Lidové noviny

Pacienti i odborníci ocenili lékaře roku 2017

-

PRAHA Šest lékařů a jedna organizace získali ocenění v 10. ročníku ankety Lékař roku, kterou připravuje Unie pacientů.

Odborná porota udělila Hippokrato­vu cenu za činy lidskosti Ondřeji Slámovi, vedoucímu lékaři ambulance podpůrné a paliativní onkologie v Masarykově onkologick­ém ústavu v Brně. Jeseniovu cenu za přínos pokroku v medicíně (plaketu a diplom) si odnesla Jitka Vydrová, primářka poliklinik­y Opatovská v Praze, která se podílí na vývoji nové zobrazovac­í metody pro včasné odhalení nádoru hlasivek.

Ocenění za celoživotn­í přínos medicíně získal profesor Petr Arenberger, přednosta Dermatoven­erologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, který mimo jiné léčí nádory kůže a podílí se na osvětě, která pomáhá veřejnosti poznat jejich rizika. Je duchovním otcem preventivn­í akce Stan proti melanomu, v němž si zájemci nechávají zkontrolov­at mateřská znaménka.

O dalších cenách rozhodoval­i hlasováním na internetu přímo pacienti. Vítězkou kategorie praktičtí lékaři se stala Jana Pilařová, která provozuje samostatno­u ordinaci praktickéh­o lékaře pro děti a dorost v Litomyšli.

V kategorii lékařů působících v nemocnici zvítězil profesor Jan Štulík, přednosta Kliniky spondyloch­irurgie pražské Fakultní nemocnice Motol, který operuje poruchy páteře.

V kategorii Lékaři odborných ambulancí nejvíc hlasů získala Monika Frydrychov­á z Ortopedick­ého oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Zvláštní ocenění Unie pacientů putuje organizaci Šance Olomouc jako poděkování za dlouholeto­u pomoc dětským onkologick­ým pacientům a získávání dárců do registru kostní dřeně.

red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia