Lidové noviny

Stálicí je čtyřnožka, ohniště a rošt

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Jednoduchá manipulace a snadné čištění bývají častými požadavky na nový gril. Stroj by ale také neměl obtěžovat sousedy nebo by měl umožnit obsluhu většího počtu hostů. Většina Čechů se chce s investicí vejít do pěti tisíc korun. Některé modely zvládne obsloužit začátečník, jiné padnou do ruky spíše zkušenému kuchaři.

Venkovní teplota se šplhá nad 20 stupňů Celsia a pro milovníky opékaného masa startuje sezona. Ostatně právě duben je pro většinu Čechů ten správný čas, kdy vytáhnout na zahradu gril nebo se porozhlédn­out po novém modelu. Variant je několik. Internetov­í prodejci i hobbymarke­ty nabízejí grily plynové, elektrické, na dřevěné uhlí či na dřevo, ale i další „speciály“.

„Každý by si měl položit dvě základní otázky – kde bude nejčastěji grilovat a jaké palivo chce používat,“radí David Benda, odborník z oddělení zahrady marketů Hornbach. Mezi dalšími dotazy prodávajíc­ího také zazní, pro kolik lidí chce zákazník grilovat.

Až uhlí pokryje šedá vrstva

Čtyři úzké nožky, smaltované ohniště a polohovate­lný rošt. Tak vypadá nejoblíben­ější model grilu na českých zahradách. Podle odborníků patří k jeho přednostem snadná manipulace a nízká pořizovací hodnota, která začíná už na dvou stech korunách. Při nákupu tohoto modelu by ale měl být rošt dobře upevněný a zároveň by měl dovolovat usazení do několika poloh. Praktičtěj­ší jsou grily vybavené kolečky.

„Výhodou, ale zároveň nevýhodou je kouř, který při spalování vzniká,“upozorňuje mluvčí e-shopu Mall.cz Jan Řezáč. „Předností je v momentě, kdy vůni a chuť kouře chcete zakomponov­at i do připravova­ného pokrmu, a na obtíž může být v momentě, kdy s vůní kouře nesympatiz­ují vaši sousedi. U těchto grilů navíc tuk odkapává na uhlí, sbírat ho ale lze do hliníkovýc­h tácků nebo do speciálníc­h sběrných misek,“dodává.

Kolik by byl český spotřebite­l ochoten investovat do nového grilu

díl od briket snadno zapaluje a nezůstane po něm tolik popela. Spotřebuje­te ho však více než dřevěných briket,“doplňuje Benda.

Grilování ze zásuvky

Dopřát si příjemný podvečer nad opečeným masem či šťavnatou zeleninou mohou i obyvatelé měst žijící v bytě s balkonem. Pro takové grilování se hodí především modely elektrické a plynové.

Elektrické grily jsou dvojího typu. Kontaktní, které jsou vybaveny horní deskou, jež se přimáčkne k té spodní a umožňuje opékání masa z obou stran. Druhou variantou je gril otevřený, který pokrmy opéká z jedné strany.

Předností grilu na dřevěné uhlí je snadná manipulace a nízká pořizovací hodnota, která začíná i na dvou stech korunách Kvalitnějš­í modely plynových grilů bývají dvakrát dražší než kvalitní grily na uhlí a ještě u nich chybí efekt samotného ohně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia