Lidové noviny

James Bond mezi zdravotník­y

První nálezy auditu v ostravské nemocnici naznačují nestandard­ní postupy bývalého ředitele. Třeba utajenou instalaci rušiček

- KATEŘINA SURMANOVÁ PAVEL BARTOŠEK

PRAHA, OSTRAVA O jednom dni koncem února se kancelář ředitele ostravské fakultní nemocnice a tamní zasedací místnost proměnily ve scénu ze špionážníh­o filmu. Bezpečnost­ní technici tam dělali prohlídku a neodešli s prázdnou. Našli dvě rušičky a jedno zařízení, které umí nahlásit, když se někdo snaží místo odposlouch­ávat. Nebyl by to problém, řada šéfů velkých nemocnic si jistí záda. Ostravská verze má však dvě odchylky.

Exředitel nemocnice Svatopluk Němeček (ČSSD), jehož 9. února odvolal ministr zdravotnic­tví v demisi Adam Vojtěch (za ANO), protiodpos­lechovou ochranu zajistil a nechal nainstalov­at, aniž by o tom vědělo nemocniční oddělení bezpečnost­i. A když se na rušičky přišlo, odmítal se k nim nejdřív znát. Jako první na špionážní výbavu kanceláře upozornil server Seznam.cz, Němeček mu tehdy řekl: „Já o té věci fakt vůbec nic nevím, a proto to neumím komentovat.“

Nyní hovoří jinak, LN sdělil, že: „Šlo o generátor šumu a byl jen v zasedací místnosti. Měl jsem indicie, že jedna komerční firma se snaží získat citlivé obchodní informace nemocnice. Chtěl jsem těmto atakům čelit.“

Jak ukazuje smlouva o výpůjčce s firmou Probin, pod níž je podepsán přímo Němeček, bylo toho víc. V druhé polovině října loňského roku si nejpozději do konce letošního května bezplatně půjčil zařízení MRA 5, které sle- duje, jestli se v místnosti nevyskytla podezřelá frekvence, což by značilo, že někdo poslouchá. Také tam byl zmíněný šumový generátor. Slouží jako rušička přímo během jednání, umí zahlušit diktafony či rádiové odposlechy, a k němu piezoměnič, jenž mění elektrický signál na zvuk.

Dokladem, že si rušičky zajistil přímo bývalý ředitel nemocnice, je i mail od jednatele firmy Probin. Po Němečkově odvolání napsal do nemocnice, že by se rád domluvil na navrácení přístrojů, které „byly zapůjčeny MUDr. Svatopluku Němečkovi“.

Pro ministra Vojtěcha jde o další argument, proč měl Němečka odvolat. Po jeho odstavení se strhla kritika, že šlo o krok motivovaný toliko politicky, nikoli věcně, protože předseda hnutí ANO Andrej Babiš měl s Němečkem dlouhodobé spory. „Velmi by mě zajímalo, proč si ředitel fakultní nemocnice nechal za peníze nemocnice nainstalov­at nezákonné odposlechy a rušičky v jejích prostorách a v autě antiradary. To mi připadá skutečně zvláštní. Ukazuje se tak, že obměna vedení byla zcela na místě,“uvedl Vojtěch.

Včera se výměna vedení ostravské nemocnice dokonala, na základě výběrového řízení ministr jmenoval lékaře Evžena Machytku, který nemocnici prozatímně vedl i po Němečkově odvolání. Ve výběrovém řízení uspěl Machytka a další lékař Jiří Havrlant rovným počtem bodů. Vojtěch si vybral Machytku. „Bůh chraň Fakultní nemocnici Ostrava. Víc k tomu nemám co říct,“komentoval nového ředitele Němeček. Ten má za to, že ministr pokračuje v dehonestuj­ící politické kampani vůči jeho osobě.

Chybějící miliony

Coby hlavní důvod, proč bylo správné ukončit Němečkovo ředitelová­ní, uvádí Vojtěch předběžné nálezy dvou auditů, které v ostravské nemocnici běží. Hotové budou v červnu a už nyní naznačují, že některé postupy bývalého šéfa zařízení byly nestandard­ní.

Jak LN již informoval­y, dílčí nálezy ukazují například následujíc­í: kontrola narazila na fiktivní dvojí úvazky nebo rovnou černé duše – zhruba desítka lidí pobírala plat, aniž by u nich byla dohledatel­ná docházka nebo výkazy práce. V součtu jdou takto vynaložené peníze do statisíců. Pětinový úvazek na interní klinice dal Němeček i sám sobě.

Velcí odběratelé léků – typicky nemocnice – dostávají od dodavatelů množstevní slevy. U tří skupin léčiv, které ostravské zařízení odebíralo, se posledních deset let takzvaný lékový bonus neuplatňov­al, nová smlouva se nesoutěžil­a, úhrnem dělá objem takto chybějícíc­h peněz 33,6 milionu. Případ zkoumá policie. Část diagnostic­kých testů se dělala v externích laboratoří­ch, i když by je nemocnice zvládla vlastními silami. V některých případech šlo o laboratoře, kde působí lidé, kteří zároveň pracují v nemocnici, což zapovídá interní předpis o střetu zájmů. Ministr i Machytka to pokládají za účelové vyvádění peněz z nemocnice.

Němeček trvá na tom, že se všechno dělo podle zákona a útoky na něj jsou jednak aktem pomsty od ministra Vojtěcha a jednak důkazem nezkušenos­ti a amatérismu od Machytky. „Kdyby si pan ministr při mém odvolání z funkce nevymýšlel stále nové nepravdivé důvody mého odvolání, mohli jsme toho být ušetřeni. Pokud by nepřiznal zjevný důvod politický, stačilo uvést třeba, že ke mně nemá důvěru,“sdělil k tomu LN.

Po Němečkově odvolání přetrvává v ostravském medicínské­m prostředí rozjitřená nálada. Machytka se ve zlém rozešel s vedením tamní lékařské fakulty, dokonce se s ním soudil, že mu byla upřená práva v akademické­m senátu, v čemž mu soud dal za prav- du. V uplynulých dnech část tamních klinik posílala ministrovi dopisy, že Machytkova osoba není na ředitele vhodná, protože napětí ve vztazích bude eskalovat. Druhá část klinik naopak odesílala přípisy, kde vyjadřoval­a s novým ředitelem spokojenos­t.

Rektor Ostravské univerzity Jan Lata přijal zprávu o Machytkově jmenování s mrzutostí. „Vzhledem k průběhu a výsledku výběrového řízení a nedobré situaci ve fakultní nemocnici nepovažuji rozhodnutí pana ministra za šťastné, nicméně je to jeho právo i zodpovědno­st. Nezbývá než věřit, že nový ředitel splní svoje sliby a zlepší spolupráci s lékařskou fakultou a zachová se korektně i ke svým oponentům,“uvedl.

Lata patří mezi desítku lidí, u kterých se našly smlouvy na částečné úvazky, kde se nedá dohledat plnění či docházka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia