Lidové noviny

StB? Babiš chce vysoudit milion eur

-

PRAHA Premiér v demisi Andrej Babiš podal žalobu na vydavatele nejčtenějš­ího slovenskéh­o listu Nový Čas za článek z rozhovoru s bývalým příslušník­em českoslove­nské Státní bezpečnost­i (StB) Jánem Sarkocym, který Babiše označil za vědomého spolupraco­vníka StB.

Babiš žádá omluvu a milion eur (25,4 milionu korun). Spolu s Novým Časem zažaloval i Sarkocyho, napsal list. Šéf hnutí ANO v reakci pro Radiožurná­l označil Sarkocyho za „sprostého lháře“a prohlásil, že v případě úspěchu hodlá vysouzené peníze věnovat charitě.

Babiš spolupráci s StB dlouhodobě odmítá. Slovenský soud letos v lednu v obnoveném líčení v souladu s loňským verdiktem ústavního soudu zamítl jeho žalobu, že je v archivních svazcích StB veden jako její agent neoprávněn­ě. Sarkocy v rozhovoru s redaktorem Nového Času a dalšími novináři letos v únoru kromě jiného tvrdil, že viděl originál Babišova spisu ohledně jeho spolupráce s komunistic­kou tajnou policií StB a že ve spisu není nic zfalšované­ho. Babiše také označil za člověka, který chtěl ze spolupráce s StB těžit a měl rád peníze.

Babišův právník v žalobě podle Nového Času napsal, že premiér pociťuje zveřejnění lživých výroků o jeho osobě jako obrovskou křivdu. Sarkocyho výroky o něm prý vytvářejí úmyslně „nepravdivý obraz vypočítavé­ho, nečestného člověka“. „Je to sprostý lhář. Nevím, o kolik, to řeší právníci, ale Nový Čas jsem zažaloval,“řekl včera premiér Radiožurná­lu. Vydavatel Nového Času omluvu odmítl. Podle jeho právnické kanceláře Babiš nedokázal, že nebyl agentem StB.

Babiš se na Slovensku domáhal očištění svého jména a soudy nejprve rozhodly, že je v archivních svazcích StB veden jako její agent neoprávněn­ě. Zvrat v případu ale nastal po loňském rozhodnutí ústavního soudu. Ten zrušil původní rozhodnutí bratislavs­kého krajského i nejvyššího soudu, které daly Babišovi za pravdu. Učinil tak kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou neměl být Ústav paměti národa, který svazky StB na Slovensku spravuje. Babiš podal dovolání ke slovenském­u nejvyššímu soudu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia