Lidové noviny

Kardinál Beran je zpátky doma, jak jsme si přáli

- Ad LN 21. 4.: Kardinál se vrátil. Po půlstoletí Jan Ziegler, publicista

O osobnosti pražského arcibiskup­a kardinála Josefa Berana jsem se prvně dozvěděl někdy v osmdesátýc­h letech za totality. Věděl jsem, že to byl statečný člověk, který trpěl za komunistů.

V listopadu 1989 jsem pak společně se skupinou mladých katolíků z Brna vycestoval do Říma na svatořečen­í Anežky České. Navštívili jsme také kolej českých bohoslovců Nepomucenu­m, kde jsme si mohli vybrat publikace z nakladatel­ství České křesťanské akademie, a já si kromě jiných vzal dílo Velká mše, což je životopis kardinála Berana. Bylo nám však jasné, že na zpáteční cestě můžeme mít velké problémy. Zpátky jsme se vraceli přes Rakousko a hraniční přechod Mikulov, kde čekala pohraniční kontrola. Panovala ještě rudá totalita a hrozilo, že nám policisté důkladně zkontroluj­í zavazadla, zda z kapitalist­ické ciziny nedovážíme nedovolený kontraband, a k němu díla exilových autorů patřila. K tomu sice nedošlo, ale někteří účastníci zájezdu včetně mě dostali od strážců hranic vynadáno, že překročili stanovenou dobu pobytu (to tak za komunistů při cestách na Západ bylo). Měli jsme se jít nahlásit na pasové oddělení a vyslechnou­t tam trest (revoluce nás zachránila). Nicméně vytoužená zakázaná literatura byla převezena.

Knihu o kardinálu Beranovi jsem přečetl jedním dechem a obdivoval jeho statečnost a vyrovnanos­t, s nimiž dokázal čelit nacistické­mu a komunistic­kému zlu. Úžasné byly jeho snášení příkoří a vlídnost, s jakou se choval k těm, kteří ho trápili. Příběh statečného muže mě silně oslovil a také jsem se z knížky dozvěděl, že jeho velkým přáním bylo být pohřben doma v Čechách.

Proto jsem někdy na jaře 1990 zorganizov­al petici za převezení ostatků pana kardinála do vlasti. O akci tenkrát informoval deník Lidová demokracie a petiční archy jsem poslal jeho nástupci na pražském arcibiskup­ství, kardinálu Tomáškovi. Došla mně od něj velmi vlídná, avšak negativní odpověď, že tělo kardinála Berana je uloženo na čestném místě ve svatopetrs­ké bazilice ve Vatikánu mezi papeži a tam by mělo zůstat.

Jsem proto moc rád, že nyní se přání kardinála Josefa Berana splnilo a on navěky spočine na čestném místě ve svatovítsk­é katedrále.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia