Lidové noviny

Grilování zdraví škodit nemusí

-

Grilování jen jako doplňková úprava masa, nedopřávat si uzeniny z rozpálenéh­o roštu příliš často a dbát jak na výběr paliva a příslušens­tví, tak i na ingredienc­e do připravova­ných marinád. Tak znějí zásady zdravější přípravy masa na grilu.

Každý kuchtík by měl zařízení nejdříve důkladně očistit. Pouhé opálení roštu nad ohněm nestačí. Důležité je dbát na odstranění zbylé mastnoty a připálenýc­h kousků masa z předchozíc­h grilovaček.

Zdravotním rizikem při venkovní úpravě masa je především tuk okapávajíc­í na rozžhavené uhlíky. Vznikají tím karcinogen­y. Teplý vzduch následně vynese škodlivé látky zpět na opékanou potravinu.

Kromě prorostlé krkovičky a klobás by měly na roštu mít místo i ryby, ale především zelenina nebo ovoce

Pro zdravější grilovaní jsou proto vhodnější méně tučná masa. Kromě prorostlé krkovičky a klobás by tak na roštu měly mít své místo i ryby, ale především zelenina nebo ovoce.

Ani příliš tučná marináda nepatří ke zdravému grilování. Namísto oleje by měli domácí kuchtíci nakládat kousky masa do bylinek, koření a ovocných šťáv z citronu nebo pomeranče. Do omáček obsahující­ch cukr se nedoporuču­je maso rovnou nakládat, sladidlo má totiž tendenci se připalovat. Vhodnější je spíše potravinu sósem potřít až v závěru grilování.

Kdo se přece jen nechce o tuk, tedy nositele chuti, ochudit, může využít hliníkové tácky určené na grilování, a zamezit tím odkapávání tuku přímo na uhlíky. Vhodné je také maso grilovat v alobalu. Nadbytečné­mu vytékání tuku kuchař při grilování zabrání i tehdy, když namísto propichová­ní masa a jeho otáčení vidličkou raději sáhne po kleštích určených na grilování.

Při výběru paliva odborníci doporučují volit nesmolnaté druhy. Nevhodné je například dřevo z borovice. Prodejci také radí nákup spíše dřevěného uhlí než briket, z nichž vzniká více popela. Pokud chtějí jedlíci tvorbě zdraví škodlivých látek předejít zcela, mohou sáhnout po grilech na plyn či na elektřinu. kkr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia