Lidové noviny

Léto fandí kytičkám a papouškům

- ADAM JUNEK

Důkazů, že móda se vrací v kruhu, přinesl Čekstajl už celou řadu. Ale tentokrát cítí úplně dojaté rozechvění. Snad úplně první díl tohoto módního sloupku pojednával o tom, jak české ulice zaplnila „pyžámka“. Před těmi třemi lety to byl příměr pro košile a kraťasy s různými vzorky medvídků, kotviček, žirafek a podobné havěti. V těch totiž větší srocení hispterů připomínal­o třídu školky chystající se na odpolední odpočinek.

ČEKSTAJL

Letos tento trend udeřil s malou obměnou a minimálně zdvojnásob­enou silou. Ukazují to alespoň fotky z tradičního kalifornsk­ého hudebního festivalu Coachella, který se dá považovat za jakousi bernou minci, co se trendů v letním odívání (a na festivaly obzvlášť) týká.

Tou drobnou obměnou je myšlen dezén… roztomilí medvídci jsou minulost. Letos frčí květiny. A pozor! Rozhodně ne nějaké drobné kvítky pomněnek pokrývajíc­ích košili v pravidelný­ch

Výsledný efekt skutečně evokuje buď hodně extravagan­tní pyžamo, nebo ještě podivnější overal

sy – dle diktátu ještě proklatě krátké – s úplně stejným vzorem. A v tomto případě netřeba se držet je květin. Na jásavě modrém podkladu se mohou skvět třeba hlavičky opiček, nebo zcela abstraktní motivy. Výsledný efekt skutečně evokuje buď hodně extravagan­tní pyžamo, nebo ještě podivnější overal.

Mimochodem overaly (pokud nevíte, co to je, vězte, že jde o jeden kus oblečení na celé tělo – třeba v autoopravn­ách mají pánové takovýto ochranný oděv) v pánské módě se také usídlily. A upřímně nejde zrovna o praktický kousek, pakliže se vám chce na stranu. Samozřejmě je chvály- hodné, že muži se v módě emancipují. Oživování konzervati­vních a někdy až nudných pánských šatníků je hitem několika posledních let, který začal plíživě třeba růžovými košilemi. Ale čeho je moc, toho je někdy příliš. A zástupy papouškově křiklavých postav jsou možná pastvou pro oko při karnevalu v Riu de Janeiru, ale trocha umírněnost­i v běžném provozu se vždycky hodí. Kdyby jen proto, že každý trend má omezenou životnost a co budete s těmi banánově žlutými kousky posetými ibiškovými květy dělat za tři roky?

 ?? Módní trendy pro léto velí – nestydět se. A od hlavy až k patě se zahalit do jásavých barev a květinovýc­h vzorů jako tento návštěvník festivalu Coachella. FOTO REUTERS ?? Hlavně se nebát.
Módní trendy pro léto velí – nestydět se. A od hlavy až k patě se zahalit do jásavých barev a květinovýc­h vzorů jako tento návštěvník festivalu Coachella. FOTO REUTERS Hlavně se nebát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia