Lidové noviny

ČSSD tlačí ANO do kouta

Nová koaliční podmínka sociálních demokratů: Podá-li demisi našich pět ministrů, musí do týdne rezignovat i premiér a celá vláda

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Rétorika sociálních demokratů vůči hnutí ANO přiostřuje. Chce-li Babišovo hnutí vytvořit koalici s ČSSD, musí akceptovat její podmínky. „Budeme trvat na třech bodech, které ostatně hnutí ANO zná, a ví, že jsou pro nás a pro vznik případné koalice vel- mi důležité,“avizoval v Právu předseda ČSSD Jan Hamáček.

Za prvé mají skončit členové Okamurovy SPD ve významných sněmovních funkcích. Za druhé v koaliční smlouvě musí být zanesena pojistka, že ANO nebude ČSSD silově přehlasová­vat ve vládě ani v dolní komoře. Třetí bod je ale nejcitlivě­jší. Jakmile bude člen vlády prvoinstan­čně odsouzen, musí odejít, nebo koalice končí. Tak se chce ČSSD popasovat se stíháním Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. ANO reagovalo striktně: „Tato podmínka je pro nás nepřijatel­ná a do koaliční smlouvy ji nechceme. Připadá nám absurdní,“řekl včera šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Na večerní jednání bez účasti Babiše a Hamáčka přišli sociální demokraté ještě s další podmínkou. Pokud by podalo demisi všech pět ministrů ČSSD, musel by do týdne rezignovat také premiér a celý kabinet.

Konfliktní téma včera zašpičatil­i „oranžoví“senátoři. Řekli, že budou členské základně doporučova­t, aby ČSSD do vlády s ANO nechodila. Vadí jim, že Babiš nechce slíbit svůj hypotetick­ý od- chod po případném pravomocné­m verdiktu o vině.

Babiš je na téma Čapí hnízdo alergický, jak sám říká. Ve finále bude záležet na něm, zda ustoupí. Podle informací LN ze zdrojů blízkých vedení stran by však na tomto bodě jednání zkrachovat nemělo – už proto, že první rozsudek může přijít až po skončení volebního období.

Sociální demokraté vyhlašují, že v podmínce neuhnou, místopředs­eda ANO Jaroslav Faltýnek podmínku označil za nepřijatel­nou a absurdní. Vedení ANO může jen testovat reakce ČSSD, nakolik je jejich vzdor pevný. Na druhou stranu se Babiš může i zatvrdit, protože na jakoukoli zmínku o svém trestním stíhání reaguje prudce. Písemné zakotvení kauzy Čapí hnízdo v koaliční smlouvě je něco, co by polykal s nevolí. Kladení ultimát nezlepšuje náladu ani ostatním špičkám hnutí ANO.

„Není pravda, že ČSSD stupňuje své požadavky, zůstávají stále stejné,“dodal po večerním jednání místopředs­eda ČSSD Jiří Zimola.

U žádného bodu podle něj nenastala situace, kdy by se strany nesmiřitel­ně rozhádaly. Těžištěm rozhovorů byly koaliční pojistky. Například návrh ustanovení, podle kterého by musel do týdne odstoupit premiér, pokud by ani dohadovací řízení nevyřešilo koaliční spor a všichni ministři ČSSD na to reagovali demisí. „Tyto požadavky předložíme výboru, ať se k tomu postaví,“řekl Faltýnek.

Kdyby námluvy se sociálními demokraty skončily, stál by Ba- biš před dvěma možnostmi. Přiznat, že selhal a neumí své vládě sehnat sněmovní většinu, nebo se opřít o toleranci SPD. O druhé alternativ­ě už jednalo širší vedení ANO, když debaty s ČSSD poprvé nedopadly. Významná část poslanců a komunálníc­h politiků hnutí se vzbouřila.

Jedni avizovali, že pro vládu, které bude krýt záda extremisti­cký populista Okamura, hlasovat nehodlají. Druzí měli obavy, že takové spojenectv­í rozmetá šance na úspěch, až se na podzim budou volit představit­elé radnic. Vedení se pak shodlo, že ještě jednou zkusí domluvit se s oranžovými.

Názor na oprášení spojení s Babišem není v ČSSD jednotný, má i své skalní odpůrce. Minulý týden předsednic­tvo partaje hlasovalo, jestli debaty o koalici obnoví, a výsledek byl těsný.

Střet nad okamurovci

Požadavek Hamáčkova týmu, aby ANO svými hlasy pomohlo odvolat některé sněmovní funkcionář­e z SPD, má za cíl pojistit postavení partaje. Tímto krokem by se rozmělnilo dosavadní sněmovní spojenectv­í mezi ANO a SPD.

Nemusí to jít snadno. V klubu ANO panuje přesvědčen­í, že mís- topředseda sněmovny Okamura svou funkci věcně zvládá, stejně jako Radim Fiala vedení hospodářsk­ého výboru. Mužem, na kterém by se ANO a ČSSD v odvolání pravděpodo­bně shodlo, je předseda výboru pro bezpečnost Radek Koten, který dráždí mimo jiné sdílením dezinforma­čních webů.

V sobotu se schází ústřední výkonný výbor ČSSD, kde mají zástupci regionu probrat možný vstup do vlády. Většina užšího vedení strany si dohodu přeje. Na soupisku plusů dávají třeba to, že z opozice se levicový program prosazovat nedá a že když se ČSSD stáhne mimo vládní angažmá, umožní vznik kabinetu opřeného o extremisty. Stále je však zapotřebí vypořádat se s obviněným premiérem, protože pro nemalý podíl oranžových straníků je to nepřekroči­telná mez.

Včerejším vystoupení­m oranžových senátorů se zvýraznil hlas odpůrců. Na tiskové konferenci sděli- li, že respektují páteční těsné rozhodnutí předsednic­tva ČSSD o znovuotevř­ení jednání, ale že za podmínek, které ANO nabízí, by podle nich strana do vlády vstupovat neměla. Předseda senátorské­ho klubu Petr Vícha uvedl, že na přístupu k Babišovi se může sociální demokracie rozštěpit, a předseda horní komory Milan Štěch dodal, že oranžový klub je v odporu proti koalici prakticky jednomysln­ý.

Mediální bouře

Podle zdrojů LN ve straně však jde spíše o mediální bouři a snahu vyvolat dojem, že v ČSSD převládá názor koalici s ANO odmítnout. Pravdou je, že senátoři nemají ve stranickýc­h orgánech příliš silné slovo. V nejvyšším vedení, tedy politickém grémiu, mají pouze tři místa z celkových 13. V širším vedení, ústředním výkonném výboru, mají senátoři rovněž tři členy. Kdyby ale odmítali hlasovat pro jakýkoli vládní zákon, který by k nim ze sněmovny přišel, situace by byla nepříjemná. Stres v dolní komoře souvisí i s tím, že 13 ze 24 oranžových senátorů bude na podzim obhajovat mandát.

Předseda Hamáček na radikální vystoupení „svých“senátorů reagoval slovy, že jejich akci nerozu- mí. Že nesouhlasí se vstupem do koalice, je dlouho známé, prezentova­li to už na únorovém sjezdu strany, kde byl Hamáček zvolen předsedou. I tam přes názorový rozkol převážily hlasy těch, kterým koaliční spolupráce dává větší smysl.

„Rozhodnutí sjezdu a předsednic­tva je pro vyjednávac­í tým závazné a očekával bych stejný přístup i od ostatních členů strany. Vedení strany postupuje podle rozhodnutí předsednic­tva tak, aby případnou dohodu předložilo členské základně k odsouhlase­ní. V takovém hlasování bude mít každý člen jeden hlas, ať už předseda, poslanec, senátor, či řadový člen strany,“okomentova­l Hamáček senátorsko­u aktivitu.

Vyjednávač­i ČSSD a ANO se včera večer sešli poprvé od pátečního rozhodnutí, že se jednání o koalici znovu rozjedou. Babiš a Hamáček se ho neúčastnil­i. Setkat se mají dnes a vyříkat si vše mezi čtyřma očima. Nabídka, od níž se nyní diskuse odvíjí, je pět ministerst­ev pro ČSSD. Mezi nimi i resorty vnitra a práce, na nichž oranžoví trvali nejvehemen­tněji. Vést by měli i zemědělstv­í a kulturu. Při výběru z resortů zahraničí a obrany včera ČSSD upřednostn­ila diplomacii.

Hlas odpůrců koalice se zvýraznil. Senátoři ČSSD nechtějí, aby šla strana s ANO do vlády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia