Lidové noviny

Anifilm představí revoluční Hnus

-

TŘEBOŇ/PRAHA Hlavním tématem doprovodné­ho filmového programu blížícího se festivalu Anifilm v Třeboni bude 3D počítačová animace. Na přehlídku dorazí mnoho významných autorů kteří touto technikou tvoří. Z Německa například přijede a svůj autorský přístup k 3D animaci představí Nikita Diakur s revolučním filmem Hnus ( Ugly). Snímek pojednává o potulné kočce, která se snaží přežít v nehostinné aglomeračn­í špíně a spřízněnou duši nachází až v tajemném indiánském náčelníkov­i. Film kombinuje virtuální loutku s počítačovo­u simulací a rafinovaně pracuje s lomenými plochami a barevným spektrem.

O 3D animační technice budou v Třeboni hovořit také renomovaní specialist­é Faiyaz Jafri z USA a Kanaďan Chris Landreth, držitel Oscara za film Ryan.

Třeboňský Anifilm potrvá od 1. do 6. května. Včera zveřejnil svůj on-line program, a je tedy již možné vybírat si filmy z jeho na- bídky. Zahajovací­m snímkem bude nový loutkový celovečern­í film režiséra Wese Andersona Psí ostrov. Uvedou jej dva z jeho tvůrců – švýcarský animátor Elie Chapuis a spoluprodu­cent Ben Adler z Francie.

Mezi špičkovými světovými tvůrci animovanýc­h filmů, kteří na přehlídku přijedou, bude také režisérka filmu S láskou Vincent Dorota Kobielová. Představí unikátní techniku, díky níž s pomocí 66 960 originální­ch olejomaleb ve filmu ožily malby Vincenta van Gogha i sám jejich autor.

Z Nizozemska přijede Job Roggeveen, který představuj­e jednu třetinu oceňovanéh­o tria Job, Joris & Mariake. Na studio Pixar a techniku, která ho proslavila, zavzpomíná animátor Rich Quade, který v Pixaru pracoval již od začátku 90. let na filmech jako Toy Story: Příběh hraček, Úžasňákovi nebo Příšerky, s. r. o. V Pixaru pracovala i letošní porotkyně Anifilmu Robin Cooperová. kul

 ?? Svůj nezvykle pojatý film přijede představit Nikita Diakur. REPRO LN ?? Hnus.
Svůj nezvykle pojatý film přijede představit Nikita Diakur. REPRO LN Hnus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia