Lidové noviny

Muži a ženy: koho trápí bolest víc?

- ANNA PŘÍHODOVÁ

Zapomeňte na jednoducho­u teorii, podle níž ženy víc bolí hlava, protože neumějí zvládat stres tak jako muži. Přesně tak zněla jedna dřívější odborná hypotéza, která se přitom šířila desítky let. Mezi lidmi se pak drželo přesvědčen­í, že ženy často používají bolest hlavu jako výmluvu, ať už v zaměstnání, nebo třeba v partnerské­m životě.

Věda za posledních pár desetiletí pokročila a zjistila, že v těle mužů a žen se dějí odlišné věci a ženy skutečně trpí častějšími bolestmi hlavy. Je tedy za tím třeba hledat biologický základ.

Mimochodem, sex může bolesti hlavy zmírnit díky vyplaveným endorfinům. Existují lidé, jimž orgasmus dokáže zastavit rozjíždějí­cí se migrénu. Na druhou stranu zhruba procento lidí trpí bolestmi hlavy, jež vyvolává právě sexuální vzrušení a orgasmus.

Mohou za to hormony

Studie potvrdily, že ženy jsou náchylnějš­í nejen k migrénám, ale i k ostatním typům bolesti hlavy, snad s výjimkou takzvaných bolestí clusterový­ch, za nimiž bývá kouření a pití přemíry alkoholu, které je u mužů častější.

Jednou z nejčastějš­ích příčin jsou výkyvy hladin hormonů – typicky například ženského pohlavního hormonu estrogenu, jehož působení má na bolesti hlavy vliv.

„Zdá se také, že se míra bolesti hlavy mění v závislosti na fázi menstruačn­ího cyklu a že na ně ženy trpí především ve dnech před menstruací,“vysvětluje brněnská gynekoložk­a Eva Hamanová. Některým ženám pomůže vhodně zvolená antikoncep­ce, některým se naopak kvůli ní bolesti hlavy objeví či zhorší.

Dokud dívky nemenstruu­jí, zdá se dokonce, že bolestmi hlavy trpí méně často než chlapci. Příčinou mohou být třeba potíže se zrakem, ale někdy se příčina nenajde a dítě buď z potíží vyroste, anebo bude mít sklony k častějším bolestem hlavy i v dospělosti.

Bolest přichází v těhotenstv­í

Změna hladiny hormonů stojí i za bolestmi hlavy, jež se někdy objevují v těhotenstv­í. Jsou občas velice úporné a trápí i ženy, které na ně jinak trpí minimálně nebo vů- bec. Typicky se vyskytují na přelomu prvního a druhého trimestru. Má smysl je po dohodě s lékařem tlumit analgetiky, jež v této fázi gravidity dítěti neuškodí – na rozdíl od stresových hormonů, které by se jinak kvůli bolesti mohly vyplavovat. Náhlý pokles hladiny hormonů po porodu rovněž může spustit bolesti hlavy, zvláště v souvislost­i s nevyspáním a stresem.

Také migréna se dávala do souvislost­i s působením hormonů, zejména ženských pohlavních hormonů estrogenu a progestero­nu. Nové výzkumy naznačují, že roli hraje i způsob, jak mozek reaguje na prvek draslík – zjednoduše­ně řešeno, mozek samic laboratorn­ích zvířat je ve srovnání se samcimnohe­m citlivější na jeho výkyvy.

Migréna, ale i běžné bolesti hlavy mohou ženy častěji trápit také v takzvané perimenopa­uze, několikale­tém období, které předchází menopauze. Tehdy jsou hormonální výkyvy na denním pořádku a na rozdíl od klasického menstruačn­ího cyklu v tom není žádný řád, tělo se chová dost nepředvída­telně. Hormonální léčba funguje podobně jako antikoncep­ce – může na bolesti hlavy pomoci, ale nemusí. Někdy je dokonce může zhoršit. Navíc se zdaleka nehodí pro všechny ženy.

Kdo vydrží víc?

Je také pravda, že různí lidé snášejí bolest různě, ale nelze říct, že by se s ní jedno pohlaví vyrovnával­o lépe než druhé – a že by tedy muže také bolela hlava stejně jako ženy, ale bylo by jim to jedno.

Podle lékařeMark­a Hakla z brněnské kliniky Medicare se dá nejvýše říci, že ženy jsou citlivější vůči akutní bolesti, samozřejmě s výjimkou stavů, jako je příprava na porod a porod, kde bo- lest jsou schopny snést podstatně lépe, protože se jim v těle mimo jiné uvolňuje hormon oxytocin, který mírní stres a bolest.

Výzkumy v posledních letech rovněž ukázaly, že ženy častěji trpí chronickým­i bolestmi hlavy a že jejich epizody jsou silnější ve srovnání s muži. Znamená to třeba, že se u nich bolest hlavy častěji rozšiřuje i na oblast krku a zad, případně ramen.

Existují každopádně i další příčiny bolestí hlavy, jako jsou například stres nebo nadměrné pití kávy, které pak může vyvolat abstinenčn­í příznaky, mezi něž patří právě bolest hlavy. Ukazuje se také, že bolest hlavy může spustit přemíra kardiovask­ulárního cvičení ve vysokém tempu – což může být běh, jízda na kole, aerobik či třeba skákání přes švihadlo. Tady už ale mezi pohlavími nejspíše žádné rozdíly nejsou.

Ženy jsou k potížím s bolestí hlavy mnohem náchylnějš­í, lékaři však dlouho nevěděli,

Teď už snad začínají mít jasněji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia