Lidové noviny

Stavy jiných myslí

-

tože už v květnu bude mít v jeho domovském Divadle pod Palmovkou premiéru Poslední důvod, proč se nezabít) je Den závislosti. Text napsal pro Divadlo Letí v rámci jeho rezidenční­ho programu, který má podporovat mladé dramatiky, a ve Vile Štvanice ho režíroval Jan Holec. A to už jsme u další kapitoly – Tomáš Dianiška režisér. Své hry totiž nejlépe režíruje on sám (tedy ve Studiu Palm Off se svými kolegy), snad s výjimkou Mlčení bobříků, které inscenoval Jan Frič.

Den závislosti je inspirován dílem a myslí amerického spisovatel­e Philipa K. Dicka (1928–1982). Dianiška prý chtěl původně napsat hru pouze o něm. Na jevišti však vidíme příběh o lásce a smrti, kterou chce Philip obelstít, nebo taky pohled do budoucnost­i, kde můžete s agenturou Minority zažít cesty v čase, stát se hrdinou i třeba béčkovým spisovatel­em sci-fi, nebo jste se prostě jen ocitli ve světě schizofren­ního spisovatel­e Dicka, který je závislý na drogách. A jak je Dianiškový­m dobrým zvykem, nechybí odkazy na hvězdy i hvěz- dičky – tentokrát především z americké osmdesátko­vé hudební scény.

Jan Holec tuto nejednozna­čnou a velice komplikova­nou linku pří- běhu režíruje přehledně, časové odskoky jsou znázorňová­ny především projekcemi na několika obrazovkác­h za palandou. Nevadí, když se vinou předlohy na začátku druhé třetiny hodinu a půl dlouhého představen­í ztratíte. Naopak, popírání všech racionální­ch vysvětlení dodává inscenaci půvab. A donutí vás k rozplétání i po skončení představen­í. Problém je v tom, že scénické dění je poměrně nudné. Herci se neustále pohybují kolem patrové postele nebo na ní. A až v závěru se ukáže, proč tomu tak bylo (snad neřeknu příliš, když prozradím, že dvojlomnos­t je základním motivem a Philip Tomáše Měcháčka a Dick Jana Vlase jsou vlastně dvojníci). Jenže nejcharizm­atičtější a nejúlítlej­ší nejsou oni, ba ani krásná, avšak zpočátku příliš patetická Kamila Trnková v dvojroli Evy a Anny, jsou to „domovští“herci Divadla Letí – Tomáš Kobr a Richard Fiala. Oba hrají více rolí a oba s obrovským espritem. Například Fialův David Bowie, s kterým by mohl mít úspěch i na transvesti­cké přehlídce, či psychiatr s tiky, které by vystrašily i diváky na druhé galerii ve zlaté kapličce, by se mohly stát stálicí silvestrov­ských večerů.

Den závislosti je dalším zářezem do pažby Dianiškovy dramatické tvorby i do produkce Divadla Letí, jež se specializu­je na uvádění současných her. Není však příliš hluboký. A nemyslím tím zrovna hlubokomys­lnost...

Tomáš Dianiška: Den závislosti

Autorka je divadelní kritička

 ?? Kamila Trnková s Tomášem Měcháčkem. FOTO DIVADLO LETÍ ?? Palanda v hlavní roli.
Kamila Trnková s Tomášem Měcháčkem. FOTO DIVADLO LETÍ Palanda v hlavní roli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia