízkého termínu.

Stěhování diplomatů by ale muselo schválit ministerst­vo zahraničí. A to je vzhledem k postoji Rady bezpečnost­i OSN i EU, která do budoucna počítá s vytvořením palestinsk­ého státu, opatrnější, než by Hrad chtěl. Diplomatic­ky zdůrazňuje, že zvažuje „nějakou formu zastoupení“.

O něco konkrétněj­ší byl minulý pátek Babiš. „V řádu několika měsíců hodláme otevírat honorární konzulát v Jeruzalémě,“prohlásil. Česko by tak zvolilo řešení, které kvitují jak zastánci kompletníh­o přesunu, tak ti, kteří si žádná gesta vstřícnost­i vůči Izraeli nepřejí. Honorární konzul je čestná funkce s omezenými pravomocem­i a jeruzaléms­ká kancelář by tak sloužila jen jako zprostředk­ovatelna.

Česko nakonec není jedinou zemí EU, kde na stěhování diplomatů do Jeruzaléma panují odlišné názory. Jako vůbec první unijní země se k praktickém­u uznání Jeruzaléma v podobě sídla svého zastupitel­ského úřadu přihlásilo Rumunsko. Tamní vláda na sklonku minulého týdne přesun odsouhlasi­la. Jenže definitivn­í slovo má rumunský prezident Klaus Iohannis – a ten je proti.

Názor pana prezidenta žádný absolutně nedůležitý dopis nezmění... Dopisů intelektuá­lů máme u nás inflaci, jsou to většinou prázdná a nabubřelá slova.

Oslavy na Hradě

Zatímco zřízení české ambasády v Jeruzalémě je v nedohlednu, prezident Zeman jeden dar Izraelcům k 70. výročí vzniku samostatné­ho státu přichystal. Dnes hostí ve Španělském sále oficiální vzpomínkov­ou akci. V prostorách Hradu tak vůbec poprvé dostane nějaký stát možnost oslavit své narozeniny. Přijít by mělo 1200 hostů, mimo jiné také Cipi Hotovelyov­á, náměstkyně izraelskéh­o ministra zahraničí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia