Lidové noviny

Chceme novou dohodu o Íránu

- MILAN ROKOS

Zda odstoupí Spojené státy od mezinárodn­í dohody o íránském jaderném programu, Trump neprozradi­l. S Macronem chce ale pracovat na nové, širší smlouvě.

WASHINGTON/PRAHA V otázce íránské jaderné dohody by mohli Evropané a Američané brzy najít společnou řeč. Šéf Bílého domu Donald Trump vyjádřil po schůzce s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem naději v brzkou shodu a i Macron na tiskové konferenci potvrdil, že je Francie odhodlaná pracovat na „nové dohodě“o Íránu. Její součástí by měla být i dosavadní smlouva, označovaná zkratkou JCPOA. „Máme sice v otázce Íránu neshody, ale překonáme je,“věří Macron.

Dohoda by ale podle obou lídrů měla být širší a přispět mimo jiné i k řešení situace v Sýrii. Krátce předtím však Trump mezinárodn­í smlouvu o omezení íránského jaderného programu, kterou světové mocnosti připravova­ly několik let, označil za hroznou. Podle Macrona je naopak dokument významný a je součástí bezpečnost­ního rámce regionu.

Trump vyslal zároveň do Íránu jasný vzkaz: „Pokud obnoví svůj jaderný program, budou mít větší problémy než kdykoli dříve,“prohlásil. Dosavadní smlouva podle něj neměla vůbec vzniknout: „Viním z ní Kongres, ale i další lidi,“řekl s narážkou na svého předchůdce Baracka Obamu. „Uvidíme, co 12. května udělám,“odmítl prozradit, zda od JCPOA skutečně Spojené státy odstoupí, jak v minulosti několikrát avizoval.

Jednání s Macronem, s nímž si vytvořil poměrně přátelský vztah, si Trump pochvalova­l. Dobrá nálada se ostatně nesla během celé vůbec první státní návštěvy během Trumpova mandátu. Americký prezident svého hosta označil za „dokonalého a skvělého“a v legraci mu odstraňova­l jedinou chybičku – lupy na rameni.

Podle zdrojů listu The New York Times se skutečně postoje amerických a evropských vyjednavač­ů v otázce Íránu sbližují. Oba týmy nyní sestavují dvě přílohy původní dohody – jedna z nich by se měla týkat íránského programu výroby balistický­ch raket, dru- há pak íránských destabiliz­ačních akcí na Blízkém východě. Západ například obviňuje Írán z podpory šíitských rebelů v Jemenu, kteří v posledních týdnech několikrát odpálili rakety na Saúdskou Arábii.

Pokud by Teherán nadále testoval rakety dlouhého doletu, čekaly by ho podle návrhu další tvrdé sankce. Vyjednavač­i nyní diskutují i o tom, jak reagovat na testy raket krátkého či středního doletu. Írán by se dočkal sankcí i v případě, že by blokoval kontroly jaderných inspektorů prováděné v jakýchkoli vojenských zařízeních, nejen těch určených smlouvou.

Americký prezident po jednání s Macronem informoval i o další bezpečnost­ní hrozbě, Severní Koreji. Tamního diktátora Kim Čong-una označil za „velmi otevřeného a ctihodného“muže. Sejít se s ním plánuje ve druhé polovině května nebo v červnu. Trump se také ohradil proti tomu, že by vůči Kimovi udělal ústupky: „Ani jsme o nich nejednali,“ odpověděl na otázku reportéra agentury Reuters. „Chci, aby se zbavili jaderných zbraní,“řekl.

Trump má raději Francii než EU

Vedle bezpečnost­ních otázek hovořily obě hlavy států i o vzájemném obchodu. Zatímco Trump prosazuje pod svým volebním heslem „Amerika na prvním místě“protekcion­ismus, Macron je stoupencem volného obchodu bez bariér. „Obchod s Francií je složitý, protože je tu Evropská unie,“posteskl si Trump, podle něhož má EU nepřijatel­né obchodní bariéry. Raději by prý jednal jen s Francií.

On sám ale přitom nedávno uvalil cla na dovoz oceli a hliníku, od nichž jsou zatím evropští výrobci osvobozeni, tato výjimka by však měla v květnu skončit. Evropané doufají, že se s Washington­em podaří dojednat výjimku trvalou. „Náš obchodní vztah s USA je vyrovnaný,“uvedl včera Macron.

 ?? Zprava: prezident USA Donald Trump, šéf Elysejskéh­o paláce Emmanuel Macron a první dámy Spojených států a Francie pózují pro fotografy na balkoně Bílého domu. FOTO REUTERS ?? Držíme spolu.
Zprava: prezident USA Donald Trump, šéf Elysejskéh­o paláce Emmanuel Macron a první dámy Spojených států a Francie pózují pro fotografy na balkoně Bílého domu. FOTO REUTERS Držíme spolu.
 ?? „Máme sice v otázce Íránu neshody, ale překonáme je,“řekl včera po setkání s Trumpem Macron. FOTO REUTERS ?? Půjde to?
„Máme sice v otázce Íránu neshody, ale překonáme je,“řekl včera po setkání s Trumpem Macron. FOTO REUTERS Půjde to?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia