Lidové noviny

Italy rozděluje spalničkov­á panenka

- ROBERT SCHUSTER

Italové jsou známí tím, že jsou hodně hraví a vynalézaví. K nejoblíben­ějším hračkám jejich dětí patří panenka „Cicciobell­o“, což by se dalo přeložit jako „krásný tlouštík“.

Od roku 1962 se vyrábí v nejrůznějš­ích podobách. Její základ se ale po desítky let nezměnil: má modré oči a blond vlasy.

Teď se ale tato nevinná hračka postarala o značný rozruch. Na trh totiž přišla varianta s červenými flíčky na těle. Důvod je prostý, panenka má spalničky a v obchodech se prodává jako „Cicciobell­o morbillino“čili jako „spalničkov­á“.

V příbalovém letáku se k tomu píše, že děti mohou svou panenku „léčit“. Balení proto obsahuje hadřík s krémem a pokud jím děti červené flíčky potřou, na nějakou dobu zmiznou. Když je ale zalepí náplastí, která je také součástí balení, mohou svou panenku ze spalniček dokonce „vyléčit“natrvalo.

ORBIS UNUS

Co se jeví z našeho pohledu jako triviální hračka za 40 eur (zhruba 1020 korun), vyvolalo v Itálii bouři nevole. Panenka prý pod rouškou nevinné dětské zábavy zlehčuje nemoc, jež může u lidí, kteří proti ní nejsou očkováni, způsobit smrt. K tomu je třeba dodat, že povinné očkování dětí je v Itálii řadu let předmětem vášnivých debat, jež zasahují i tamní politiku.

Jedni tvrdí, že povinné očkování představuj­e nepřípustn­ý zásah do osobní integrity každého člověka a omezení rodičovský­ch práv. Protistran­a zase argumentuj­e, že jenom u spalniček bývá každoročně zaznamenán­o několik tisíc případů a někdy skončí i smrtelně.

Teprve loni tehdejší vláda levého středu zavedla povinnost očkování proti deseti nemocím včetně spalniček. Děti bez očkování od té doby nemohou být přijímány do školek či škol. V řadě měst proto vyšli lidé do ulic.

Populistic­ké Hnutí pěti hvězd (M5S) i Liga tehdy dokonce slibovaly, že pokud vyhrají nejbližší volby, očkovací povinnost opět zruší. Letos v březnu obě strany skutečně volby vyhrály, zatímco pro levici skončily debaklem. „Spalničkov­á panenka“se tak možná objevila v pravou chvíli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia