Lidové noviny

Londýn vydá nejbohatší­ho Chorvata

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

LONDÝN/ZÁHŘEB Není to tak dávno, co si u něj politici a vlivní všeho druhu takřka podávali dveře. Nejbohatší chorvatský byznysmen dlouhá léta platil za šedou eminenci v pozadí zásadních událostí čtyřmilion­ové balkánské země. Do chvíle, než přivedl největší potravinář­ský a maloobchod­ní koncern v zemi, potažmo v celém regionu západního Balkánu, na pokraj kolapsu.

Krachující obr Agrokor, který zastřešova­l v době největšího roz-

Ivica Todorič

machu 143 společnost­í a jehož podíl na chorvatské­m HDP činil 15 procent, loni v dubnu přešel do státních rukou a Todorič začal ztrácet pevnou půdu pod nohama. Po pondělním verdiktu britského soudu opět o něco víc.

Soud v Londýně, kam se 67letý miliardář uchýlil loni na podzim, rozhodl, že nic nebrání jeho vydání do vlasti. Chorvatská justice, která na jeho hlavu nechala vydat evropský zatykač, ho viní, že se nezákonně obohatil v přepočtu asi o 3,9 miliardy korun. Vedle něj se vyšetřovat­elé zajímají také o jeho dva syny a dalších 12 manažerů jeho někdejšího podnikatel­ského impéria Agrokor.

Jeho základy Todorič položil v polovině 70. let minulého století, když začal v tehdejší Jugoslávii prodávat květiny. V divokých 90. letech pak díky svým kontaktům úspěšně zprivatizo­val řadu společnost­í a prakticky ovládl maloobchod v zemi.

Motorem jeho podnikání byl dlouhá léta řetězec Konzum. Do vážných problémů se ale dostal ve chvíli, když se před čtyřmi lety rozhodl expandovat za hranice a na dluh koupit slovinský řetězec Mercator. Ten v té době přitom čelil vlastním problémům a rostoucí konkurenci po vstupu Chorvatska do Evropské unie. Riskantní nákup odmítlo financovat hned několik evropských bank. Kýženého souhlasu se dočkal Todorič až od těch ruských – v čele se Sberbank, která se stala jeho největším věřitelem.

Kolabující kolos Agrokor zachránila až chorvatská vláda. S argumentem, že je příliš důležitý na to, aby mohl zkrachovat. Jenom v Chorvatsku zaměstnává na 40 tisíc lidí, dalších asi 16 tisíc pak v ostatních zemích západního Balkánu: v Bosně, Srbsku, Slovinsku a v menším měřítku též v Černé Hoře či Makedonii. Todorič zprvu postup vlády schvaloval, pak ovšem obrátil a začal tvrdit, že mu Agrokor ukradla. Vdobě, kdy celá kauza eskalovala, odjel do Londýna. A v Chorvatsku už se od té doby neukázal. Jeho právní tým popírá, že by ze země před stíháním uprchl. Todoričova právnička Jadranka Slokovičov­á u londýnskéh­o soudu namítala, že se její klient do Británie původně jel připravova­t na proces. Do té doby ho prý nikdo nekontakto­val ani nechtěl vyslýchat. Zkraje listopadu se tam také sám vydal policii. Ješ- tě tentýž den byl propuštěn na svobodu, ale úřady mu zabavily pas, dostal elektronic­ký náramek amusel se hlásit na policii třikrát týdně. Donedávna nejbohatší Chorvat má také obstavený majetek.

Vlivný chorvatský byznysmen Ivica Todorič smí být vydán do Záhřebu, rozhodl soud v Londýně. Podnikatel se tam uchýlil poté, co ho justice ve vlasti obvinila ze zpronevěry, jež přivedla jeho obchodní impérium na pokraj kolapsu.

Budete se divit

Soud v Londýně nicméně nyní odmítl, že Todorič čelí politické perzekuci a že jsou někteří chorvatští politici přímo zapleteni do kauzy Agrokor, jak tvrdí. Kdy ovšem Británii – a hlavně také jak – opustí, je zatím nejasné. Nezdá se pravděpodo­bné, že by toužil odjet ze Spojeného království v poutech.

„Využiju všechny zákonné možnosti, které skýtají anglické zákony,“prohlásil k médiím po pondělním verdiktu soudu Todorič. Do sedmi dnů se jeho právní tým může proti verdiktu odvolat. Pokud tak však neučiní, čeká ho podle chorvatské stanice HRT do tří dnů po uplynutí této lhůty vydání do Záhřebu. Sám podnikatel ale avizoval, žemá jiný plán. „Budete se všichni divit, až přijedu do Chorvatska,“nechal se slyšet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia