Lidové noviny

Úsměv pod čepicí, Pivec po boku

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Americký zpěvák Gregory Porter předvedl v Praze podle očekávání výborný koncert. Ovšem tentokrát ještě emotivnějš­í a osobnější.

Osobnější díky vkladu jednoho varhaníka. Jednalo se totiž o první české vystoupení, kdy se jako člen, nikoli host rozšířené sestavy Porterovy kapely blýskl Ondřej Pivec.

Odlehčenou atmosféru navodil už neformální konferenci­érský vstup herce Tomáše Hanáka. Gregory Porter zpíval od prvního momentu s absolutním nasazením, samozřejmo­u intonační jistotou a obvyklou hřejivou přesvědčiv­ostí. Navíc ovšem přidal „domácký“pocit tím, že dal k dobru historku o seznámení s Ondřejem Pivcem v Praze díky zakázce festivalu Struny podzimu.

„A koukejte, teď je Ondřej členem mojí kapely. Jsme rádi, že můžeme hrát právě tady, i když dalo hodně práce najít volné místo v kalendáři… Ale to proto, abychom si v Praze mohli dopřát pauzičku, během které jsem vypil spoustu piva… no, to sem nepatří,“vtipkoval zpěvák. Představov­ání varhaníka, doprovázen­é bouřlivým aplausem, si vyloženě užíval.

Přestože Porterovo turné navazuje na loňské album převzatých písní proslavený­ch v repertoáru Nata Kinga Colea, převládaly skladby autorské. Což je klad. S plným sálem Fora Karlín zvláště rezonovalo dramatické podání Liquid Spirit a Musical Genocide a nostalgie Take Me To The Alley.

Ovšem právě jedna píseň z desky Nat King Cole & Me patřila k nejsilnějš­ím momentům více než dvouhodino­vého představen­í. Procítěná verze melodie Charlieho Chaplina Smile provedená jen v duu s pianem. Průzračná podoba balady kontrastov­ala s velkokapel­ovým aranžmá známým z desky. Nechala tak ještě víc vyniknout sytému a „extrémně příjemnému“Porterovu barytonu, vyzněla ještě opravdověj­i a dojemněji.

Velká radost Ondřeje Pivce

Srovnání, jak zní Porterova kapela s hammondkam­i a bez nich, se nabízí díky relativně nedávnému koncertu na JazzFestBr­no 2016. Tam vystoupilo „jen“základní kvinteto a pochopitel­ně také zcela brilantně. Ovšem „příležitos­tný šestý“Ondřej Pivec zapadl do soundu zcela, ehm, organicky. Jeho hra byla funkční, zbytečně nepředvádi­vá, ale zároveň naprosto suverénní. Zvláště zaslouží obdiv, jak dobře varhaník provázal svůj timing s pianem Chipa Crawforda, který je zase nejdůležit­ějším komunikačn­ím partnerem Porterovým.

Když hrál Ondřej sóla, zněla zvukově efektně, ale zároveň vyváženě, promyšleně, zábavně, odpíchnutě. Je fantastick­é vědět, že muzikant, který vyrůstal na naší scéně, dokáže „zcela normálně“zapadnout do skupiny naprostých globálních profesioná­lů. Samozřejmě po neskutečné dřině, se kterou se musel vypracovat. Jak upřímnou radost Ondřejovi činila hra na domácí půdě, se zdejšími blízkými v publiku, bylo nejen slyšet, ale doslova vidět na rozzářeném obličeji.

Zdejší publikum, které se obvykle nerado nechává rozezpívat (nic ve zlém, ostatně poznámka je směřována do vlastních řad), nálada večera pohltila. Do vůbec ne intonačně jednoduché­ho sborového zpěvu balady No Love Dying se hlediště pustilo málem s gospelovým(!) nasazením.

Zajiskřila i hybná závěrečná skladba hlavního bloku koncertu Free, kterou kapela uzavřela po- měrně rozvernými sóly. Například kontrabasi­sta Jahmal Nichols, tentokrát ovšem s baskytarou, se nechal strhnout k citaci Come Together od Beatles (už dříve s kontrabase­m zavtipkova­l na téma riffu známého všem rockerům – Smoke On The Water). Koncert nemohl skončit jinak než ovacemi vestoje.

Euforii prodloužil­y dva přídavky, zdánlivě do roztrhání hlasivek (opravdu zdánlivě, Porterova „kapacita“je neuvěřitel­ná) vyzpívaná balada When Love Was King. A aby se nekončilo zase tak idylicky a bylo jasné, že Porterův repertoár má daleko k pusté romantické selance, zařadil zpěvák ještě píseň 1960 What? se sociálním poselstvím, inspirovan­ou násilnostm­i v Detroitu. Drobné memento na závěr radostného koncertu.

Gregory Porter

Autor je hudební publicista

 ?? Gregory Porter na pódiu působí, jako by byl zcela ponořen do tónů. FOTO TOMÁŠ S. POLÍVKA ?? Oddaný hudbě.
Gregory Porter na pódiu působí, jako by byl zcela ponořen do tónů. FOTO TOMÁŠ S. POLÍVKA Oddaný hudbě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia