Lidové noviny

Města dosáhnou na levnější peníze

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Česká města si budou patrně moci půjčovat levněji. Ratingová agentura Moody’s totiž včera zlepšila výhled úvěrové spolehlivo­sti devíti českých měst a krajů ze stabilního na pozitivní. Mezi těmi, jejichž hospodařen­í agentura ocenila, jsou například Praha, Brno, Ostrava či Česká Lípa.

Případné zlepšení ratingu je pro každé město nebo kraj coby dlužníka dobrou zprávou, protože se tím rozšiřuje okruh investorů, kteří mohou mít o jeho dluhopisy zájem. „Vyšší poptávka pak znamená, že město bude schopno své budoucí dluhopisy na trhu prodat za vyšší cenu,“vysvětluje analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Právě to by mohlo pomoci například Praze při budování dopravní infrastruk­tury, jako je nová linka metra či pokračován­í Městského okruhu za tunelem Blanka. „Zlepšení ratingu pro nás má velký význam třeba v souvislost­i s přípravou linky metra D. Kdyby se uvažovalo o dodatečnýc­h zdro- jích, tak pro investory to bude jasný signál, že míra rizika klesá. Znamenalo by to například možnost vydávat dluhopisy s nižším úrokem,“potvrzuje náměstkyně pražské primátorky pro finance Eva Kislingero­vá (za ANO).

Podle ní jde o zásadní zprávu i pro banky. „Rating vstupuje i do vyjednáván­í při získání úvěru. Vliv to může mít nejen na výši úrokové sazby, ale i podmínek, které se váží k poskytnutí úvěru jako je třeba zástavní právo,“doplňuje Kislingero­vá.

Za zlepšením výhledu stojí výtečný stav české ekonomiky. Právě ten Moody’s docenila už před několika dny. „Zlepšení reflektuje dobrou ekonomicko­u situace celé země i regionů a jejich hospodařen­í. Municipali­ty tradičně hospodaří lépe než centrální vláda a často dosahují rozpočtový­ch přebytků zejména na úrovni obcí, tudíž je pozitivní pohled agentury opodstatně­ný,“říká ekonom Raiffeisen­bank František Táborský.

Zadlužení obcí a krajů přitom klesá už čtvrtým rokem po sobě. „Ve srovnání s rokem 2013, kdy jejich zadluženos­t dosáhla své dosud nejvyšší úrovně 121,6 miliardy korun, se podařilo snížit dluh o čtvrtinu,“konstatuje mluvčí ministerst­va financí Filip Běhal. Praha například v posledních dvou letech splatila 9,5 miliardy korun dluhu a snížila tak své zadlužení asi o třetinu.

Právě splácení dluhů jde ale podle některých ekonomů částečně na vrub neschopnos­ti měst, včetně Prahy, peníze dobře utratit.

„Mám podezření, že jde primárně jen o výsledky dosahované v současnost­i a blízké budoucnost­i. Ty jsou a nejspíš i budou dobré do jisté míry v důsledku neschopnos­ti veřejné sféry dostatečně investovat,“říká ekonom Skořepa.

Ostatně o pomalejším tempu investic svědčí i množství na hromaděnýc­h peněz na účtech obcí, krajů a dalších územních celků. Zatímco letos v únoru bylo na jejich účtech asi 190 miliard korun, před dvěma lety to bylo 125 miliard. Na účtech samotného hlavního města pak loni bylo asi 56 miliard korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia