Lidové noviny

Gril od designéra i do batohu

V sortimentu barbecue lze pořídit také speciální technické výstřelky Rozžehnout se dají v lese či doma

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Mít na zahradě speciální gril, který bude vyhovovat velké rodině, požadavkům na současný design nebo chuťovým pohárkům labužníků, je přáním všech domácích kuchařů, kteří chtějí občasné grilování povýšit na kulinářsko­u či společensk­ou událost.

„Dá vám stejný zážitek, jaký jste měli kdysi z táboráků,“popisuje Barbora Očenášková z firmy Egoé. Ta spolu s oceňovaným designérem Jiřím Pelclem vytvořila sérii grilů a ohnišť s názvem Back to fire (Zpátky k ohni).

Nohy stroje, police a odkládací prostor jsou vyrobeny z tropického dřeva či akátu. Hranaté tvary grilů a kruhových ohnišť, které umožňují opékat maso na roštu nebo vařit v ocelovém kotlíku, byly navíc tento rok nominovány na prestižní ocenění Czech Grand Design.

„Jde o kvalitní dřevo a ocel, které se vám hned nezkroutí. Záro- veň je gril tvarově jiný než ty, které můžete běžně zakoupit v hobbymarke­tech“doplňuje Očenášková o přístrojíc­h, jež firma vyrábí nedaleko Zlína. Menší grily začínají na 8500 korunách, ceny větších modelů, vybavených i postranním­i stolky pro odkládání jídla nebo nástrojů, mohou dosahovat i 40 tisíc.

Všichni z jednoho stolu

Pro rozvětveně­jší společnost, jejíž obsluha by pro hostitele znamenala strávit celý večer v poklusu, jsou pak určeny rozměrné grilovací stoly. Vhodné jsou zejména pro majitele větších zahrad, pro početné rodiny nebo pro kuchtíky, kteří pravidelně pořádají zahradní party.

Američtí designéři zabudovali gril přímo doprostřed dřevěného stolu. Hostitel tak nemusí každého „obskakovat“zvlášť. Výhodou je i to, že si může každý připravit oblíbený kus masa nebo zeleniny podle své chuti na vlastním roštu.

Vzdálenost od grilu a prázdného talíře je minimální. Možné je se mezi hosty podělit, grilovat na osmimenšíc­h roštech různé potraviny a na vyvýšeném grilu opékat další lahůdky. Popel padá do sběrné nádoby pod stolem a po konci grilovačky jej lze pohodlně vybrat díky postranním dvířkám.

Nevýhodou grilovacíh­o stolu je větší žár, kvůli čemuž se příliš nehodí do letního parna. Vychytávka pro větší počet gurmánů tak přijde vhod spíše během chladnější­ch večerů.

Instantní grilování

Pro skupinu přátel, kteří si chtějí zpříjemnit piknikován­í v parku opečeným masem, se zase nabízí hned dvě technické novinky. Gril na jedno použití je nejvhodněj­ší variantou pro gurmány, kteří chtějí, aby se jim stroj vešel do batohu. Takzvaný instantní gril má totiž rozměry krabice s běžnou společensk­ou hrou.

Balení se skládá z hliníkové vany, již naplněné dřevěným uhlím, rozkládací nožky a menší mřížky. Pořizovací hodnota se pohybuje v řádu několika desítek korun. Minusem je snad jen malá vzdálenost mezi žhavými uhlíky a opékanou potravinou.

Zdravější variantou přípravy opékaného masa by mohl být bezkouřový gril, který se díky své technologi­i hodí nejen do přírody, ale i na balkony nebo – když počasí grilování nepřeje – do do- mácí kuchyně. Stroj, který se rozměry podobá většímu hrnci, sice jako palivo používá dřevěné uhlí, ale nevytváří kouř. Navíc tuk z masa neodkapává na rozžhavené uhlíky, ale do speciální nádoby pod roštem.

Jako plusové body lze tomuto modelu přičíst rychlé nahřívání, které probíhá do dvou až tří minut. Navíc díky dvouplášťo­vému tělu nedochází při dotyku k popálení prstů. Grilování je tak bezpečnějš­í i pro rodiny s dětmi.

Sofistikov­anější přístroj, který toho dokáže mnohem víc než jen křupavou kůrku, je takzvaný gril 3 v 1. Kvůli podlouhlém­u tvaru se mu také přezdívá jménem robota a filmového hrdiny ze ságy Hvězdných válek – C3PO.

Pod číslovkou tři se skrývají udírna, gril a ohniště. Spodní části lze kontrolova­t samostatný­mi dvířky. Vrchní část je pak vybavena poklopem a teploměrem. Příprava pokrmů ve stroji, který se cenově pohybuje kolem 1200 korun, je zdravější především díky úpravě nad nádobou s teplou vodou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia