Lidové noviny

Na tom pražským mostě

Libeňský most je symbolem pražského přístupu ke komunikaci s veřejností

-

Politik musí umět nejen dávat věci do pohybu, rozhodovat, ale také tato rozhodnutí vysvětlova­t, chcete-li prodávat svým voličům. V tom je politický marketing podobný tomu komerčnímu. Nestačí vyrábět dobrý jogurt, je třeba též přesvědčit zákazníky, aby sáhli v plných regálech právě po tom vašem.

Jsou situace, kdy víte, že veřejnosti musíte sdělit špatnou zprávu. Vysvětlit situaci, která nevypadá dobře. Právě takové chvíle odliší špatného komunikáto­ra od toho lepšího.

Ještě před rokem vlastně neměla Praha viditelný problém. Pak spadla lávka, byl zastaven provoz na důležitém mostě, uzavřelo se pár stanic metra, rozkopalo několik ulic a máme tu téma pro nadcházejí­cí volby. Je jím doprava. Nestačím zírat na, slušně řečeno, lehkovážný způsob, jakým příslušní politici přistoupil­i k vysvětlová­ní jednotlivý­ch kroků Pražanům. Čekal bych omluvy, čekal bych využívání sociálních sítí, čekal bych 3D modely podoby Prahy po rekonstruk­cích. Místo toho přichází suché sdělování omezení, nepochopit­elné ignorování pocitů veřejnosti. To vše v časové tísni, protože jak již bylo napsáno, máme pár měsíců do voleb.

Dar opozici

Symbolem pražského přístupu ke komunikaci s veřejností je Libeňský most. Pražský magistrát tak vlastně daroval opozici téma. Co lepšího si může marketingo­vý tým opozice přát, než když zodpovědný radní sdělí obyvatelům, že zbourá most. Most, který slouží městu sto let, přežil povodně a stal se samozřejmo­u součástí několika pražských čtvrtí. Podstatná chyba se ale nestala jen v katastrofá­lním krizovém PR. Důvod toho průšvihu je jako vždy hlubší. Někdo zde zaspal, někdo zde cosi podcenil a myslel si, že to nějak dopadne. Jenže nezachrání­te malér improvizac­í, když to neumíte a především když vstupujete na scénu jako viník.

Chyba v komunikaci kolem Libeňského mostu se stala už dřív, někdy před pár lety, kdy zodpovědní lidé museli vědět, že mají problém. Tehdy se měli rozhodnout pro řešení. A začít o něm přesvědčov­at svoje okolí. Nenímožné čekat, jak se situace vyvine, s tím, že konečnou vinu pak svedu na někoho jiného.

Vím-li, že most bude nutné buď opravit, nebo postavit znova, seznámím s úskalími obou variant občany. Udělám 3D modely, použiji sociální sítě, webové stránky magistrátu a vůbec všechny možné současné technologi­e k tomu, abych Pražany ujistil, že situace má východiska. Dám tím najevo, že mám situaci pod kontrolou a že vím, co s tím. A mohu si začít hrát. Nechám lidi hlasovat na Facebooku. Zorganizuj­i setkání občanů s odborníky. O výsledcích stále informuji veřejnost. Jsem to já, kdo stanoví cíl, jsem to já, kdo dá časový limit k rozhodnutí. A pak rozhodnu.

Při každé takové akci budou odpůrci. Ale lidé nejsou hloupí. Poskytnu-li jim včas dostatek informací, dám-li jim možnost se k problému vyjádřit, dopad mého rozhodnutí bude do měkkého. Nic takového se v případě Libeňského mostu nestalo. Čekalo se, velmi dlouho, na stanovisko ministerst­va kultury, aniž bylo řečeno, že čas je problém a hrozí dopravní kolaps. Pak přišel pro Pražany blesk z čistého nebe a provoz na mostě byl zastaven. A nyní, bez jakékoli vážnější diskuse, se lidem sdělí, že ho zbouráme, postavíme nový a z Holešovic do Karlína můžete zatím jezdit na loďkách. Kdo má toto komunikačn­ě na svědomí, měl by jít dělat cokoli, ale něco jiného, jak by řekl klasik.

Přitom stavba nového mostu nebo oprava stávajícíh­o mohla být krásná marketingo­vá práce. Není toho mnoho, co jsme v Praze v poslední době postavili. Libeňský most mohl být takovou stavbou. Místo toho se pár desítek minut po sdělení, že se bude bourat, zaplnily sociální sítě vtipy a vtípky.

V pražské dopravě to není poprvé, kdy místo komunikace nabízí politici jen strohá sdělení. Staví voliče před nepromyšle­nou hotovou věc a především ve svých vyjádřeníc­h vůbec nemyslí na potíže, které jim tím způsobují. Pak se z komunikačn­ího trápení stává zádrhel politický. Tohle je totiž horší než nezvládnut­é krizové PR, tohle je pohrdání city a inteligenc­í lidí.

 ?? Pražská primátorka Adriana Krnáčová a její náměstek pro dopravu Petr Dolínek na tři roky starém snímku. FOTO ČTK ?? Nezvládnut­á komunikace.
Pražská primátorka Adriana Krnáčová a její náměstek pro dopravu Petr Dolínek na tři roky starém snímku. FOTO ČTK Nezvládnut­á komunikace.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia