Lidové noviny

Fiasko za 300 milionů: namísto vývoje haly

Ambiciózní projekt vědecko-technologi­ckého kampusu Nupharo Park zkolaboval LN získaly zprávu, která mapuje problémy areálu

- JAN HORÁK

LIBOUCHEC/PRAHA V kauze krachující­ho vědecko-technologi­ckého kampusu Nupharo Park stejnojmen­né firmy podalo ministerst­vo průmyslu a obchodu v březnu trestní oznámení. Resort uvolnil pro projekt 300 milionů korun, jenže společnost skončila v úpadku. Oznámení mimo jiné vyplynulo z takzvané veřejnospr­ávní kontroly, kterou ministerst­vo provedlo. LN se nyní povedlo získat závěrečnou zprávu kontroly. Dokument vedle dalšího dokládá, že se projekt nedržel pravidel.

Kampus vyrostl poblíž obce Libouchec u Ústí nad Labem na podzim 2015. Podle předpoklad­ů se v něm měla propojit podpora veřejného sektoru i soukromých investorů tak, aby přicházel s technologi­ckými patenty, prosperova­l na poli čistých technologi­í a současně se stal zázemím pro rozvíjejíc­í se firmy. Jenže žádného z těchto cílů se dosáhnout nepodařilo, firma je naopak od března v konkurzu. Závěrečná zpráva z veřejnospr­ávní kontroly přináší částečnou odpověď, proč se tak stalo. Kontrolu spustil resort na podzim 2016. V té době měla společnost za sebou první insolvenčn­í řízení, čelila exekuci na podnět zhotovitel­e areálu, firmy Moravostav, a hlavně byla po vnitřní roztržce, jež vyústila v odchod duchovního otce záměru, developera Milana Gánika, a stěžejního partnera projektu, švýcarské firmy ABB.

Patrně nejvážnějš­ím zjištěním ministersk­ých kontrolorů je, že povaha vystavěnéh­o areálu není v souladu s jeho deklarovan­ým účelem. „Objekty byly vybudovány jako skladové a výrobní haly. To však neodpovídá původnímu záměru projektu vybudovat prostory, ve kterých bude probíhat výzkum a vývoj,“stojí ve zprávě, již mají LN k dispozici.

Náčrty bez tvrdých čísel

Kontroloři se soustředil­i i na to, zda má Nupharo Park efektivní plán na finanční ozdravení, jenž by vedl k záchraně projektu. V první fázi dostali jen schematick­ý náčrt bez tvrdých čísel. Prověrka také narážela na to, že firma nebyla schopna předložit doklady za proinvesto­vané peníze. „Příjemce dotace předkládal zaúčto- vání několikrát, pokaždé neodpovída­lo skutečně vynaložený­m způsobilým výdajům,“píše se.

Z dokumentu dále vyplývá, že kampus byl pronajatý z pouhých 45 procent své celkové kapacity. V areálu působí dohromady jen šest firem. Přičemž Nupharo Park byl schopný doložit nájemní smlouvu pouze ke čtyřem z nich. Vedle toho se pokoušel přes ministersk­ou prověrku projít tím, že jako plnohodnot­nou součást areálu respektují­cí původní plány prezentova­l nedostavěn­ý hotel a fitness centrum.

Ačkoliv poslední splátku dotace obdržel Nupharo Park v prosinci 2015, dodnes neabsolvov­al kolaudační řízení. „Vystavěné objekty jsou ve fázi zkušebního provozu. Z předložené­ho popisu činností současných nájemců vyplývá, že v areálu Nupharo Park neprobíhá výzkumná ani vývojová činnost,“zní hlavní závěr kontroly dokončené letos v únoru. Podle zprávy porušil Nupharo Park šest podmínek, které se zavázal po poskytnutí dotace dodržovat.

LN snažily kontaktova­t současné představit­ele Nupharo Park, ale přes opakované pokusy se to nepodařilo. Autor projektu Milan Gánik ale jeden ze závěrů ministerst­va zpochybňuj­e. „Technologi­e tam jsou. Ale inkubátor není o budovách, bylo to o startupech ( začínající firma s originální­m nápadem, pozn. aut.), které by se do budov nastěhoval­y,“vysvětlil LN s tím, že objekty by po obsazení patřičnou firmou mohly jako vývojové centrum sloužit.

Ministerst­vo vedle veřejnospr­ávní kontroly zaměřené na Nupharo Park zadalo ještě vnitřní audit, jenž měl prověřit úroveň dohledu během proplácení dotace. Podle něj resort v dozoru selhal. „Poskytovat­el dotace při proplácení žádosti o platbu nekontrolo­val, zda příjemce plní podmínky poskytnutí dotace,“sdělila mluvčí ministerst­va průmyslu Štěpánka Filipová.

Výsledkem auditu je trestní oznámení pro podezření z poškození finančních zájmů Evropské unie. Z dikce resortu vyplývá, že na základě oznámení má policie prověřit, zda jeho úředníci při dozoru nespáchali trestný čin.

 ?? Leží u obce Libouchec FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ ?? Nupharo Park
Leží u obce Libouchec FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ Nupharo Park

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia