Lidové noviny

Tvrdík napadá boj o vysílací práva

-

PRAHA Ligová fotbalová asociace bude o vysílacích právech na první a druhou ligu na sezony 2020/21 až 2023/24 jednat se společnost­í Pragosport. Firma vedená bývalým místopředs­edou Fotbalové asociace ČR Jaroslavem Vackem zatím jako jediná podala oficiální nabídku a ligové grémium včera schválilo záměr s ní jednat.

Kluby však zároveň stále ponechaly možnost dalším zájemcům předložit své nabídky a zapojit se do boje o práva.

„V praxi to znamená, že se se společnost­í Pragosport bude jednat o detailních podmínkách kontraktu. Vyjednané podmínky budou předloženy k finálnímu rozhodnutí na nejbližším ligovém grémiu,“uvedla v prohlášení Ligová fotbalová asociace. Podrob- něji se k situaci ohledně vysílacích práv nechce vyjadřovat.

Pragosport vlastní mediální a audiovizuá­lní práva na fotbalovou ligu od února 2014, předtím je měla dnes již zaniklá společnost KPS Media. Nejprve je Pragosport získal na čtyři roky, pak byla dohoda prodloužen­a až do roku 2020.

Finanční podmínky nebyly zveřejněny, ale v médiích se spekuloval­o o částce 120 milionů korun na sezonu. Nová smlouva má být i kvůli změně hracího systému a většímu počtu zápasů lukrativně­jší. Podle serveru Seznam Zprávy nabízí Pragosport 150 milionů.

Už před dvěma měsíci mělo začít další jednání s Pragosport­em, ale tehdy Ligová fotbalová asociace rozhodnutí odložila, protože podle šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka projevila o práva zájem i mediální agentura Médea, kterou vlastní Jaromír Soukup, majitel TV Barrandov. Po dvou měsících však podle informací ČTK z této strany nedorazila hotová nabídka, proto včera ligové grémium na mimořádném jednání pověřilo vedení Ligové fotbalové asociace jednáním s Pragosport­em.

Tvrdík ale pro Seznam Zprávy uvedl, že TV Barrandov předložila nabídku ve výši 180 milionů ko- run za sezonu, což LFA nepotvrdil­a. „Nepovedlo se nám prosadit transparen­tní výběrové řízení, které by odpovědělo na otázku, jakou cenu televizní práva mají. Ale považuji za vítězství, že společnost Pragosport nedostala exkluzivit­u a kluby nechaly otevřenou možnost dalším uchazečům předložit nabídku. V případě, že bude výhodnější, může být ještě přijata jiná nabídka než společnost­i Pragosport,“řekl Tvrdík.

Podle něj si Pragosport bere Ligovou fotbalovou asociaci jako rukojmí. „Ze strany řídícího LFA Dušana Svobody bylo deklarován­o, že jestli Pragosport nedostane smlouvu na další čtyři roky, tak příští dva roky nenavýší plnění ani o korunu,“prohlásil Tvrdík. Svoboda se k tomu odmítl pro ČTK vyjádřit. čtk

„Ze strany LFA bylo deklarován­o, že jestli Pragosport nedostane smlouvu na další čtyři roky, tak příští dva roky nenavýší plnění ani o korunu“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia