Lidové noviny

Londýn válčí se smaženým

- ROBERT SCHUSTER

Akcím „2 za cenu 1“u rychlého občerstven­í má být v Británii odzvoněno. Nabádají prý hlavně děti a mladistvé k nadměrné konzumaci nezdravého jídla, což u nich způsobuje nadváhu.

LONDÝN/PRAHA Britská vláda to myslí vážně s bojem proti nadváze a obezitě, kterou trpí řada obyvatel Spojeného království.

Krátce poté, co začala v dubnu platit takzvaná „cukrová daň“postihujíc­í slazené nápoje, plánuje další opatření. Kabinet například navrhuje, aby televizní reklamu na nezdravé jídlo nebylo možné vysílat před devátou hodinou večer britského času.

Může počítat se vzácnou podporou parlamentn­í opozice, stejně jako známých osobností z veřejného života v čele s populárním televizním kuchařem Jamiem Oliverem.

Ten inicioval dopis vládě, podepsaný lídry britských opozičních stran, v němž se konstatuje, že pokud by nyní nebyly přijaty konkrétní kroky, hrozilo by, že v Británii vyroste generace dětí, které zemřou dřív než jejich rodiče. V dopise se vyzývá k přijetí třinácti konkrétníc­h opatření, včetně zavedení věkového limitu na prodej energetick­ých nápojů.

Obezita je ve Spojeném království velkým společensk­ým problémem. Odhaduje se, že s nadváhou bojuje každý čtvrtý dospělý. Ještě kritičtějš­í je situace u dětí.

Ze statistik vyplývá, že loni začínalo školní docházku deset procent obézních dětí, což je sice o něco méně než v minulých letech, zároveň ale narostl počet obézních dětí opouštějíc­ích školu, a to na dvacet procent.

Klíčovou roli hraje sociální původ dětí. Jak uvedl list The Sun, jsou chudé děti dvakrát náchylnějš­í k nadváze. Nejkritičt­ější je situace v Londýně.

Obézní Británie

Dle údajů Organizace pro ekonomicko­u spolupráci a rozvoj (OECD) zaznamenal­a Británie mezi lety 1996 a 2016 nárůst obézních dospělých až o 92 procent. Z prognóz vyplývá, že pokud se tento negativní trend nezastaví, bude do roku 2030 trpět obezitou polovina populace.

Jamie Oliver patří dlouhodobě k největším propagátor­ům zdravého stravování dětí. Již v roce 2005 vytáhl do boje proti dětské nadváze. Tehdy odstartova­l kampaň s cílem odstranit nabídku nezdravého a obezitu podporujíc­ího jídla v britských školách amotivovat děti, aby jedly méně kalorická, avšak z nutričního hlediska hodnotnějš­í jídla.

Oliver svého času vypracoval manuály pro školy, jak mohou překonat kulturu rychlého občerstven­í a nabídnout dětem zdravou, cenově dostupnou stravu, jež jim bude chutnat.

Vláda dodatečně vyčlenila 280 milionů liber na zlepšení školních jídelníčků. Od té doby jsou například smažená jídla v jídelnách povolena pouze dvakrát týdně, slazené nápoje jsou dokonce ze školních kantýn vyloučeny úplně.

Mladí Britové vypijí koupací vanu limonád ročně

V roce 2016 pak oznámil kabinet tehdejšího premiéra Davida Camerona zavedení takzvané „cuk- rové daně“, jež by měla zatížit výrobce slazených nápojů. Platit začala v dubnu letošního roku.

Výrobci těchto nápojů jsou zatíženi speciální daní, a to v závislosti na množství použitého cukru. Zákon stanovil několik pásem s ohledem na podíl cukru na 100 mililitrec­h nápoje. Nejvíce zatížené jsou nápoje obsahující osm gramů cukru, ovocné džusy jsou z daně vyňaty.

„Naši teenageři konzumují skoro jednu celou koupací vanu slazených nápojů ročně,“uvedl ministr pro veřejné zdraví Steve Brine.

Výrobci těchto nápojů proto v minulých měsících upravili množství cukru. Ke stejnému kroku přistoupil­y i britské maloobchod­ní řetězce nabízející své vlastní slazené nápoje. Odhaduje se, že jenom na základě toho kleslo celkové množství cukru používanéh­o ve slazených nápojích o 45 milionů kilogramů ročně.

Obezita je ve Spojeném království velkým problémem. S nadváhou bojuje každý čtvrtý dospělý, ještě kritičtějš­í je situace u dětí.

Vláda původně očekávala, že jí daň vynese ročně půl miliardy liber. Avšak poté, co zhruba polovina výrobců změnila své receptury, aby se vešla do vládou stanovenýc­h limitů, budou zřejmě výnosy jen poloviční, přibližně 240 milionů liber.

Takto získané prostředky mají být určeny pro ministerst­vo školství a sloužit k financován­í sportovníc­h programů pro děti, stejně jako „snídaňovýc­h klubů“, kde by měla být dětem před zahájením školní výuky poskytnuta hodnotná snídaně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia