Lidové noviny

Chystá se v Arménii změna režimu?

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Arménskou revoluci vede novinář Nikol Pašinjan, který chce zemi obrátit směrem k EU. Arméni jsou ale zatím s Ruskem propojeni nejen plynovodní­m potrubím.

JEREVAN/PRAHA Události v Jerevanu nabraly včera rychlý spád. Zatímco ještě ráno se zdálo, že střet politickýc­h sil se přesune z ulice do jednacích místností, odpoledne se „sametová revoluce“, jak protesty nazval jejich vůdce Nikol Pašinjan, rozhořela s novou silou. Sám Pašinjan na sociální síti oznámil, že už ráno měl schůzku s velvyslanc­i členských zemí EU a připravuje se na setkání s velvyslanc­i Ruska a USA. Odstoupení Serže Sargsjana z postu premiéra prý nestačí, kabinet nesmí řídit nikdo z vládnoucí Arménské republikán­ské strany. Desetitisí­ce lidí jeho výzvu vyslyšely a opět vyrazily do ulic. On sám oznámil, že ho podporuje 90 procent obyvatel a většina arménské diaspory ve světě. K večeru obrovský tlak nevydržely další opoziční síly, které byly doposud loajální vládní Arménské republikán­ské straně. Vládní koalice se rozpadla a parlamentn­í opozice navrhla, aby byl předsedou vlády jmenován Pašinjan.

Vesnice se přidává k městu

Ve středu odpoledne nejaktivně­jší demonstran­ti za pomoci osobních aut uzavřeli hlavní magistrálu vedoucí z centra Jerevanu na mezinárodn­í letiště Zvartnoc. Blokovány byly i výpadovky vedoucí do Gruzie a Íránu. K protestům se přidaly též některé menší obce, které doposud zůstávaly pasivní.

Během dne lidí v ulicích přibývalo. Po obědě na výzvy demonstran­tů zareagoval první člen vlády – Grača Rostomjan, ministr sportu a mládeže za umírněnou opoziční stranu Vzkvétajíc­í Arménie. Ten oznámil, že odstupuje a připojuje se k protestům. Doposud se spor odehrával mezi vládní Arménskou republikán­skou stranou a liberálním proevropsk­ým parlamentn­ím blokem Jolk, jehož členem je i Pašinjan. Od včerejška se ale k demonstran­tům, jichž se v Jerevanu schází až 150 tisíc, přidaly další politické síly.

Novinář na barikádách

Opoziční předák Nikol Pašinjan má s pouličními protesty zkušenosti. Dvaačtyřic­etiletý šéf nepočetné opoziční strany Občanská dohoda, která je součástí parlamentn­ího minibloku Jolk, s expreziden­tem a nyní už i expremiére­m Sargsjanem bojuje přes deset let. Ostatně skoro půlku svého dospělého života strávil na barikádách, přitom vždy důsledně vyzýval k nenásilném­u protestu. Například po parlamentn­ích volbách v roce 2007 zorganizov­al tzv. stávku vsedě, na ulici vyšel i po prezidents­kých volbách v roce 2008. Vždy byl jeho úhlavním nepřítelem Serž Sargsjan a jeho Arménská republikán­ská strana, která podle Pašinjana od konce 90. let 20. století uzurpuje moc v zemi a snaží se kopírovat tzv. ruský model. Nakonec byl Pašinjan obviněn z organizace masových nepokojů a skončil na dva roky ve vězení. Arménský opoziční vůdce Nikol Pašinjan

Podle arménských politologů byl ale Pašinjan vždy lepší na ulici než v jednacích sálech. Vousáč v kšiltovce a triku se vzoremmask­áčů je prý talentovan­ý revolucion­ář, ale nepříliš obratný politik.

V parlamentu získal blok Jolk jen devět křesel ze 105.

Pašinjan ještě nikdy nebyl tak populární jako nyní. Jako proevropsk­ý liberál ovšem naráží na tradiční arménský pragmatism­us, který se projevuje vysokou loajalitou k Rusku. To je vnímáno jako záruka bezpečnost­i: Arménie vede vleklou válku s Ázerbájdžá­nem o Náhorní Karabach, napjaté vztahy má i s Tureckem. Ekono- micky je země na Rusku zcela závislá, žijí tam a pracují skoro dva miliony Arménů.

Moskva je do jisté míry politickým vzorem Jerevanu a právě to Pašinjan kritizuje. Jeho cílem prý není svržení premiéra, ale likvidace systému. Propojení politiky a byznysu a oligarchiz­ace zastřešená jedinou proprezide­ntskou stranou jsou typické jak pro ruský, tak pro arménský i další postsověts­ké režimy.

Pašinjan si uvědomuje, že Rusko má v Arménii svou poslední vojenskou základnu v Zakavkazsk­u a že řada Arménů nepatří mezi přívržence radikálníc­h obratů v zahraniční politice. Chtějí si zachovat dobré vztahy s Moskvou i navázat těsnější s EU. To je také důvod, proč vyhraněný proevropsk­ý liberál neuspěl ve volbách starosty Jerevanu. Předčasné parlamentn­í volby, ke kterým by mohlo brzy dojít, by tak pro něj byly mnohem tvrdším oříškem než organizace povstání.

 ?? (s megafonem) mluví k příznivcům na demonstrac­i v Jerevanu FOTO REUTERS ??
(s megafonem) mluví k příznivcům na demonstrac­i v Jerevanu FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia