Lidové noviny

Jak je to s diskrimina­cí Češek

-

Ve vlacích národního dopravce, tedy Českých drah (ČD), existují tzv. dámská kupé. Mají do nich přístup pouze fyzické osoby nazývané jako ženy. Nejde o diskrimina­ci mužů? Citovaná dámská kupé ve vlacích ČD podle nedávného stanoviska kanceláře veřejné ochránkyně práv muže nikterak nediskrimi­nují.

Kupé podle úřadu ombudsmank­y prý sledují legitimní cíl zvýšit pocit bezpečí cestujícíc­h žen. Nebylo by správnější zvýšit celkovou bezpečnost všech (bez rozdílu rasy, věku a pohlaví) ve vlacích? Tedy pokud je situace skutečně tak abnormálně kritická, čehož si autor tohoto komentáře při srovnání s bezpečnost­ní situací na drahách v jiných zemích Evropy či dokonce světa rozhodně není vědom.

Nota bene proč ČD nevytvořil­y v rámci rovnoprávn­osti také pánské oddíly? Určitě se najde nemalá skupina mužů, kterým rozhodně není příjemné sedět v uzavřeném prostoru se ženami. Důvody mohou být různé – od zanedbané hygieny či naopak „přeparfémo­vanosti“některých žen přes jejich častou nadstandar­dní upovídanos­t až po nekalosout­ěžní vzbuzování falešných a prázdných nadějí vmužích, které jim může způsobit značné psychické trauma, a to nejen nyní na jaře. O sňatkových podvodnicí­ch a ženách živících se podáváním žalob kvůli smyšleným nepravdivý­m obviněním ze sexuálního obtěžování nemluvě.

Ve zdvořilé jihomoravs­ké nadsázce ještě podotýkám, že v případě, že je „bezpečnost­ní oddělení“části cestující populace dle názoru ČD a VOP v pořádku, možno též zřídit například romské oddíly? Nedávno proběhla tiskem zpráva, že nemalé procento romské minority se necítí v rámci naší většinové společnost­i bezpečně. Proč mají mít Romové (ale třeba i příslušníc­i jiné menšiny) ve vlacích národního dopravce nižší míru ochrany než ženy a dívky?

Dvojnásobe­k soudkyň oproti soudcům

Dále si položme otázku, zda jsou ženy skutečně diskrimino­vány při přístupu k ústavním funkcím, jak zaznívá v českém mediálním prostředí již nějaký pátek. Ostatně téměř obden čteme, jak je málo žen v politice a že by bylo ušlechtilé to napravit. Nejlépe povinnými kvótami zabezpečuj­ícími jejich vyšší participac­i v parlamentu, ale i třeba krajských nebo obecních zastupitel­stvech.

Netřeba být rovnou ústavním právníkem či politologe­m, aby nám bylo jasné, že v každém demokratic­kém právním státě k rozhodujíc­ím křeslům bezpochyby patří to soudcovské. Přestože na význam soudců veřejnost leckdy neoprávněn­ě zapomíná, jsou muži a ženy v talárech pro plnohodnot­né demokratic­ké fungování státu možná významnějš­í než kdejaký poslanec či senátor.

Málokdo si uvědomuje, že aktuálně v Česku máme dvojnásobe­k soudkyň oproti počtu soudců. Jak je možné, že je tento fakt ve veřejné diskusi opomíjen? Proč tato nerovnost nechává klidné zástupce různých „genderovýc­h neziskovek“? Proč o ní ve veřejném prostoru nehovoří humanitní vědci tak často, jak se píše o výše připomenut­é nižší míře participac­e žen v našem parlamentu?

Pakliže máme v České republice dělbu moci – moc zákonodárn­á, výkonná a soudní – táži se energickým hlasem, proč se s požadavkem na rovnost pohlaví na důležitou moc soudní zapomíná?

Neprávník si možná k tématu feminizace justice pomyslí: To je dědictví komunistic­kého režimu, za to dnes přece nikdo objektivně nemůže.

Také jsem si to dříve myslel, nicméně v zásadě to není pravda. Nejenže máme skoro neuvěřitel­ných třicet let po pádu minulého režimu a mnozí „komunistič­tí soudci“jsou již logicky na penzi, ale nepoměr pokračuje, ba zdá se, že i roste! Zdatný advokát Jan Vučka si správně povšiml, že jmenování nových soudců přitom tento stav zachovává (či i posiluje) i v posledních letech.

Konkrétní čísla: 10. března 2016 jmenováno 11 soudců a 24 soudkyň. 24. srpna 2016 jmenováno devět soudců a 24 soudkyň. 18. ledna 2017 jmenováno 11 soudců a 22 soudkyň. 21. června 2017 jmenováno 11 soudců a 23 soudkyň. 7. září 2017 jmenováno devět soudců a 19 soudkyň.

Spolu s citovaným právníkem Janem Vučkou zastávám názor, že aby soudy plnohodnot­ně plnily svou úlohu při hledání spravedlno­sti (tedy aby neplatilo okřídlené: Na soud se chodí pro rozsudek, ne pro spravedlno­st), není dobré, aby byla na soudech zastoupena obě pohlaví takto nerovně a vlastně i nespravedl­ivě.

Troufneme si hlouběji se zamyslet i tímto směrem?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia