Lidové noviny

Tanec s vlky

-

Jsou to už čtyři roky a byla to velká událost. Do české kotliny po více než stu letech vrátil vlk. Na tomto místě jsem tehdy vysvětlova­l, že na návratu velkých šelem není potěšující jen to, že jsou krásné. Vlci jsou výborní lovci, a mohou tak regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří nadměrným okusem ničí v lesích mladé stromky nebo škodí na polích. Avizoval jsem i to, že jestli najdeme způsob vzájemné koexistenc­e, bude to výpovědí nejen o schopnoste­ch této inteligent­ní šelmy, ale i o nás samých.

Za tu dobu se stabilizov­alo několik smeček v pěti oblastech (Kokořínsko – Máchův kraj, Broumovsko, Beskydy, Šumava a Šluknovský výběžek) a jednotliví vlci se objevují i jinde, třeba v Krušnohoří. Množí se i škody na stádech, zejména ovcí a jehňat.

Rozumím tomu, že pro jakéhokoli­v člověka a chovatele nevyjímaje je těžké vidět zabitá a potrhaná zvířata, napadená velkou šelmou. Je to pohled, kterému jsme si v posledním století odvykli. Objevily se tak požadavky farmářů či zástupců některých samospráv na opětovné vystřílení vlka, který podle nich v naší produkční krajině nemá co pohledávat.

Zdánlivě logický návrh. Nesdílím ho ale z více důvodů. Obecně ekologicko-filozofick­ých, praktickýc­h, politickýc­h i kulturních. Evropská zemědělská politika (nechme nyní stranou, do jaké míry celkově šťastná) chov ovcí ve volné krajině podporuje jako jeden z vhodných postupů uchování zemědělské prvovýroby, ale i sociálně-ekologický­ch aspektů rozvoje hospodářsk­y marginální­ch oblastí. Ochrana vybraných druhů, včetně vlka, je také součástí evropské environmen­tální politiky. Z hlediska ochrany prostředí jde obojí správným směrem. Nekritická preference pouze prvního přístupu zavání vyzobávání­m toho, co se zrovna jeví jako výhodné, a nesdílením toho, co může být problemati­cké. To samo o sobě samozřejmě nepopírá existující problémy. V Evropské unii je celá řada zemí, kde žije vlk v nesrovnate­lně větších populacích než u nás, a i tam řeší mnohé potíže koexistenc­e. Nám je nejbližší Sasko se zhruba 150 zvířaty, plošně pokrývajíc­í asi čtvrtinu plochy naší země a s dvakrát vyšší hustotou osídlení.

Jsme na začátku hledání podmínek našeho soužití

A kde že ty hlavní problémy jsou? U nás jsme při hledání podmínek koexistenc­e lidské společnost­i a vlka stále spíše na začátku. Naši farmáři většinou nejsou na návrat vlka vůbec, nebo jen nedostateč­ně připraveni. Funkční ohrazení i vhodní pastevečtí psi jsou spíše stále výjimkou. Pro nově operující smečky se málo chráněné ovce stávají logicky snadnou kořistí.

Škody způsobené vlkem stát kompenzuje už od roku 2000, potíž je v tom, že výše je často neadekvátn­í a nezahrnuje placené služby veterináře nebo kafilerií. Platba přichází nevzácně v horizontu mnoha měsíců a komfort pro farmáře není také závratný. Snažíme se to změnit. Z operačního programu Životní prostředí se výstavba ohradníků či nákup pastevecké­ho psa hradí z 80 procent (drátek na omezení rozptylu ovcí do krajiny není totéž co sofistikov­aný plot k ochraně stád před vlky). Ani dokonalá preventivn­í opatření nefungují na 100 procent, ale pouze účinně omezují rizika a škody.

Zatím chybí ucelená strategie ochrany vlka v České republice. Agentura ochrany přírody a krajiny ji ve spolupráci s ministerst­vem životního prostředí a univerzita­mi připravuje. Stanoví například jádrová území, kde ochrana vlka bude dlouhodobo­u prioritou (třeba vybrané národní parky či chráněné krajinné oblasti), vhodné koridory pro migraci a vymezí místa, kde stabilizac­e populací nebude naopak žádoucí. Nelze také vyloučit, že někteří vlci budou muset být v odůvodněný­ch případech odloveni. A to v zájmu ochrany majetku i ochrany vlků samotných.

Je před námi celá řada výzev. Jejich řešení není triviální. Nicméně věřím, že spolu se zemědělci je ochrana přírody vyřeší ve prospěch uchování vlka i udržitelný­ch forem pastevectv­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia