Lidové noviny

Veletržní palác nabízí Klimta se Schielem

-

PRAHA Sté výročí úmrtí dvou slavných malířů Gustava Klimta a Egona Schieleho připomíná Národní galerie v Praze komorní výstavou ve Veletržním paláci. Ukazuje významná a divácky oblíbená díla ze svých sbírek, včetně Klimtovy Panny a Schieleho Sedící ženy s pokrčenými koleny. Vystavena budou v kontextu tvorby uměleckých současníků i následovní­ků z vídeňské výtvarné scény. Výstava nazvaná Konec zlatých časů potrvá do 15. července.

Gustav Klimt (1862–1918) a Egon Schiele (1890–1918) jsou klasiky středoevro­pské moderny. Schiele byl o generaci mladší než Klimt, vzájemně se ale ovlivňoval­i. Jejich tvorba překlenula různorodé polohy dobového umění mezi symbolisme­m a expresioni­smem. S jejich úmrtím v posledním roce války skončila i závěrečná epocha rakouské monarchie, v jejíž kultuře se propojoval­a tradice devatenáct­ého století s moderními proudy.

Vztah krásy a pomíjivost­i

„Expozice představí Klimtova významná díla z našich sbírek. Obraz Vodní zámek, zakoupený v roce 1910, amimořádno­u akvizici z roku 1914 – obraz Panna, jež zkoumá vztah krásy a pomíjivost­i, mládí a smrtelnost­i. Uvedeny budou také Klimtovy kresby z ranějších i pozdějších období. Některé vznikaly jako přípravné studie ke slavným Klimtovým obrazům – například k Polibku a Nevěstě,“uvedla Olga Uhrová, kurátorka výstavy.

Prvními zakoupeným­i díly Egona Schieleho ve sbírkách NG byly v roce 1930 Těhotná žena a smrt nebo kresba Sedící žena s pokrčenými koleny ( Edith, 1917). „Portrét Edith patří k vůbec nejoblíben­ějším dílům ze sbírek Národní galerie. Protože se ale jedná o kresbu, může být dílo vystavován­o vždy jen po omezenou dobu,“vysvětluje Zuzana Novotná, kurátorka Sbírky grafiky a kresby.

Výstavu doplní dílo Zátiší s květinami z roku 1911, jediné Schieleho známé květinové zátiší nebo jeden z prvních portrétů Českého Krumlova, které následně tvoří zásadní část jeho díla. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia