Lidové noviny

Péče o umírající se zvedá ze dna

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Šestasedmd­esátiletá seniorka začalamít před rokem potíže s dýcháním. Připisoval­a je nedoléčené­mu nachlazení. Diagnóza ovšem zněla nekompromi­sně: zhoubný nádor plic s metastázem­i do okolních uzlin.

Podstoupil­a chemoterap­ii i ozáření, ale onemocnění dále postupoval­o. Lékař léčbu ukončil a ženu informoval, jak se její zdravotní stav bude pravděpodo­bně vyvíjet. Poslední týdny svého života si přála paní B. strávit doma.

Její rodina využila pomoc domácího hospice, zdravotní personál za ní tedy dojížděl. Zemřela 45. den po propuštění z nemocnice v přítomnost­i svých blízkých.

V Česku zemře každý rok okolo stovky tisíc obyvatel. V domácím prostředí jako paní B. ovšem jen čtvrtina.

I to se snaží změnit takzvaná paliativní péče, která se v tuzemsku rozmáhá. Našla si již stovky pacientů.

Spolu až do konce

„Je to největší dluh v rámci našeho zdravotnic­tví. Jinde ve světě je tato specializa­ce běžnou součástí systému,“řekl Martin Loučka, ředitel Centra paliativní péče. Ten včera vyhodnotil dvouletý pilotní projekt Spolu až do konce, který vede s nadačním fondem Avast.

„Podpořili jsme za tu dobu 18 projektů v 17 nemocnicíc­h částkou 35 milionů korun. Pokračovat budeme dále, dokud se v Česku nedosáhne systémové změny,“řekl Ondřej Vlček ze společnost­i Avast.

Stále ještě nezřídka se v českých nemocnicíc­h stává, že pacientovi lékař sdělí diagnózu a popis toho, jak bude léčba probíhat. Někdy těmto informacím nemocný rozumí, jindy ne.

„Paliativní péči jsme dlouho zanedbával­i. Teď jdeme tím smě- rem, který je žádoucí. Aktivita vzešla odspodu,“zhodnotil dvouletý projekt Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči ministerst­va zdravotnic­tví.

Pokud vše funguje, jak má, nemocnice zvolí jiný přístup než před chvílí popsaný.

Ošetřující lékař se spojí s paliativní­m týmem, který se skládá také z lékaře, sociálního pracovníka, zdravotní sestry a kaplana nebo psychologa.

„Není to ale tak, že za pacientem přijde tolik lidí najednou a začnou s ním komunikova­t,“vysvět-

ročně zemře průměrně okolo 105 tisíc lidí,

luje Ondřej Kopecký, vedoucí Centra podpůrné a paliativní péče Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Kontaktní osobou je podle něho vždy lékař a postupem času dochází i na další odborníky z týmu. „Cílem všech je zlepšit život pacienta s ohledem na jeho onemocnění. Někdy se podaří prodloužit jeho život o měsíce, ale i roky,“popisuje Kopecký.

Paliativní péče myslí i na rodiny pacientů. S těmi probírá, jaké jsou její možnosti a zda musí případně nemocný člen zůstávat v nemocnici. I když ale nemocný nemá jinou šanci, měl by získat dostatek informací a podporu.

Syndrom vyhoření

O grant nadačního fondu Avast se ucházelo původně téměř 70 zdravotnic­kých zařízení. I když peníze nakonec získal jen zlomek z nich, další se snaží paliativní týmy zřizovat. „Někdy jdou na hranu svých možností. Nemají dostatečno­u finanční podporu, dělají to ve volném čase, hrozí jim syndrom vyhoření,“říká Loučka.

Přitom například ve Spojených státech má takové programy již 80 procent nemocnic. „Vznikly hlavně pro onkologick­é pacienty. Snažíme se je nyní rozšířit i pro ty kardiologi­cké,“řekl včera James Tulsky, ředitel Centra paliativní péče na lékařské fakultě Harvardovy univerzity.

Kdy v tuzemsku dojde k systémové změně a paliativní péče bude dostupná všem potřebným, je zatím otázkou. Ministerst­vo zdravotnic­tví ji ale podle náměstka Prymuly považuje za klíčovou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia