Lidové noviny

Vizitky rváčů: trenér, marketér i policisté

- ROBERT SATTLER

PRAHA Dva ze sedmi Nizozemců, kteří v sobotu brutálně napadli číšníka pražské restaurace, se dnes dozvědí, zda na ně soud uvalí vazbu.

O případ se mezitím začala intenzivně zajímat nizozemská média. Podařilo se jim zjistit totožnost útočníků. Podle listu Algemen Dagblad (AD) pochází většina z Haagu a jeho okolí. Muži, kteří se na sociálních sítích označují jmény Armin Nahvi, Arash Nahvi, Bijan Kazemi, Pejman Kazemi, Naoufel Sebbane, Sanferino a P. Janssen, přijeli do Prahy, aby se rozloučili se svobodou jednoho z nich.

Hlavními podezřelým­i, kterým za těžké ublížení na zdraví hrozí až desetileté vězení, jsou údajně bratři Nahviovi. Podle jejich pří- buzného, který kontaktova­l deník AD, neměl ani jeden z nich dosud záznam v trestním rejstříku. „Mají dostatek peněz, práci, nikdy nic takového neudělali. Muselo to být tím pitím,“uvedl se slovy, že rodina je zprávou zdrcená.

Jak zvětšit svaly

Armin, jenž je s největší pravděpodo­bností tím, kdo číšníkovi několika kopanci a údery pěstí zlomil čelist a poranil oko, je majitelem fitness studia. V něm zároveň pracuje jako trenér. „Jsem bývalý powerlifte­r (powerlifti­ng je silový trojboj – poznámka redakce) a dnes nadšenec síly. Vždy se snažím najít nové a inovativní způsoby, abych zvýšil svou sílu a zvětšil svaly,“popisuje se Armin na svých webových stránkách.

Podle deníku MF DNES, který citoval zdroj blízký vyšetřován­í, mají všichni muži zkušenosti s bojovým uměním. Pravidelně posilují a účastní se také boxerských zápasů. Že jsou muži ve velmi dobré fyzické kondici, potvrzují i fotografie, které nizozemská média zveřejnila.

Arminův bratr Arash působí jako marketingo­vý specialist­a v Rijswijku. Firmu provozuje další účastník pražského výletu, íránský rodák Bijan Kazemi. Jeho nadcházejí­cí svatbu přijeli přátelé do Česka oslavit. Podle deníku Právo někteří z mužů v minulosti pracovali jako policisté v Íránu. Lze jen spekulovat, že se jedná právě o Bijana či jeho bratra Pejmana.

Ženatí s dětmi

Podle nizozemské­ho deníku De Telegraaf je jeden z členů skupiny také příslušník­em amsterodam­ské policie, což ve středu potvrdil mluvčí tamního sboru Frans Zuiderhoek. „Nicméně patří k těm, kteří byli propuštěni na svobodu. Situaci se celou dobu snažil uklidnit,“řekl Zuiderhoek. Amsterodam­ská policie se ale chováním svého příslušník­a, který se ve své službě věnuje i vyšetřován­í závaž- ných kriminální­ch deliktů, přesto zabývá.

Na to, že ve skupině byli policisté, poukazoval­i i komentujíc­í na sociálních sítích, konkrétně pod společným snímkem mužů, který společně pořídili během pražského výletu.

Z profilů zadržených mužů na sociálních sítích vyplynulo, že někteří mají marockou národnost. Svědčí o tom místa pobytu i původu, která muži na svých účtech udávají. Sociální sítě rovněž prozradily, že někteří ze sedmičlenn­é skupiny jsou ženatí a mají děti.

Nizozemci ve věku 24 až 32 let, kteří byli zadrženi v pondělí na ruzyňském letišti, podle nizozemské veřejnoprá­vní televize NOS nejprve odmítali konzulární pomoc nizozemské­ho velvyslane­ctví. Později ji ale přijali.

 ?? Policisté skupinu zadrželi na letišti. FOTO IDNES. CZ – JIŘÍ MEIXNER ?? Konec výletu.
Policisté skupinu zadrželi na letišti. FOTO IDNES. CZ – JIŘÍ MEIXNER Konec výletu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia