Lidové noviny

Hannig chce do Senátu v rudém dresu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Když šel v polovině března na inauguračn­í koncert prezidenta Miloše Zemana, měl na sobě skladatel Petr Hannig rudou šálu a kravatu ve stejné barvě. Dost možná šlo o podprahový signál – podle zjištění LN totiž jedná s komunisty o tom, že by za ně kandidoval do Senátu.

To jen ukazuje, v jak velké personální krizi jsou vymírající pohrobci totalitníh­o režimu. Zatímco na vládní úrovni se řada z nich bránila spolupráci s nahnědlou SPD Tomia Okamury, v Hannigovi získávají člověka, jenž se před prezidents­kou volbou neváhal radit se soudně uznaným xenofobem Adamem B. Bartošem.

„Asi je známo, že jednáme s bývalým prezidents­kým kandidátem Petrem Hannigem. V oněch pěti ještě otevřených obvodech se objevují i další jména. Jde tam o to, najít člověka, který by byl nejen důstojným partnerem protikandi­dátů ostatních stran, ale zejména byl přijímán širokým okruhem voličů,“potvrdil v komunistic­kých Haló novinách staronový předseda KSČM Vojtěch Filip.

Žádný rudý spasitel

Hannig rozhodně není nějaký politický válec. Ve volbě prezidenta dostal jen o málo víc než půl procenta hlasů. S jen minimálním rozpočtem za sebou ale i tak nechal bývalého top manažera mladoboles­lavské škodovky Vratislava Kulhánka, který měl v zádech podporu miliardáře a developera Pavla Sehnala.

Přesto nelze říct, že by objevitel zpěvačky Lucie Bílé mohl uvadající komunisty spasit a dovést je k výraznější­mu úspěchu v Senátu, kde tradičně mají jen slabé zastoupení. Jeho kandidatur­a tak může být spíše reakcí na trend, jehož si KSČM všimla po podzimním volebním debaklu. Množství hlasů „protestníc­h“voličů jim totiž tentokrát odčerpala antimuslim­ská SPD. Hněv lidu si zkrátka našel jiný hromosvod: bohaté vystřídali uprchlíci z Afriky a Blízkého východu.

Hannig za socialismu složil hit Neposlušné tenisky, v nedávné prezidents­ké volbě ale ukázal, že umí zahrát i na migrantsko­u notu. „V současné vlně valící se ze Středozemn­ího moře je velká množina ilegálních ekonomický­ch migrantů z Nigérie, která je jednou z nejnakažen­ějších zemí virem HIV, a co je velmi, velmi nebezpečné pro široké vrstvy obyvatelst­va, tuberkulóz­ou,“prohlašova­l v době, kdy oznamoval úmysl ucházet se o Hrad.

I na víkendovém sjezdu KSČM přitom opakovaně zaznívalo, že je to právě strach z uprchlíků, díky němuž Okamurovo hnutí Svoboda a přímá demokracie vypálilo komunistům volební rybník.

Útok na Hrad mu nevyšel, proto skladatel uvažuje o Senátu. V barvách komunistů.

Vyšla iniciativa od Hanniga?

Hannig sice tvrdí, že mu vadí rasismus a antisemiti­smus, přesto byl ale jednu dobu spojen s Adamem Benjaminem Bartošem. Předsedu xenofobní Národní demokracie si dokonce vyvolil za svého mluvčího a poradce.

Dnes již bývalý místopředs­eda KSČM Jiří Dolejš tvrdí, že senátní iniciativa vyšla od Hanniga. Tedy že komunisté nebyli ti, kdo neúspěšnéh­o adepta na Hrad oslovili s nabídkou spolupráce. „Pokud byl pan předseda (Filip) osloven s žádostí o podporu, je asi slušné žadatele vyslechnou­t,“řekl LN.

Vyslat do Senátu nekomunist­u je podle něj krok, který musí schválit stranické orgány. A tady by Hannig ještě mohl narazit. „Vyžaduje to souhlas straníků v Praze. Ti s něčím takovým v tuto chvíli, pokud vím, ani nepočítají,“doplnil.

Jak ale vyplývá z Filipova vyjádření pro komunistic­ké Haló noviny, předák KSČM o Hannigově kandidatuř­e minimálně uvažuje jako o reálné možnosti.

Hannig na dotazy zaslané LN nereagoval.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia