Lidové noviny

Kometa, další klub jednoho muže

Za úspěchem brněnského hokeje je soulad všech nezbytných předpoklad­ů s tradicí a hodnotou značky

-

Jestli se zeptáte na licenci, položím telefon, odsekl Libor Zábranský. Kometa Brno na jaře 2009 prohrála ve finále play off první ligy s Ústeckými lvy. Šancí na návrat do extraligy byla koupě účastnický­ch práv od Znojma. Zábranský se dušoval, že chce nahoru sportovní cestou. Týden nato oba kluby oznámily dohodu, Kometa šla mezi elitu.

Pro muže, jemuž klub vděčí za záchranu identity a čerstvě i za dva mistrovské tituly, je to minulost. Nakonec, vše bylo legální, jen asi ne podle nátury hokejisty s krátkou zkušeností z NHL, jenž kvůli zdraví už nemohl hrát a místo toho vlastními penězi sanoval ekonomicky zbídačenou značku. Zábranský později přiznal, že musel udělat víc pragmatick­ých rozhodnutí, ale vyplatila se.

Teď chce stavět novou halu. Samozřejmě už ne za své peníze. Ukáže se, zda jeho unikátní, až závratný příběh narazil na vlastní limity.

Praha nic, fotbal nic

S „kluby jednoho muže“se setkáváme ve všech sportech a všude na světě. Někde je oním mužem bohatý majitel (Dietrich Mateschitz s aktivitami Red Bullu), jinde dlouholetý kouč (Alex Ferguson ve fotbalovém Manchester­u United), tamhle zase šikovný manažer (biatlonový šéf Jiří Hamza ještě za éry basketbali­stek z brněnských Žabovřesk). Onen muž (sporadicky žena) není pochopitel­ně nikdy sám, je však nenahradit­elný.

A Zábranský je ještě něco víc. V začátcích platil ze svého, pak sháněl peníze. Kometa ligu vyhrála, až když se stal i trenérem. Přitom se vmnoha okamžicích mohlo všechno zvrtnout. I sebelépe finančně zajištěný projekt, sebedůklad­něji promyšlená strategie mohou selhat, když se nepřidají výsledky.

Pražská Sparta získala v hokejové extralize po rozdělení federace čtyři mistrovské tituly, Slavia dva. V prvním a ekonomicky stále silném klubu se cosi zadrhlo mezi management­em a to něco se odráží i v kabině a na ledě. Červenobíl­í stáli a padali s firmou Skanska, později s osobností Vladimíra Růžičky, ale ani jedno je nahoře neudrželo. Na přelomu tisíciletí, kdy dlouhou pražskou nadvládu přerušily jen tři celky, se Kometa zmítala mezi druhou a třetí nejvyšší soutěží.

Zábranský není modlou všech Brňanů, v regionu tak výrazně vzhlížejíc­ím k vlastní svébytnost­i tomá i těžké. Přesun či nepřesun vlakového nádraží je vděčným zdrojem celonárodn­ího vtipkování, peníze nejsou na to či ono – a teď má město spolufinan­covat halu za 1,4 miliardy korun? Pro někoho nezbytnost, pro někoho nesmysl, pro někoho politický kapitál.

Fanoušci Zbrojovky Brno chodí už sedmnáct let „do vyhnanství“stadionu v Srbské ulici. V polistopad­ové éře měla různé majitele. Neomezený vládce Lubomír Hrstka skončil s dluhy ve vězení. Roman a Stanislav Prosovi zůstali bohatí, zato se pod nimi málem položil fotbal. Stanislav Přeček byl považován za bílého koně. Pod svérázem Václavem Bartoňkem, jenž pět let marně hledá správného trenéra i management, je tým letos na sestup.

V říjnu 1996, kdy na zápas Zbrojovky se Slavií Praha přišlo rekordních 44 120 diváků, byla Kometa po ročním nakouknutí do extraligy zase o soutěž níž. Dodnes hraje tam co tehdy, v hale Rondo (DRFG Arena), postavené pro mistrovstv­í světa v kuželkách. Starý zimní stadion mezitím město nechalo zchátrat a zbouralo ho. Fotbalový stadion Za Lužánkami zatím jen zchátral. Plánů na stavbu nového stánku pro fotbal bylo mnoho, ale jen do fáze projektu.

Touha a tradice

Základním stavebním prvkem sportovníh­o úspěchu je lidská touha přeměněná v ohromnou vůli, tah a tlak zároveň. I Mateschitz se osobně angažuje, aby své finance ohlídal. Sir Alex obětoval ve prospěch United soukromí, dal všanc rodinné vztahy. Mario Lemieux zachránil hokejové Pittsburgh Penguins už dvakrát – a nikdy nenechal důležitá rozhodnutí na jiných. Jen trenéry si vybral dobře, aby nemusel sám...

I když zde je takový člověk, a třeba patriot jako Zábranský, zdaleka není vyhráno. Podnikatel a rodák z Houstonu Tom Hicks koupil baseballov­é Texas Rangers od George W. Bushe, aby jim dal jižanský charakter. Položil sice základy týmu, jenž pak hrál dvakrát finále (Světovou sérii), ale to už jiní řešili jeho finanční krizi. Ruský miliardář Dmitrij Rybovlev, investor i výkonná síla fotbalovéh­o AS Monako, musel z klubu odejít kvůli vysokému rozvodovém­u odstupnému.

Příběh brněnského hokeje je šťastný i proto, že se tu k ohromnému individuál­nímu vkladu, lokálpatri­otismu, úspěšným finančním operacím a nalezení vhodného sportovníh­o modelu přidává další fenomén, a to je tradice a hodnota značky. Někdy se s novinkami snoubí těžko, ale skýtá morální podporu i pro ona pragmatick­á rozhodnutí.

 ?? Hokejisté Komety Brno v neděli podruhé za sebou vyhráli titul a slavili rekordní 13. triumf v historii. FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA ?? Titul obhájen.
Hokejisté Komety Brno v neděli podruhé za sebou vyhráli titul a slavili rekordní 13. triumf v historii. FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA Titul obhájen.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia