Lidové noviny

Muzikantst­ví je vzrušující

- ONDŘEJ BEZR

V deseti letech byla zázračným dítětem amerického bluegrassu. Nyní, jako šestadvace­tiletá, je mandolinis­tka a zpěvačka Sierra Hullová sebevědomo­u písničkářs­kou hvězdou. 18. května zahraje v Eurocentru v Jablonci nad Nisou jediný koncert v České republice.

Je to skutečně příběh jak z poněkud kýčovité knížky o tom, jak prožít „americký sen“. V osmi letech se Sierra Hullová začala učit na mandolínu. O dva roky později natočila první album Angel Mountain. Hned rok na to ji vytáhla během svého koncertu na nejvýznamn­ější countryové pódium světa Grand Ole Opry v Nashvillu ženská držitelka největšího množství Grammy v historii Alison Kraussová jako svého hosta a od té doby nad ní drží ochrannou ruku.

Coby třináctile­tá podepsala Sierra Hullová kontrakt s vlivným hudebním vydavatels­tvím Rounder a je mu věrná dodnes. Poslední album Weighted Mind (2016) jí produkoval asi nejslavněj­ší a z bluesgrass­ové klece dávno vystoupivš­í banjista Béla Fleck. A pomohl své svěřenkyni překročit Rubikon a rozmáchnou­t se k nadžánrové­mu, velmi zajímavému výrazu, který spoluurčil­o to, že velkou většinu desky Sierra Hullová natočila jen v duu s kontrabasi­stou Ethanem Jodziewicz­em. Právě v této komorní sestavě se také představí na jablonecké­m koncertě.

LN S hudbou jste začínala už velmi mladá. Mělo na to vliv rodinné zázemí a kraj, ze kterého pocházíte?

Ten vliv byl absolutní. Vyrůstala jsem v malém městečku v Tennessee, ve kterém se vždy udržovala velká tradice bluegrassu, gospelu, country a folkové hudby. Jsem šťastná, že jsem měla rodiče, kteří vždycky milovali hudbu a vedli mě k lásce k ní od narození. S celou rodinou jsme začali hrát a zpívat v kostele, už když jsem byla velmi malá. Můj táta hrál nejdřív na kytaru, ale později přešel na mandolínu a tím mě inspiroval a učil mě na ni. Stejně tak můj strýček Jr., to byl samouk na mandolínu a housle a já si z raného dětství pamatuji, jak jsem ho ráda poslouchal­a.

LN Studovala jste na Berklee, kde se obvykle vzdělávají jazzoví hudebníci. Co vám konkrétně dalo toto studium?

Berklee sice zůstává primárně jazzovou školou, ale v dnešní době se na ní už uplatňuje velmi široká škála žánrů. Což je skvělé. Už to, že jsem byla obklopena spolužáky, z nichž každý měl úplně jiné hudební preference a pocházel z odlišného kulturního prostředí, byla jednou z nejlepších věcí, které mi tohle studium dalo. Ten zážitek hodně zpochybnil způsob mého dosavadníh­o myšlení i muzikantsk­ou zkušenost. Vytáhl mě z mého dosavadníh­o žánrového pohodlí, z bluegrasso­vé komfortní zóny. LN Už od dětských let vám pomáhá velká bluegrasso­vá hvězda Alison Kraussová. V čem byl její přínos pro vaši kariéru?

Alison je jedním z mých největších hrdinů. Do její hudby jsem se hluboce zamilovala, když mi bylo devět let. A dnes jsem opravdu mimořádně poctěna, že ji mohu nazývat svou přítelkyní. Vždycky pro mě byla neuvěřitel­ným zdrojem inspirace. Po celou dosavadní dráhu mě upřímně po- vzbuzovala a vždycky jsem se na ni mohla obrátit, když jsem to potřeboval­a.

LN Poslední album Weighted Mind je ve vaší kariéře výjimečné: překročilo zažitý bluegrasso­vý standard a většinu jste natočila jen v duu s kontrabasi­stou Ethanem Jodziewicz­em. To byl váš nápad, nebo na tento originální koncept přišel producent Béla Fleck?

Béla původně chtěl, abych natočila album úplně sama. Tedy jen mandolína a hlas. Já ale toužila přidat alespoň jeden další instrument a společně jsme se tedy rozhodli, že ideální volbou bude kontrabas.

LN A jak jste přišla právě na Ethana Jodziewicz­e, který nebyl do vašeho alba moc známý?

Velmi důrazně nám ho doporučil nashvillsk­ý profesioná­l Edgar Meyer, jeden z mých největších basových oblíbenců. Vůbec jsem nevěděla, s kým a co dříve Ethan hrál nebo točil, Edgarovo doporučení mi stačilo.

LN Nebála jste se té změny? Co říkalo vaše dlouholeté americké publikum, které od vás čekalo bluegrass, když jste přišla s vlastně moderní písničkářs­kou deskou?

Přiznávám, že byly chvíle, kdy jsem myslela na to, jak bude nové album posluchači bluegrassu přijato, ale vždycky jsem se snažila všechny starosti a negativní myšlenky tohoto typu zablokovat a skutečně následovat svoje srdce. O to větší radost jsem pak měla, když moji američtí fanoušci na Weighted Mind zareagoval­i úplně stejně jako na všechno, co jsem dělala předtím. Žádnou změnu jsem necítila.

LN Dokážete odhadnout, jakým směrem se bude vaše kariéra ubírat dál? Budete pokračovat v odchýlení od klasického bluegrassu podobně jako právě třeba Béla Fleck?

To je samozřejmě hrozně těžké předvídat, jakou hudbu budu dělat v budoucnu. Jediné, co vím, je to, co jsem už řekla. Že následuji hlas svého srdce – a o to více mě samotnou hudební cesta, po níž se vydávám, překvapuje. Být muzikantko­u je strašně vzrušující a já vím, že mi toho ještě zbývá hodně k objevování.

 ?? V současném repertoáru propojuje Hullová virtuozitu s písničkářs­tvím. FOTO EUROCENTRU­M ?? Komplexní osobnost.
V současném repertoáru propojuje Hullová virtuozitu s písničkářs­tvím. FOTO EUROCENTRU­M Komplexní osobnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia