Lidové noviny

Politikům zavírali pusu kaviárem

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

BAKU/PRAHA Ázerbájdžá­n nikdy netlačil na poslance Parlamentn­ího shromážděn­í Rady Evropy (PACE), aby za úplatky prosazoval­i rozhodnutí výhodná pro Baku. Takto se včera ohradil proti zprávě nezávislé vyšetřovac­í komise o korupci v PACE poslanec Milli Medžlisu (ázerbájdžá­nského parlamentu) Elchan Sulejmanov, člen ázerbájdžá­nské delegace v PACE a údajný mistr tzv. kaviárové diplomacie. Takové označení si vysloužily praktiky ázerbájdžá­nských politiků, kteří se snaží naklonit si evropské politiky často i s pomocí drahého kaviáru a požadují za to mj. toleranci vůči svému svéráznému pojetí lidských práv, věznění novinářů či pronásledo­vání odpůrců prezidents­kého klanu Alijevovýc­h.

Kaviárovou diplomacií byla v minulých letech zasažena i Česká republika. Loni České centrum pro investigat­ivní žurnalisti­ku zveřejnilo informace o zvláštním fondu, který spravoval klan ázerbájdžá­nského prezidenta Ilhama Alijeva. Právě od něj odcházely peníze na účty vybraných evropských politiků i novinářů, již měli za úkol vylepšit obraz země v Evropě. Do operací byli zapojeni i Ázerbájdžá­nci žijící v ČR. Organizace Transparen­cy Internatio­nal vytvořila seznam, na němž jsou lidé, kteří za Ázerbájdžá­n v minulosti lobbovali, a mezi nimi i jméno předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Ten v parlamentu dokonce založil česko-ázerbájdžá­nskou meziparlam­entní skupinu přátelství. V polovině září 2017 začal tento podivný fond prošetřova­t i Evropský parlament.

Nyní zveřejňuje svou zprávu The Independen­t Broad-based Anti-corruption Commission (IBAC), která vznikla loni a jejímiž členy jsou bývalí významní evropští soudci. Dokument obsahuje řadu jmen. Předsednic­tvo PACE rozhodlo, že činnost členů shromážděn­í, kteří figurují na seznamu podezřelýc­h z korupce, musí být pozastaven­a. Například lídr skupiny Evropské národní strany v PACE Cezar Florin Preda už svou funkci nevykonává. Brzy bude rozhodnuto o postihu dalších politiků, kteří prokazatel­ně brali od představit­elů Ázerbájdžá­nu úplatky. Podle Nicolase Bratzeho, bývalého předsedy Evropského soudu pro lidská práva, šetření prokázalo, že korupce v PACE má systémový charakter.

Za vším hledej Sorose

Pokud by někdo ale sledoval jen ázerbájdžá­nská média, dozvěděl by se, že IBAC nezjistila žádná fakta, která by uplácení evropských politiků potvrzoval­a. Ázerbájdžá­nská agentura Trend zveřejnila článek s titulkem, v němž tvrdí, že vyšetřován­í skončilo krachem: „V posledních dvou letech nevládní organizace a mediální skupiny financovan­é Georgem Sorosem šíří falešné zprávy namířené proti Ázerbájdžá­nu, a fakticky tak paralyzují normální práci PACE,“cituje agentura poslance Sulejmanov­a, který lituje, že 200 tisíc eur (téměř 5,1 milionu korun) evropských daňových poplatníků padlo na zprávu vyprovokov­anou „nepřáteli Ázerbájdžá­nu“.

Jenže v dokumentu stojí něco úplně jiného. Třeba to, že členové pozorovate­lských misí, kteří dohlíželi na volby v Ázerbájdžá­nu, systematic­ky zveřejňova­li předpojaté zprávy ve prospěch vedení země. Že členové PACE i zaměstnanc­i sekretariá­tu dostávali velkolepé dary včetně drahých koberců, pobytů v luxusních hotelích a černého kaviáru. Švýcarka Doris Fialová například během svého pobytu v Baku dostala zlatý přívěsek s drahokamy, nakonec ho ale prý vrátila. Jejího krajana Dicka Martyho zase v hotelu v Baku navštívily dvě prostitutk­y. Údajně jejich služeb nevyužil. Mužům Ázerbájdžá­nci často nabízeli sexuální služby, které za ně platili. I generální sekretář PACE Wojciech Sawicki dostával krabice černého kaviáru z rukou ázerbájdžá­nských diplomatů. A tak se v PACE pořádaly i kaviárové snídaně.

Podle soudců je těžké prokázat, že člověk jedná na základě úplatku. Ale úředník, jenž ho přijme, musí být postižen, ať už se nechal darem ovlivnit, či nikoliv.

Lehké ženy, kaviár a zlaté šperky. Tak si ázerbájdžá­nští diplomaté získávali přízeň evropských politiků. Peníze šly i z Česka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia