Lidové noviny

Ovlivňuje nás málo pohybu a hodně stresu

- ANNA PŘÍHODOVÁ

LN Bolí dneska lidi hlava víc než naše předky?

Odpovědět není lehké, protože dříve se statistiky o výskytu bolestí hlavy u populace přesně nevedly. Obecně se však výskyt chronickýc­h bolestí zvyšuje. Souvisí to především se změnou našich pohybových stereotypů, víc času trávíme u počítače, méně se věnujeme pohybovým aktivitám a ve srovnání s našimi předky jsme i podstatně více vystaveni stresu. To všechno může vést k bolestem hlavy. LN Je bolest hlavy normální a čas od času postihne každého?

Občasné bolesti hlavy jsou opravdu normální, setkává se s nimi každý z nás a rozhodně nemusí jít jen o bolesti hlavy po prohýřené noci. Bolesti hlavy postihují ženy častěji než muže a je těžké říci proč. Výraznou roli zde hraje i individuál­ní vnímavost, každý člověk snese odlišnou intenzitu bolesti, kterou ještě nepovažuje za omezující.

LN Proč bolestmi hlavy někteří lidé trpí více a někteří méně?

Velkou roli hraje genetika, sklony k bolestem hlavy se dědí. A překvapivě sledujeme výskyt jakéhosi naučeného chování. Každopádně, jednoznačn­ě vidíme, že pokud často bolela hlava matku, objevuje se vyšší výskyt bolesti hlavy například u její dcery.

Ale těch vysvětlení je více. Někteří lidé jsou ve srovnání s jinými mnohem častěji vystaveni větší míře stresu, další mají nevhodné povolání, tráví třeba spoustu času u psacího stolu. Vliv na výskyt bolestí hlavy má samozřejmě i kouření, pití alkoholu a užívání léků. Některé bolesti jsou způsobeny i organickým nálezem, to jsou však již závažnější stavy.

LN To mě bolí od páteře, říká spousta lidí, když mluví o své bolavé hlavě. Jak často tohle vysvětlení sedí?

Toto vysvětlení sedí opravdu často, bolest hlavy postihuje zejména lidi se štíhlým, dlouhým krkem, lidi pracující za stolem nebo ve vynucených polohách, jako jsou třeba zubaři, kadeřnice, manikérky a podobně. Takže skutečně platí, že nejčastějš­ím typem bolesti hlavy jsou bolesti od krční páteře, dále tenzní bolesti z napětí a migréna.

LN Patří pacienti s bolestí hlavy do vašeho centra zabývající­ho se chronickou bolestí?

Ano, i tito pacienti patří na naše pracoviště. Většina bolestí hlavy pochází skutečně od „krční páteře“. Hodně často se zabýváme i takzvanými tenzními bolestmi hlavy způsobeným­i stahem svalstva na hlavě nebo přímo smigrénami vznikající­mi na podkladě stahování cév. Každý z těchto druhů bolesti hlavy se léčí jiným způsobem, a proto je potřeba pacienta důkladně vyšetřit.

LN Dá se jednoduše říci, jakou bolest hlavy léčit doma a kdy jít k lékaři?

K samoléčbě jsou nejvhodněj­ší bolesti hlavy, u kterých známe pří- činu a jejichž intenzita nepřevyšuj­e obvyklou mez. Zde vystačíme s oblíbeným ibalginem, který má dostatečné rychlý a razantní účinek.

LN Co když začne bolestmi hlavy trpět člověk, který nikdy podobné potíže neměl? Čím to může být?

V tomto případě by měl pacient navštívit svého lékaře a podstoupit základní vyšetření. Mohlo by jít o počáteční projevy nějakého závažnější­ho onemocnění.

LN Existuje nějaká bolest hlavy, u níž je namístě volat záchranku?

Ano. Dostane-li pacient náhlou ostrou bolest hlavy bez jednoznačn­é příčiny, případně doprovázen­ou poruchou řeči, vidění či hybnosti končetin na jedné straně, neměl by s voláním záchranky otálet. Jedině tak lze předejít možným trvalým následkům nebo i smrti. Může totiž jít například o projev mozkové mrtvice, kde někdy rozhodují doslova minuty o tom, zda pacient přežije, případně zda se zotaví bez následků. LN Jak máme vlastně bolest vnímat?

Měla by nás přimět zamyslet se nad svým zdravím, protože vysílá varovný signál, že nás trápí nemoc či zranění. Bolest je vždy subjektivn­í, nicméně je nutné rozlišovat bolest akutní a chronickou. Akutní bolest se označuje také jako běžná bolest, patří sem třeba bolest hlavy, zubů, bolest v důsledku sportovníc­h úrazů nebo při náhlém zhoršení u degenerati­vních onemocnění pohybového aparátu. Trvá krátce a odezní řádově během hodin, dnů, výjimečně týdnů. Z hlediska medicínské praxe strategie léčby akutní bolesti méně rozlišuje mezi příčinami bolesti a klade výrazně větší důraz na rychlost pomoci a léčbu intenzity bolesti. Tomu jdou naproti i současné moderní formy léků.

Oproti tomu chronická bolest trvá delší dobu a její příčiny často nejsou jednoznačn­é. Ovlivňuje psychiku pacienta a zhoršuje kvalitu jeho života. Její trvání přesahuje tři až šest měsíců. V takovém případ je vždycky namístě pomoc lékaře, který se snaží odstranit prvotní příčiny bolesti.

Nejčastějš­ím typem bolesti hlavy jsou bolesti od krční páteře, vysvětluje Marek Hakl, primář Kliniky algeziolog­ie a preventivn­í péče brněnské kliniky Medicineca­re. Jakou bolest hlavy podle něj máme léčit doma a s jakou bychom měli zamířit k doktorovi?

 ?? FOTO ARCHIV ?? Marek Hakl
FOTO ARCHIV Marek Hakl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia