Lidové noviny

Eurobudíče­k

Brusel se dívá správným směrem. Bude to stačit?

-

Kolik euroúřední­ků by mohla nahradit umělá inteligenc­e? Nejméně 40 procent. Okamžitě. Odhady samotných zaměstnanc­ů evropských institucí vyznívaly na nedávném bruselském „Digitálním dni“poněkud jízlivě, zvláště pak po slavnostní­m podpisu deklarace právě o umělých mozcích. V nadsázce byly vysloveny ale jen napůl, podobná čísla se udávají prakticky o všech kancelářsk­ých pracích. Když včera přišla Komise s novým plánem, jak dohnat a předehnat odvětví budoucnost­i, zamířila tentokrát do černého.

Chytré stroje, které konečně dokážou pracovat za nás, možná zní jako čapkovské sci-fi. Právě v naší ekonomice, kde zoufale chybí lidi, je ale jasně vidět, že na tupou rutinní práci jako vyplňování formulářů je prostě lidí škoda. Na obor skrytý obvykle pod zkratku AI sází největší firmy od Googlu přes IBM až po Amazon. A nejbohatší lidé světa neradi vyhazují miliardy dolarů z okna. Miliardy slibuje i Brusel, a to na podporu evropských univerzit a firem, aby měli šanci v souboji s americkými a čínskými kolegy, kteří mají v umělé inteligenc­i náskok o celý řád. Aby se EU konečně probudila, vyzvali mimo jiné i profesoři ze slovutných univerzit jako Cambridge, Tübingen či ETH Zürich.

Jenže peníze a politické deklamace opravdu nebudou stačit. Klíčová část včerejšího dokumentu se týká právních předpisů a významně se na ní se svými lidmi podílela naše eurokomisa­řka Věra Jourová. Jednoduše – pokud nebudeme vědět, kdo je odpovědný za to, že chodce srazí samořidite­lné auto, nikdo ho nepojistí, bez pojištění nemůže na silnici, a tím pádem ho ani nevyrobí třeba v Mladé Boleslavi. Jasná pravidla, tedy to, čemu právníci říkají právní jistota, je základ pro jakékoliv úspěšné podnikání; a právě Česko by v tom mělo, a dokonce i mohlo jít příkladem celé EU. Slíbených půl druhé miliardy eur se bude určitě hodit i našim univerzitá­m, hlavně pražská FEL ČVUT patří v oblasti AI ke světové špičce. S dobrými zákony se už o zbytek postará byznys sám. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia