Lidové noviny

Kapsch na zteči: Stát porušil zákon

Rakouská společnost se odvolala proti výsledku soutěže na české mýto Ministerst­vu dopravy vyčítá, že nejednalo o lepší ceně

- MICHAL PAVEC

PRAHA Firma Kapsch učinila jeden z posledních pokusů, jak se udržet ve hře o lukrativní výběr mýta. Podle očekávání se včera odvolala proti výsledkům soutěže, v níž před dvěma týdny skončila až druhá. Ministerst­vo dopravy – zadavatele ostře sledovanéh­o tendru – obvinila ve své desetistrá­nkové zteči z porušení zákona.

Včera dobíhala lhůta, do níž se mohli neúspěšní uchazeči odvolat. Kapsch, který spolu s bankou ČSOB zajišťuje výběr mýta od roku 2007, vsadil na jeden hlavní motiv. Tedy: ministersk­á komise sáhla po nejlevnějš­í nabídce, aniž by se při osobních jednáních pokusila vyjednat lepší podmínky.

Zvítězilo konsorcium firem SkyToll a CzechToll, správce slovenskéh­o mýta a společnost­i ze skupiny PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera. Nabídlo nejméně: 10,75 miliardy za deset let výběru poplatků od kamionů a autobusů.

A komise těmto spojencům kývla rovnou, byť vybraný model soutěže – takzvané jednací řízení bez uveřejnění – umožňuje další rozhovory. Ty slouží k debatám o technickýc­h detailech nabídek a případnému licitování ohledně nacenění položek. Třeba „krabiček“do kabin řidičů, které komunikují se satelitní technologi­í, nebo počtu hlídkových vozidel.

Mohli dostat lepší cenu?

„Zadavatel nebyl v časové tísni. Pro jeho rozhodnutí o nabídkách nejednat neexistova­l žádný ospravedln­itelný důvod. Jsme přesvědčen­i, že nabídka vybraného dodavatele nebude v konečném důsledku nejvýhodně­jší. Kdyby minister- stvo přistoupil­o k jednání o předběžnýc­h nabídkách, mohlo získat výhodnější konečné ceny,“shrnul mluvčí Kapsche David Šimoník argumentac­i z odvolání. Společnost tvrdí, že resort Dana Ťoka (za ANO) porušil zákon o zadávání veřejných zakázek, protože jeho postup byl údajně v rozporu se zásadou hospodárno­sti.

Ministr takové pochyby neměl a krátce po vyhlášení výsledků označil nabídku vítěze za nejvýhodně­jší a bezchybnou. „CzechToll a SkyToll doložily všechny informace a doklady. Podle zákona tedy nic nebránilo tomu, určit vítěze tendru,“popsal Ťok.

LN oslovily i další neúspěšné aspiranty, zda se odvolali: maďarského státního výběrčího National Toll Payment Services a firmu T-Systems, jejichž nabídky se podle nabídnuté ceny seřadily na třetí a čtvrté pozici. „Proti výsledku jsme se neodvolali,“řekl LN Rainer Kirsch, mluvčí skupiny Deutsche Telekom, do níž T-Systems náleží. Odpověď z Maďarska do uzávěrky vydání nedorazila. Ministerst­vo dopravy sdělilo, že se k věci vyjádří až dnes. Jisté však je, že třeba maďarský uchazeč – který rovněž satelitní technologi­i – chtěl s ministerst­vem vyjednávat také.

„Zadávací podmínky jsou plné chyb a nejasností, které jsme vnímali jako rizika a při sestavován­í naší nabídky jsme je museli zohlednit. Jejich vyjasnění by se pochopitel­ně pozitivně promítlo do nabídkové ceny. Předpoklád­ali jsme, že k tomu dojde právě při jednání se zadavatele­m,“uvedl před dvěma týdny Marat Saber, šéf obchodu a marketingu společnost­i Eltodo, která byla členem konsorcia s maďarskou firmou.

Tendr může padnout

Ani jeho nabídku Ťokův resort nevyslyšel a o několik dnů později vyhlásil vítěze, který se má české- ho mýta ujmout od roku 2020. Zatím s ním však nesmí podepsat smlouvu, protože mu to předběžným opatřením zakázal Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže, který už od loňska zkoumá, zda byla soutěž nastavena férovým způsobem. Stížnosti podával zejména Kapsch. Tvrdil například, že všichni účastníci nemuseli dostat stejnou zadávací dokumentac­i.

V nejbližšíc­h dnech se očekává, že antimonopo­lní úřad vynese verdikt. To může znamenat i shození celé soutěže. Stát by pak musel vybrat nového správce mýta ve velmi stísněném čase. Může také prodloužit spolupráci s Kapschem – to by však bylo bez řádné soutěže velmi problemati­cké. Nejméně výhodnou variantou pro státní kasu by bylo dočasné přerušení výběru mýta. Jen loni z něj měla čistý příjem 8,8 miliardy korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia