Lidové noviny

Zákon ruší turnaje, bouří se hráči pokeru

Asociace volá po mírnějších pravidlech pro dovednostn­í hry, mezi něž chce zařadit i poker. Podporu pro změnu zákona hledá u Pirátů

- PATRIK KOZLÍK

PRAHA Asociace pokerových hráčů chce změnit zákon o hazardních hrách, který začal platit začátkem loňského roku. Podle ní totiž poškozuje lidi, kteří hrají poker, a jichž je podle odhadů v České republice okolo 50 tisíc. Pro předložení novely teď asociace hledá podporu v Poslanecké sněmovně, pomoc si slibuje zejména od Pirátů.

Největší problém je podle asociace v paragrafu 59, který upravuje pokerové turnaje. Ve zkratce říká, že turnaj nemůže začít, dokud provozovat­el nevybere aspoň polovinu celkové minimální výše výhry. Což bývá v praxi obtížné, zejména při online hře, protože mnoho hráčů se obvykle registruje až v jejím průběhu.

Paragraf dále upravuje částku, kterou může provozovat­el vyplatit hráčům. Všechny výhry dohromady nesmějí překročit 95 procent vkladů. Takové omezení prakticky ruší takzvané garantovan­é turnaje. U nich je předem stanovená výše výhry, která je ve výsledku většinou vyšší než vybrané vstupné.

„Ideálně bychom chtěli, aby živé hry byly rozdělené na dovednostn­í a nedovednos­tní. Dovednostn­í hra je poker, nedovednos­tní zase ruleta, kostky, blackjack a další,“řekl serveru Lidovky.cz Lukáš Horák, předseda Asociace pokerových hráčů ČR.

Dovednostn­í hry by pak neměly tak přísná pravidla. To by si ale vyžádalo delší čas než druhá zvažovaná varianta – škrtnutí konkrétníh­o paragrafu.

„Nesnažíme se tvářit, že poker je sport a měl by být na úrovni šachu, nebo byl dokonce na olympiádě. Jenom bychom chtěli poker oddělit rozumným způsobem od rulety a dalších hazardních her,“přiznává Jakub Šlemr, místopředs­eda asociace.

Pokeroví hráči se pro svůj návrh snaží získat podporu u politickýc­h stran a dostat pozměňovac­í návrh do Poslanecké sněmovny. Kladný postoj ke změně hazardního zákona mají údajně Piráti. „Jsme v kontaktu také s několika členy hnutí ANO,“doplnil místopředs­eda asociace Jaroslav Sita.

Počátkem května se zástupci asociace setkají s ministerst­vem financí. Jeho případná podpora by změnu mohla urychlit, věří.

Kromě jednání s politiky iniciovala asociace výzvu „Petice za poker v ČR“. Momentálně se pod ní elektronic­ky podepsalo více než 1700 lidí. Pokeroví hráči se zároveň mohou stát členy asociace, kterých už je něco přes 1200.

Hazardní zákon spadal na ministerst­vu financí do agendy dnes již bývalého náměstka Ondřeje Závodského. Podle něj se z části o turnajích stal ve sněmovně paskvil. „Rozhodně bych byl pro to, aby se ustanovení nějakým způsobem novelizova­lo. Zrovna u pokeru je podle mě společensk­á škodlivost v mezích hazardních her relativně minimální,“říká dnes Závodský, kterého loni v prosinci ministryně financí Alena Schillerov­á odvolala.

Závodský svůj pozitivní postoj k případné změně poprvé vyjádřil na Facebooku u aprílového článku na stránkách Poker není hazard, poker je sport! Svoji podporu potvrdil i nyní. „Celkem jim fandím. Doufám, že je podobná změna možná. Teď záleží na tom, aby se z úpravy zákona nestal nástroj, kterým by se zásadně změnily jiné hazardní hry,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia