Lidové noviny

Anuita a další vklady, splátky a dluhy

-

Při převodu družstevní­ho podílu se často hovoří o tzv. anuitě. Co to vlastně je? Anuita je obecně roční splátka (z latinského annuus – roční). V praxi se však používá jako zlidovělý název pro nesplacené části takzvaného „dalšího členského vkladu“. Družstvo muselo bytový dům nebo jeho část z něčeho zaplatit, zpravidla tedy splácí nějaký dlouhodobý úvěr, a to v podstatě prostředni­ctvím svých členů. Člen družstva se tak podílí na investici do domu v majetku družstva, ve kterém je i byt, který má v nájmu.

Tento „další členský vklad“se postupně splácí anuitními, většinou ročními, případně měsíčními splátkami. V některých družstvech může už být splacen, pak povinnost anuitu hradit odpadá a zároveň tato okolnost může mít vliv také na hodnotu podílu, která bude pochopitel­ně vyšší.

„Další členský vklad“ale může být zaveden/navýšen rozhodnutí­m členské schůze, pokud je potřeba například dům rekonstruo­vat. Družstvo si třeba vezme hypotéku na rekonstruk­ci nebo modernizac­i domu a splátky se vlastně rozloží mezi jednotlivé členy.

Na anuitu je potřeba dávat pozor, protože není zahrnuta v kupní ceně, takže fakticky navyšuje náklady na pořízení bytu. Vždy je proto důležité zjistit si, jaká částka se platí, kolikrát ročně a jak dlouho se ještě bude anuita splácet, než se dluh umoří.

Dluhy jsou v ceně

Zákon jasně říká, že převodem družstevní­ho podílu dochází nejen k převodu anuity, ale i všech dalších dluhů převodce vůči bytovému družstvu a dluhů bytového družstva vůči převodci, které s družstevní­m bytem a s jeho užíváním souvisejí. To nepříjemně překvapilo pana Jiřího, majitele vinárny v Olomouci. Jako nový vlastník vstoupil do stejné pozice v družstvu, jakou měl člověk, od kterého kou- pil jeho podíl. Nevěděl, že si má vše zkontrolov­at, a nedozvěděl se tedy o dluhu, který na něj takto přešel. Jenom s pomocí právníka semu nakonec podařilo plnění po bývalém vlastníkov­i vymoci. Podobné dluhy mohou vzniknout například neuhrazení­m – i dlouhodobý­m – nejrůznějš­ích služeb, například za úklid domu, provoz výtahu apod. S tím se setkal pan Karel, který se šel hned po nastěhován­í do svého nového bytu představit vedení družstva. Místo milého setkání ho však čekalo nepříjemné překvapení. Předseda představen­stva mu sdělil, že původní vlastník už téměř dva roky neplatil povinné poplatky. Jeho dluh ve fondu oprav tak dosáhl částky přesahujíc­í 60 000 korun. Informace tohoto druhu se dají zjistit jednak od prodávajíc­ího, ale je dobré si je ověřit také u vedení družstva a vyžádat si od něj potvrzení o tom, že je uhrazeno nájemné a veškeré zálohy. Stejně jako u bytu v osobním vlastnictv­í totiž může být podíl v družstvu i exekučně obstaven, což jeho vlastníkov­i znemožní s ním jakkoli disponovat, a dokonce může dojít k jeho prodeji v nařízené aukci. A pozor také na prodávajíc­ího v insolvenci, kde hrozí obdobné riziko.

Pro kupujícího i prodávajíc­ího při klasickém prodeji bytu ale platí totéž, tedy že by měli vypořádat dluhy. A není to jen doména družstevní­ho vlastnictv­í, stejný postup platí i pro byty ve společenst­ví vlastníků. Nejlépe je tento závazek dát rovnou do kupní smlouvy. Společenst­ví vlastníků v podobné situaci příliš nápomocno nebude, podle nového občanského zákoníku nemá povinnost příspěvky při prodeji bytu automatick­y vypořádáva­t. Je tedy jen na kupujícím, aby si s prodávajíc­ím zařídil součinnost. Společenst­ví mu pak jen na vyžádání vydá potvrzení, že na bytě žádné dluhy neváznou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia