Lidové noviny

Když hlava bolí ze strachu

-

Někdo trpí na migrény, někoho bolí hlava ze stresu nebo vyčerpání, případně od krční páteře. Existuje však i další důvod, proč by vás mohla bolet hlava, o němž se zase tak moc nemluví. Úzkost a úzkostné stavy.

Právě bolest hlavy patří mezi vůbec nejčastějš­í fyzické příznaky toho, že někdo trpí úzkostmi.

Navíc je to začarovaný kruh, protože úzkostný člověk má tendence vidět všechno černě, takže časté bolesti hlavy může považovat za příznak nějaké vážné choroby, jako je mozkový nádor nebo výduť cévy v mozku.

Tím se mohou bolesti hlavy dále stupňovat až do té míry, že běžné léky na ně zabrat nemusí. Zvláště pak když je člověk užije až na naplno rozjeté potíže, nebo naopak když medikament­y bere moc často.

Ze svalů až do hlavy

Jak vlastně může úzkost způsobit bolest hlavy? Je to svého druhu tenzní bolest hlavy, tedy bolest způsobená napětím. Vysvětlení je poměrně jednoduché: úzkostný člověk je v napětí celý, postihují ho také drobné svalové křeče a to všechno se ze svalů přes ramena a krk přenáší i na oblast hlavy.

Tohle je ta hlavní příčina, ale existují i další. Lidé trpící neustálým strachem a obavami obvykle hůře spí, což rovněž zvyšuje pravděpodo­bnost, že je druhý den rozbolí hlava. Vliv může mít také nekvalitní strava a pití alkoholu na zahnání obav.

Typická bolest z napětí spojená s úzkostmi se projevuje v oblasti, kde bývá lem klobouku či čepice – tedy v oblasti čela, na spáncích a pak, méně často, vzadu dole na hlavě. Tato bolest, na rozdíl od bolesti při migréně, nijak nepulzuje ani ji neprovází nevolnost a jen výjimečně je spojena s citlivostí na světlo nebo hluk.

Obvykle se objevuje na obou stranách hlavy, ale může být také jednostran­ná a neznamená to nic špatného. Někteří lidé udávají, že cítí tlak za očima, jiní si stěžují na vystřelová­ní bolesti do oblasti krku a ramen. Bolest většinou trvá několik hodin, můžete se z ní vyspat, ale někdy se objeví hned druhý den po probuzení znovu.

Spánek a pomoc odborníka

Velkou pomocí je kvalitní spánek, ale toho se úzkostným lidem nedostává. Volně prodejné léky na spaní v tomto případě nejsou dobrým řešením.

Daleko lepší je svěřit se odborníkům – praktickém­u lékaři nebo se nebát zajít k psychiatro­vi – a nechat si předepsat léky, které přímo zmírní obavy, a tak zajistí lepší spaní. K tomu lékař nepochybně doporučí také dostatek odpočinku jako prevenci stresu. ap

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia