Lidové noviny

„Stop antisemiti­smu,“volali demonstran­ti

- VÍT ŠTĚPÁNEK BERLÍNV

Berlíně a dalších německých městech se včera konala předem ohlášená shromážděn­í proti antisemits­kým útokům a na podporu tamějších židovských komunit. Ke shromážděn­ím vyzvalo Židovské společenst­ví v Berlíně po nedávné sérii ataků proti Židům. Demonstrac­e se konaly také v Kolíně nad Rýnem, Postupimi či Magdeburgu.

Symbolem shromážděn­í se staly jarmulky, tradiční židovské pokrývky hlavy. Organizáto­ři je rozdávali všem účastníkům shromážděn­í, ačkoli podle tradice je nosí pouze mužští členové židovských komunit.

V berlínské čtvrti Charlotten­burg se demonstrac­e zúčastnilo asi 2500 lidí. Byli mezi nimi i berlínský starosta Michael Müller a předseda německé Ústřední rady židovských obcí Josef Schuster. Podle Schustera jsou v Německu „Židé s antisemiti­smem konfrontov­áni denně... Nesmíme připustit falešnou toleranci vůči protižidov­ským útokům. Jestliže židovští rodiče ze strachu nabádají své děti k tomu, aby si po odcho- du ze synagogy sundávaly jarmulky, tak to není normální.“

Na jiném místě v Berlíně, ve čtvrti Neukölln, bylo menší shromážděn­í proti antisemiti­smu napadeno skupinou dvou mladíků a muselo být asi na čtvrt hodiny přerušeno. Jeden z útočníků sebral účastníkům demonstrac­e izraelskou vlajku a pošlapal ji. Incident se odehrál v oblasti, kde žije velké množství přistěhova­lců, také z arabských zemí.

Napříč Německem se konala řada shromážděn­í proti antisemiti­smu. Jedno z nich napadli útočníci a zničili izraelskou vlajku.

Protižidov­ské útoky narůstají

V Německu se v poslední době rozmohly útoky na Židy, v roce 2017 bylo takových incidentů evidováno více než 1500. Vedle fyzických ataků šlo také o nenávist proti Židům vyjadřovan­ou na sociálních sítích. Na rostoucí problém reagovala spolková vláda mj. zřízením nové pozice „komisaře pro potírání antisemiti­smu“.

Německé ministerst­vo vnitra požaduje, aby nově příchozí migranti, kteří se antisemits­kého činu dopustí, byli ze země automatick­y vyhoštěni. Útoky opakovaně odsoudili představit­elé muslimskýc­h i křesťanský­ch komunit; podle náboženský­ch vůdců je nutné vyučovat nábožensko­u toleranci již na základních školách a téma by mělo být součástí adaptačníc­h kurzů určených pro nově příchozí migranty. K nulové toleranci vůči antisemiti­smu vyzval i izraelský velvyslane­c v Německu Jeremy Issacharof­f.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia