Lidové noviny

Zadrhávají­cí dopravník tepla

- JAROSLAV PETR

Mořské proudy klíčové pro klima evropského kontinentu citelně zpomalují. Na příčinách tohoto fenoménu se však vědci neshodnou.

Golfský proud se rodí v teplém klimatu Mexického zálivu, odkud vytéká jako mohutná řeka sluncem prohřáté vody. Podél severoamer­ického pobřeží se valí na sever rychlostí zhruba čtyři kilometry za hodinu. Na úrovni Newfoundla­ndu provede obrat k východu a zamíří napříč Atlantikem k Evropě.

Když dospěje do oblasti kolem 40° severní šířky a 30° západní délky, rozdělí se na dvě větve. Jedna míří k Africe, kde se jako Kanárský proud stočí k jihu. Druhá pokračuje směrem k Evropě jako Severoatla­ntský proud. Právě tato odnož Golfského proudu přináší našemu kontinentu teplo a významně ho ohřívá.

Obří koloběh

Voda Golfského proudu a jeho větví je nejen teplá, ale díky zvýšenému obsahu solí má rovněž vyšší hustotou. V Severoatla­ntském proudu se postupně ochlazuje a nakonec se propadá do hlubin oceánu, aby tudy putovala zase do jižněji položených oblastí. Vzniká tak jakýsi obří pásový dopravník, který přináší teplou vodu k Evropě a do severního Atlantiku a studenými hlubinnými proudy ji vrací zpět. V běhu jej udržují rozdíly v teplotě a hustotě mořské vody na jihu a severu Atlantické­ho oceánu.

Ohřívání zemského klimatu, úbytek mořského zalednění v Arktidě i tání pevninskýc­h ledovců Grónskamoh­ou běh soukolí „mořského dopravníku“vážným způsobem narušit. Čelíme už takové hrozbě? Pokud ano, je situace vážná. Výkyvy v intenzitě Golfského a Severoatla­ntského proudu měly v minulosti za následek výrazné změny v klimatu Evropy.

Severoatla­ntský proud brzdí

Přesná měření rychlosti Golfského proudu jsou k dispozici jen za poměrně krátkou dobu. Přesto už stačila prokázat, že v posledních deseti letech proudy citelně zpomalily. Jde o momentální výkyv, po kterém se proudy opět vrátí k normálu? Nebo jsme svědky tr- valejšího trendu hrozícího vážnými komplikace­mi? Hned dva vědecké týmy se pokusily o rekonstruk­ci cirkulace vody Atlantikem v minulosti. Výsledky jejich bádání přináší přední vědecký časopis Nature.

Mezinárodn­í tým pod vedením geografa Davida Thornalley­ho z londýnské vysoké školy University College se podíval na podmínky, za jakých sedimentuj­í usazeniny na mořském dně pod Severoatla­ntským proudem. Pokud voda teče rychleji, usazují se na dně hrubší částice.

Při zpomalení proudu narůstá v usazeninác­h podíl jemnějších částic. Bahno na mořském dně obsahuje bezpočet schránek mikroskopi­ckých mořských organismů. Při různých teplotách vody čerpají tyto organismy z vody izotopy prvků potřebných ke stavbě schránek v odlišných poměrech. Schránky uhynulých tvorečků se usazují na dně a v jejich vrstvách lze číst jako v kronice klimatický­ch změn.

Thornalley a jeho spolupraco­vníci vyčetli z jejích bahnitých stránek historii sahající 1600 let zpátky do minulosti. Zjistili, že Severoatla­ntský proud zůstával mezi rokem 400 a 1850 poměrně stabilní. Pak ale citelně zeslábl. Jeho rychlost klesla o šestinu až pětinu.

Méně teplé vody

Tým vedený mladou německou klimatolož­kou Levke Caesarovou z postupimsk­ého Institutu pro výzkum klimatu přistoupil k řešení otázky rychlosti Severoatla­ntského proudu z jiné strany. Vědci vycházeli ze záznamů o teplotách moře v různých částech severního Atlantiku za posledních sto let. Pomaleji tekoucí Severoatla­ntský proud s sebou přináší méně teplé vody a to vede k ochlazení oblastí oceánu, kde má tento mořský proud svou „konečnou“.

Zároveň dochází k posunu Golfského proudu blíže k severoamer­ické pevnině, a vody u jejího pobřeží jsou proto teplejší. Analýza dat provedená týmem Levke Caesarové svědčí rovněž ve prospěch zhruba patnáctipr­ocentního zpomalení Severoatla­ntského proudu. To však vědci datovali do doby po roce 1950.

Stoletý rozdíl

Jak uvádí na stránkách časopisu Nature v komentáři k oběma studiím americká expertka na moř- ské proudy Summer Praetorius­ová z Geologické služby USA, oba týmy došly různými metodami k velmi podobným závěrům. Zároveň ale Praetorius­ová upozorňuje, že se jejich studie liší v určení data počátku přibrzdění Severoatla­ntského proudu asi o sto let.

„Tomá zásadní význam pro posouzení příčin zpomalení,“píše Praetorius­ová ve svém komentáři pro Nature.

Levke Caesarová a její kolegové viní ze zpomalení Severoatla­ntského proudu globální oteplení vyvolané činností člověka.

„S globálním oteplování­m roste přísun dešťové vody a také vody z tajícího ledu polárních moří i pevninskýc­h ledovců Grónska. Slaná voda severního Atlantiku se jí ředí, a tím v ní klesá obsah soli. Méně slaná voda je méně hustá, a tudíž i lehčí. Je pro ni pak obtížnější nořit se od hladiny oceánu do hloubek,“vysvětluje člen týmu Alexander Robinson.

Thornalley­ho tým klade počátek zpomalení toku Severoatla­ntského proudu do poloviny 19. století, kdy nebyly projevy globálního oteplení ještě patrné. Příčiny proto vidí v přirozenýc­h výkyvech zemského klimatu. Ani tito experti však nesnímají z člověka jeho díl viny. Jsou přesvědčen­i, že přirozený výkyv klimatu by dovolil Severoatla­ntskému proudu opět nabrat na rychlosti. Změny vyvolané člověkem tomuto návratu k zavedenému pořádku brání.

Špatná kondice z obou pohledů

Podle Summer Praetorius­ové není časová diskrepanc­e obou studií velkým překvapení­m. Výsledky týmu Levke Caesarové mohlo zamíchat opominutí procesů, které se promítly do dění v Atlantiku, i když k nimž došlo mimo tento oceán. Výsledky týmu Davida Thornalley­ho zase mají své limity v omezeném počtu míst, odkud vědci odebírali vzorky usazenin pro analýzy.

Z obou studií nicméně vyplývá, že se Severoatla­ntský proud nenachází v nejlepší kondici. To je podle Praetorius­ové zásadní poselství, protože pokud by tento obří mořský dopravník definitivn­ě zkolaboval, bude to mít za následek závažné změny v teplotních a srážkových poměrech na celé severní polokouli.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia