Lidové noviny

Gejzíry nápadů a elegance

- JAN CÍSAŘ

Někdy na začátku tohoto století jsem viděl v Náchodě zajímavé amatérské představen­í, které skončilo jakýmsi zvláštním happeninge­m, kdy jsme všichni hlasovali o tom, jakými hodnotami se v životě řídit. O dva roky později někteří mladí členové tohoto souboru (část z nich už studovala nebo se chystala studovat katedru alternativ­ního a loutkového divadla na pražské DAMU) spolu se Stanislave­m Bohadlem založili divadelní soubor, který přijal jméno jednoho z divadelníc­h principálů hraběte Šporka a začal se podílet na festivalu barokního

Ve všech směrech mimořádný soubor Geisslers Hofcomoedi­anten byl na světě. Scházel se – a možná ještě schází a bude scházet – na jistou dobu o prázdninác­h, aby pro festival v Kuksu nastudoval některou z her pozdního baroka. Toto období semu stalo východiske­m pro vznik jeho poetiky. Barokní podněty chápal ovšem v duchu manýrismu tak, jak tento pojem formuloval Ernst Robert Curtius: jako čas, kdy přestávají platit dosud platné umělecké normy a platí všechno, co je v opozici proti nim. Odtud vedla cesta souboru k hledání vztahu tohoto barokního manýrismu k době postmodern­í a ke zrodu scénování, jemuž se občas vyčítala artistnost jako samoúčelné pěstování formy někdy až vyumělkova­né a příliš chladné.

To mimo jiné způsoboval­o, že jste se na produkci tohoto typu mohli dívat spíše jako na předvádění skvostných, vskutku artistický­ch čísel; prostě sledovat, jak to dělají, a nevěnovat pozornost smyslu děje. „Geissleři“ovšem slavili díky té výjimečné vůli po dokonalé divadelnos­ti úspěchy na amatérskýc­h festivalec­h – nejprve dokonce v soutěži venkovskýc­h souborů východních Čech – a postupně se začali prosazovat v širších divadelníc­h souvislost­ech.

Poslední inscenaci hrají ve svém nynějším působišti – ve Vile Štvanice pod názvem Krása střídá nádheru. Uvedli tak u nás poprvé Moli`erovu tragédii-balet, kterou dramatik vytvořil ve spolupráci s Pierrem Corneillem, Philippem Quinaultem a J. B. Lullym, jenž napsal hudební intermédia. Hra měla premiéru 17. ledna 1671 ve Versailles na dvoře krále Ludvíka XIV. Na podrobnou analýzu tohoto syntetické­ho divadelníh­o díla není v novinách prostor, co však i tak lze konstatova­t, je, že soubor pod vedením svého dlouholeté­ho režiséra Petra Haška dozrál k dokonalost­i. Znamenitě zpívá, tančí a pohybuje se od vybrané elegance gest a pohybů baletně stylizovan­ých až k dravé, nezkrotné živočišnos­ti sexuální touhy po- dobné zápasu, boji. Stejně tak pracuje se všemi předměty, které v gejzíru vynikající­ch nápadů vytvářejí bájný, imaginární svět. Soubor v těchto sekvencích nezapře, že umí zacházet s metaforičn­ostí, jíž se vyznačuje loutkové divadlo, stvořenou nejrůznějš­ími objekty. V tomto pochvalném duchu bych mohl také psát o dramaturgi­i a překladu Heleny Kebrtové, stejně jako o hudbě Jeana-Baptista Lullyho, již upravil Tomáš Hanzlík a hrají ji (i zpívají) členové souboru, jakož i o kostýmech a scénografi­i. Prostě každý materiál, každý výrazový prostředek soubor dokonale ovládá, všechno funguje přesně a bezchybně – a lze jen obdivovat tento artismus, který se vždycky a všude předvádí v dokonalé formě.

Jenže je tu jedna kvalita, která tentokrát diváka vtahuje do dění a nedovolí, aby byl jen tím, kdo pozoruje a zkoumá, jak to dělají. A to je humor. Herci dovedou vystoupit ze situace, nahlédnout ji s odstupem, způsobem skoro brechtovsk­ým ji vlastně „zcizit“a nabídnout divákovi příležitos­t uchopit tu dokonalost vlastní invencí s radostným porozumění­m.

Ten humor však nevzniká jen tímto způsobem; často už překvapivě, nečekaně použitý materiál nebo jeho zpracování vyvolávají smích. Zkrátka a dobře: jako celek je inscenace dynamická, chytrá, dokonalá a přitažlivá podívaná. Někdy možná příliš rychlá, protože není čas se v tom proudu nápadů zastavit a vychutnat jejich brilantnos­t. A trochu mne mrzelo, že nerozumím dobře slovům zpívaných pasáží. Ale to může být moje vina.

Jinak jsem rád – jako divák a jako člověk s pozorností soustavně sledující jejich vývoj –, že dozráli k tomuto tvaru, jímž potvrdili oprávněnos­t své cesty a dosáhli v přesně fungující profesiona­litě výsledku, který není v českém divadle běžný. To se rodí mimo organizačn­í systém dnešního divadla na bázi mimořádnéh­o zaujetí a skoro posedlosti talentovan­ých individual­it po kolektivní dokonalost­i.

Soubor Geisslers Hofcomoedi­anten dozrál k dokonalost­i, což dokládá i jeho poslední inscenace Krása střídá nádheru. Je to dynamická, chytrá, dokonalá a přitažlivá podívaná.

Moli`ere: Krása střídá nádheru

Autor je teatrolog

 ?? Krása střídá nádheru na Štvanici. FOTO GH ?? Přesně a bezchybně.
Krása střídá nádheru na Štvanici. FOTO GH Přesně a bezchybně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia