Lidové noviny

Neměl žádné kamarády, říkají o vrahovi z Toronta

- MARTIN HAMPEJS

TORONTO/PRAHA Policie včera pojmenoval­a pachatele pondělního krvavého útoku v Kanadě. Pětadvacet­iletého zadržela poté, co na chodci zaplněné ulici Yonge Street na severu Toronta pronajatou bílou dodávkou zabil nejméně deset lidí a dalších patnáct zranil. Podle spolužáků neměl téměř žádné přátele. Právě dokončil vysokou školu a měl začít pracovat jako softwarový vývojář.

„Nejsem si jistá, zda měl nějaké velmi blízké přátele, přinejmenš­ím ne veřejně,“uvedla pro server CBC Ari Bluffová, která s útočníkem, jenž pocházel z Richmond Hillu v provincii Ontario, studovala na střední škole ve městě Thornhill.

„Nikdy jsem ho neviděla s kamarády. Ale kdykoliv jsme ho potkali na chodbě, pozdravili jsme ho a prohodili pár slov,“řekla Bluffová, která s Minassiane­m chodila na hodiny počítačové techniky. Podle ní kolem sebe nikdy neměl okruh blízkých a vždy byl spíše „trochu v pozadí“než v centru nějaké sociální skupiny. Školu oba dokončili v roce 2011.

Podle spolužáků z vysoké školy se Minassian velmi špatně socializov­al, neměl však prý žádné náboženské nebo politické vazby či vyostřené názory. Minulý týden dokončil studium vývoje softwarů na Seneca College v severní torontské čtvrti North York a dostal několik pracovních nabídek.

Rozhodně prý nenacházel záli-

Aleka Minassiana

bu v násilí, nikdy neměl konflikty, a podle některých spolužáků dokonce ani neuměl pořádně řídit automobil.

Jeden z nich, který si podle deníku Globe and Mail nepřál být jmenován, uvedl, že kvůli velkým problémům s komunikací by Minassian nebyl schopen si ani dodávku pronajmout. Navíc neuměl řídit a nevěděl, jak funguje volant.

Motiv útoku zatím zůstává neznámý. Spolužáci obecně nevěří, že by Minassian mohl takový čin spáchat. Podle jednoho z nich mohl mít nehodu, zpanikařil a sešlápl plyn. I proto mohl poté na policisty křičet, ať ho zabijí, když vystupoval z auta. Podle policie šlo však jednoznačn­ě o úmyslný čin. Minassian byl také včera obviněn z vražd.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia