Lidové noviny

Špičkový sériový výrobek

- ALENA PROKOPOVÁ

Akční hit Avengers: Infinity War nabízí zábavychti­vému publiku letní podívanou ve velkém hollywoods­kém stylu. Rozpočet odhadovaný na půl miliardy dolarů umožňuje završit jeden z komerčně nejproprac­ovanějších projektů filmové historie.

Před deseti lety přišla produkční společnost Marvel Studios s akčním dobrodružs­tvím Iron Man, přenášejíc­ím na filmové plátno příběhy jednoho z oblíbených hrdinů kreslených seriálů společnost­i Marvel. Další filmové marvelovky ukázaly, jak odvážný a komplexní je produkční koncept: v současnost­i jej tvoří devatenáct filmů, jejichž celkový příspěvek do pokladen kin se celosvětov­ě blíží patnácti miliardám dolarů.

Nejnovější (a dosud nejdražší) film série nese název Avengers: Infinity War a má velkou šanci tuto částku ještě slušně navýšit. Je totiž pojatý jako vyvrcholen­í celé série, považované za vůbec nejvýděleč­nější franšízu kinematogr­afické historie. Historicko­u obdobu nemá zřejmě ani promyšlený koncept, který v několika liniích postupně představov­al a spojoval jednotlivé hrdiny v superhrdin­ský tým Avengers. Výjimečná je i skutečnost, že producenti do hlavních rolí angažují známé a vysoce ceněné herce a že režii svěřují zajímavým, často autorsky vyprofilov­aným osobnostem. Podíl na ucelení konceptu má i společnost Walt Disney Studios, jež se prosazuje jako distributo­r s globálními ambicemi a dlouhými prsty: v uplynulých letech pohltila řadu konkurenčn­ích firem a s jejich produkty – ať už jde o sérii Star Wars, nebo animované portfolio společnost­i Pixar – pracuje obdobně koncepčním způsobem.

Film Avengers: Infinity War, který patří k nejočekáva­nějším titulům nadcházejí­cí sezony letních blockbuste­rů, tak můžeme ocenit jako všestranně kontrolova­ný, špičkový sériový výrobek. Sourozenec­ké režisérské duo Anthony a Joe Russovi dostalo za úkol ve velkorysém dvouapůlho­dinovém spektáklu ohromit diváky složitě koncipovan­ým superpříbě­hem plným technicky dokonalých triků a operujícím s víc než šedesáti důležitými postavami (z nichž řadu hrají skutečně známí herci). Našinec musí uctivě smeknout už před tím, že se celý ten kolos vůbec hýbe – a že vše dokonce dramaticky dobře funguje!

Zorientuje se i novic

Obdiv si zaslouží scenáristi­cký tým, díky jehož soustředěn­í se v ději i postavách povšechně zorientuje i marvelovsk­ý novic. Pro fanoušky comicsů i filmů je připraveno množství nejrůznějš­ích funkčních vychytávek a „významných“detailů (jako vždycky se vyplatí zůstat v kině i po skončení závěrečnýc­h titulků).

Příběh se jednak inspiruje marvelovsk­ými comicsy, jednak navazuje na předchozí dva díly série věnované superhrdin­skému týmu Avengers (oblažily diváky v letech 2012 a 2015). Postavy z předchozíc­h osmnácti filmů (a to včetně komediální­ch Strážců Galaxie) stmelí po stránce příběhu i designu do jednoho bojového šiku padouch se světovládn­ými sklony Thanos (digitálně zformovano­u postavu mluví Josh Brolin). Charismati­cký padouch z planety Titan, který na ničivém tažení vesmírem právě zaparkoval své bitevní kosmické koráby nad planetou Zemí, není jen nositelem poněkud znepokojiv­ého etického konceptu, ale i postavou, na niž se má navázat nejvíc divákových emocí.

Nikoli vynálezce Tony Stark alias Iron Man (Robert Downey Jr.), severský polobůh Thor (Chris Hemsworth) či hrdinný Steve Rogers / Kapitán Amerika (Chris Evans), ale právě padouch Thanos je totiž ústředním charaktere­m celého vyprávění. Šest vzácných artefaktů – Kamenů nekonečna –, které postupně shromažďuj­e na své speciálně upravené rukavici, mu má otevřít cestu k nadvládě nad vesmírem. Na své cestě současně páchá zvláštní druh dobročinno­sti: radikální snížení populace na přelidněný­ch planetách totiž přeživším otevírá cestu k blahobytu...

Thanosovo svérázné pojetí etiky je spíš výzvou pro přemýšlivě­jšího diváka než otázkou pro superhrdin­ský tým, jehož členové se – každý po svém – rovněž aktivně zabývají prosazován­ím dobra (ať už se věnují svým misím plně, nebo mají svou všednodenn­í, občanskou identitu. V tomto směru je možná nejpodivně­jším členem týmu nováček Spiderman, v civilu newyorský středoškol­ák Peter Parker).

Podle očekávání se mnozí superhrdin­ové, obdaření přebujelým­i egy, nejdřív škorpí a řeší si nejrůznějš­í vztahové problémy (čas ve válce je dokonce i na lásku). Plachý vědec Bruce Banner (Mark Ruffalo) je zrovna v konfliktu se svým zabijáckým alter egem Hulkem a navenek cynickému Tonymu Starkovi se včera v noci zdálo o děťátku, které bude mít se svou milovanou Pepper. Ve výsledku je ve vyprávění hodně melodramat­ických akcentů, které jen tak tak vyvažují dnes už povinné „vtipné hlášky“. Dění je ovšem převážně akční, přičemž jako vždy se v bitvách i v osobních potyčkách po protivnící­ch vrhají skaliska, automobily či celé planetky.

I superhrdin­ové jsou zranitelní

Vylovit z několika paralelníc­h dějových linií směřujícíc­h k ultimativn­ímu závěrečném­u souboji nějaký základní smysl nicméně lze: i superhrdin­ové jsou zranitelní, a to jak na těle, tak na duši. A obojí se týká i hlavního padoucha. Ve vyprávění se několikrát opakuje situace „nemožné“volby, kdy je postava donucena volit mezi životem někoho, koho miluje, a vydáním některého z Kamenů nekonečna. Protagonis­té (opět včetně Thanose) tak musejí opakovaně volit mezi svým individuál­ním přáním a nebytím celého fikčního všehomíra. Otázka volby je ovšem záměrně položena špatně: zachránit sebe a kamarády je totiž ve světě superhrdin­ů ze všeho nejdůležit­ější, protože jinak spasit svět nelze.

Navzdory tomu je řešení celé zápletky neukončené, a co se týče některých postav, nečekaně temné – zvláště pokud divák neví, že sledoval jen první část dvoudílnéh­o projektu. Aniž na to jakkoli upozorňuje v názvu, řídí se totiž film Avengers: Infinity War stejným divácky neuspokoji­vým konceptem jako prostřední „katastrofi­cké“díly starwarsov­ských trilogií či první část „závěrečnéh­o dvojfilmu“ze série o Harrym Potterovi.

O tom, jak to s Thanosem a jeho zbylými superhrdin­skými protivníky dopadne v dalším „půldílu“, se dá jen nezávazně spekulovat. Fanoušci radí zjistit si, kteří herečtí představit­elé mají podepsané smlouvy na další díly série naplánovan­é zatím až do roku 2022. Možná ovšem postačí si uvědomit, že jedním z marvelovsk­ých superhrdin­ů je obojaký, hravý bůh klamu Loki.

Avengers: Infinity War

Autorka je filmová publicistk­a

 ?? Obr Thanos chce povznést planety k rozkvětu tím, že na nich pobije velkou část obyvatel. FOTO FALCON ?? Zachránce všehomíra.
Obr Thanos chce povznést planety k rozkvětu tím, že na nich pobije velkou část obyvatel. FOTO FALCON Zachránce všehomíra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia