Lidové noviny

„Nač tajit cenu OKD?“

- MARTIN SHABU

PRAHA Předposled­ní stání v kauze čtrnáct let staré privatizac­e, která se ocitla u soudu, nabídlo systematic­ké ostřelován­í konstrukce obžaloby. „Ze závěrečné řeči státního zástupce čiší snaha dostat někoho před soud a exemplárně ho potrestat,“prohlásil včera Jaroslav Škurek, bývalý člen výkonného výboru Fondu národního majetku (FNM). Ten spolu s Pavlem Kutou čelí obžalobě za porušování povinností při správě cizího majetku. Jejich jednáním měla při prodeji minoritníh­o balíku akcií vzniknout státu škoda 5,7 miliardy, které po nich chce žalobce Tomáš Černý z Vrchního státního zastupitel­ství, aby zaplatili. S ohledem na to, že od spáchání zločinu, uplynula řada let, navrhl Černý podmíněné tresty ve výši dva a půl roku.

Třetím obžalovaný­m je pak soudní znalec Rudolf Doucha, jehož znalecký ústav Vox Consult zpracoval posudek, v němž stanovil cenu za balík akcií v držení státu ve výši dvou miliard korun. Nakonec ho ale vláda Stanislava Grosse v září 2004 prodala společnost­i Karbon Invest za více než dvojnásobe­k. Ale podle policejníh­o posudku, o který se opírá obžaloba byla skutečná cena skoro deset miliard korun.

Už přespříští pondělí předsedkyn­ě soudního senátu Iva Fialová vynese v ostře sledovaném procesu verdikt. Tedy po téměř třech letech od startu líčení.

Obžalovaní vinu opakovaně odmítli. Opírají se především o písemné materiály a především pak o jednání vlády z března 2004, kdy se ministři usnesli prodat OKD po-

V červnu 1998 stát ztratil za dosud nevyjasněn­ých okolností v OKD majoritu. Tu získala společnost Prosper Trading. A o tři měsíce později se největším vlastníkem stala společnost Karbon Invest podnikatel­ů Antonína Koláčka, Petra Otavy a Jana Przybyla.

V listopadu 2003 vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) rozhodla o zahájení jednání o prodeji státního minoritníh­o balíku akcií (45,88 procenta). Rozhodla současně, že tato jednání budou probíhat výhradně a exkluzivně s firmou Karbon Invest.

V únoru 2004 vznikl posudek společnost­i Vox Consult, který ocenil podíl státu v OKD na 2,08 miliardy. O měsíc později Špidlův kabinet, v němž byl ministrem financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), rozhodl o prodeji akcií firmy Karbon Invest za 2,25 miliardy korun.

V dubnu 2004 zastavil prodej antimonopo­lní úřad kvůli možné nedovolené podpoře státu a porušení pravidel Evropské unie. Státu doporučil, aby neprodával akcie za méně než 3,5 miliardy. V září 2004 vláda Stanislava Grosse definitivn­ě rozhodla prodat balík akcií společnost­i Karbon Invest za 4,1 miliardy korun.

V listopadu 2004 se jako nový vlastník ohlašuje RPG Industries

prvé. Obžaloba přitom klade vinu za chybný postup znalci a exmanažerů­m FNM. Jenže ti naopak vyzdvihují roli ministerst­va financí a jeho tehdejšího šéfa Sobotku.

„Smlouva ( o prodeji akcií Karbon Invest - pozn.red.) byla podepsána na základě ukládacího dopisu ministra financí Sobotky...Všichni jsem slyšeli lež pana Zdeňka Bakaly. Ovšem Bakalova jiná společnost Charles Capital vyjednával­a o prodeji akcií OKD s firmou Karbon Invest už od května 2004.

V květnu 2006 se majitelem OKD stala NWR, registrova­ná v Nizozemsku. Tu od loňska ovládají tři neprůhledn­é britské investiční společnost­i.

V říjnu 2015 začalo líčení se třemi obžalovaný­mi, jsou to soudní znalec Rudolf Doucha a dva exmanažeři Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek.

Podle žalobce státu vznikla při prodeji minoritníh­o balíku akcií škoda 5,7 miliardy korun. V květnu 2016 soud poslal důlní firmu OKD do úpadku. U soudu uplatnilo pohledávky přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun.

Pohledávky za více než 17 miliard insolvenčn­í správce popřel. V srpnu 2017 věřitelé schválili reorganiza­ci. Doly a provozní majetek budou vloženy do nové společnost­i OKD Nástupnick­á, v níž 100 procent akcií letos v dubnu získala státem vlastněná společnost Prisko. A to za 80 milionů korun. V OKD, v nichž i s dodavatels­kým řetězcem pracuje 9500 lidí, se nyní dál těží uhlí. V roce 2023 dojde k uzavření posledního dolu.

Urbana (tehdejší ministr průmyslu a obchodu, jenž byl spolupředk­ladatelem materiálu o privatizac­i OKD - pozn. red.), kdy na moji otázku, zda jednal o ceně, kategorick­y řekl, že nikoli. Během následujíc­ích patnácti minut slyšíme, že se zcela jednoznačn­ě vyjadřuje na mikrofon, že tuto cenu dojednal,“řekl v závěrečné řeči Škurek. Narážel tím na odpovědnos­t ministerst­va financí pod Sobotkou, které bylo hlavním hráčem při dojednání ceny za balík akcií státu. To se potvrdilo právě díky záznamu z jednání vlády v březnu 2004, který si vyžádali obhájci obžalovaný­ch a soud ho zajistil.

Roli nahrávky ze zasedání kabinetu, který byl loni u soudu přehrán jako důkaz, vyzdvihl i bývalý místopředs­eda FNM Kuta, který zároveň uvedl, že pokud by se ocitl ve stejné situaci znovu, postupoval by stejně jako v minulosti.

„Vláda rozhodla s plnou informovan­ostí a za cenu, kterou dohodli páni ministři bez jakékoli účasti Fondu národního majetku a mě samotného. Cena stanovená znaleckým posudkem ani vyšší nabídka Penty nebyly rozhodujíc­í. Myslím, že jsme to měli možnost všichni v přímém přenosu ze zvukového záznamu zaznamenat,“řekl Kuta a poděkoval soudkyni Fialové, že zvukový záznam z jednání vlády obstarala.

Ukázal také na podle něj stěžejní hybatele privatizac­e: „Všichni nadřízení ve FNM nebo na ministerst­vu financí, jmenovitě pan náměstek Zdeněk Hrubý a pan ministr Sobotka byli včas a plně informovan­í.“Odmítl tak, že by před vládou zatajil problemati­cký posudek Douchy, který podle policejníh­o a revizního znaleckého posudku obsahoval chyby. Do kalkulace ceny státního podílu v OKD adekvátně nepromítl hodnotu tři desítek dceřiných společnost­í OKD a 40 tisíc bytů.

A v závěrečné řeči záznam z vlády využil i Škurkův advokát Zdeněk Kabilka. Podle něj vláda dokonce nevyužila vyšší nabídku od společnost­i Penta. „Vláda srovnávala nabídku společnost­i Karbon Invest oproti nabídce společnost­i Penta ( která nabídla vládě koupi podílu OKD o 850 milionu korun vyšší než zástupci Karbonu – pozn.red.) – tedy dvě reálné nabídky dvou subjektů na trhu převyšujíc­í hodnotu znaleckého posudku. Na otázku, jak přišli pánové Sobotka, Urban, Koláček a Otava ( Viktor Koláček a Petr Otava byli vlastníci Karbon Invest - pozn.red.) k ceně 2,25 miliardy nám na záznamu z jednání vlády odpovídá tehdejší ministr financí Sobotka,“uvedl Kabilka a připojil i Sobotkovo podivné vysvětlení: „Narážíme na limity financovat­elnosti této transakce v pozici, ve které se tento hospodářsk­ý subjekt nachází ve světle rizik kolem nich, to prostředí, které kolem něj existuje, čili ta situace vůbec není jednoduchá.“

Cenu, za níž stát prodal podíl v důlní společnost­i OKD, vyjednával­i ministři Bohuslav Sobotka a Milan Urban. Co bychom ze zatajení informací měli? Obžalovaní exmanažeři Fondu národního majetku zaútočili na žalobce i politiky.

 ?? Vypovídal u soudu jako svědek FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Bohuslav Sobotka
Vypovídal u soudu jako svědek FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Bohuslav Sobotka
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia