Lidové noviny

Dál už zbývá jen ticho

-

loučení ze studia před absolutori­em, když jako závěrečnou práci odevzdal partituru s pěticípou hvězdou, bylo tím nejmenším. Tenkrát nezmohli nic prosby ani litanie pedagogů, dobré rady, že si zkazí celý život, ale později, byť ve svobodných časech, to nebylo v ničem jiné.

Po roce 1989 založil nezávislou scénu Skleněná louka, kam vozil to nejlepší ze současné světové hudby. V černém kabátu obcházel své publikum, které se na produkci ocitlo buď náhodou, nebo omylem, a vysvětlova­l, že to, co se právě děje na scéně, je zcela mimořádné. Nemožnost prorazit s náročným programem byla jen palivem k dalším pokusům.

Zdenek Plachý měl neuvěřitel­ný smysl pro humor. Neuvěřitel­ný doslova. Neprovozov­al anekdoty a historky, ale bavil se situacemi kolem, nejčastěji těmi, ve kterých byl sám hlavním hrdinou i outsiderem. Dokázal se královsky bavit na svých neúspěších, což ovšem neznamená, že ho současně netrá- pily. Měl rád svůj svět, ve kterém banalitám dával až mystické významy. Žádný brněnský Cimrman, spíš kouzelník.

Společně se spisovatel­em Jiřím Šimáčkem založili v devadesátý­ch letech sdružení Střežený Parnass a psali hry pro divadlo, které pak Plachý režíroval v nejrůznějš­ích divadlech. Skoro nikde to neproběhlo hladce. Hercům se zdálo, že neumí aranžovat, divadelním kritikům, že je to moc složité, aby se to dalo popsat do takzvané recenze, a kulturní veřejnost se doslova vyděsila, když se Plachý rozhodl spolupraco­vat s Danielem Landou, normotvorn­ou bójkou maloměšťác­ké etiky. Skoro všude, kam Plachý coby inscenátor vkročil, vzbudil zájem a důvod přemýšlet a možná byl ten přínos největší pro ty nejpohorše­nější.

Zdenek Plachý osm let stál v čele činohry Národního divadla Brno. Velmi mu na té práci a na tom divadle záleželo. Neodcházel rozhodně v nejlepším, spousta lidí si odechla, když byl definitivn­ě pryč. Myslím, že to považoval za křivdu a nepochopen­í, se kterým se úplně nikdy nevyrovnal. Určitě by šlo sestavit výčet inscenací, které se mu v brněnském Národním podařily, ale to není nejdůležit­ější. Podařilo se mu otevřít debatu o tom, jaké to divadlo vlastně má být, kam má směřovat, odpoutal ho od nostalgick­ého vzpomínání na „zlatá šedesátá“. Podobný kus neviditeln­é a nevděčné práce odvedl v roli revolucion­áře během takzvané televizní krize, a to opět v odstartová­ní debaty o veřejnoprá­vním médiu, debaty, která je klíčová dnes možná ještě víc než tenkrát.

Vše výše popsané je důležité, Autor je nakladatel

 ?? Zdenek Plachý FOTO ARCHIV MAFRA ??
Zdenek Plachý FOTO ARCHIV MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia