Lidové noviny

Letité potíže s Archou II.

-

Kolem Divadla Archa a jeho upadající úrovně se bezradně přešlapuje už dlouho a nikdo se příliš nehrne problém pojmenovat. Nyní se do toho pustily Divadelní noviny a uspořádaly o tématu kulatý stůl. V zásadě všichni diskutéři dospěli ke stejným závěrům, a sice, že Archa je dlouhodobě ve špatné kondici a zvlášť její vlastní tvorba neodpovídá požadované úrovni scény v centru. Totéž jsem napsala před pěti lety ( Letité potíže s Archou, LN 19. 3. 2013) a následoval­a velmi dotčená i agresivní stížnost ředitele divadla Ondřeje Hraba rovnou šéfredakto­rovi.

Hrab vede Archu bezmála třicet let a vůbec si nepřipoušt­í, že by dělal něco špatně, že by snad jeho čas vypršel. Archa také už dávno není jediným prostorem svého druhu, jakým byla v 90. letech, a jiná je i společensk­á situace. Tehdy fungovala jako výkonná produkční jednotka a vozily se do ní špičkové zahraniční produkce, které k nám do té doby nemohly. Dělo se to i díky finanční podpoře různých subjektů (British Council, Pro Helvetia). Jenže přišlo nové tisíciletí, vstoupili jsme do EU a nadace vrhly své prostředky dál na východ. Redaktor DN Vladimír Hulec pozval do diskuse i publicistu Alexe Švamberka a teatroložk­u Ninu Vangeli, kteří více než ostatní hledali i pozitiva. Jenže Švamberk se svými argumenty, že když „tam nebude Hrab, bude tam kasino“, zapomněl v čase. Na forhontě je řada mladých a zajímavých uskupení, která by měla dostat příležitos­t. Rovněž se mýlí Nina Vangeli, když tvrdí, že Hrab má na Archumorál­ní právo. Jedna věc je, že byl v přestavbě bývalého Divadla E. F. Buriana aktivní, věděl, jak má věc vypadat, a rozjel ji a dařilo se mu. Za to mu budiž čest a sláva. Vše se ale dělo za veřejné peníze.

No a pak tu máme kruciální zádrhel: Archa, jedno z mála transformo­vaných divadel, je obecně prospěšná společnost. A hezky dokládá, jaké mantinely toto právní uspořádání má. Všichni si od něj slibovali větší volnost a pružnost, jenže se zapomnělo na to, že žádná správní rada neodvolá ředitele, který si ji sestavil. Takže požadavek na evaluaci zůstává jen výkřikem do prázdna. Leda že by magistrát další grant už neposkytl...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia