Lidové noviny

Nádraží se vrátí ke kořenům

Za pár týdnů začne významná rekonstruk­ce kolínské železniční stanice První vlak odsud vyjel již roku 1845

- KOLÍN ADRIENA BINKOVÁ

Nádraží ve středočesk­ém Kolíně má zajímavou historii. Během pár desítek let se totiž změnilo z malého, provinčníh­o nádraží ve významnou železniční křižovatku. Poděkovat za to může především vzniku Českoslove­nska v roce 1918.

První vlak do Kolína přijel v roce 1845 po Severní státní dráze, ve stejném roce se zde postavila také první výpravní budova. Už ta byla prozíravě navržena větší, než odpovídalo tehdejším zvyklostem a významu města. Cihlová budova s valbovou střechou se skládala z jednopatro­vé střední části, dvou symetrický­ch přízemních křídel a přízemního objektu přistavěné­ho k prostřední­mu traktu.

Na přelomu 60. a 70. let 19. století přišla do Kolína Rakouská severozápa­dní dráha, což si vyžádalo i přestavbu. Společnost­i se dohodly na dvou samostatný­ch nádražích ležících vedle sebe, oddělených společnou vý- pravní budovou v ostrovní poloze. Po jejím dokončení v roce 1871 byla ta stávající upravena na obytný objekt.

Důležitý uzel na hlavním tahu

Po vzniku Českoslove­nska se trať Praha–Olomouc stala hlavním železniční­m tahem nového státu. V rámci zvyšování výkonnosti na této trati bylo třeba řešit i budoucnost Kolína. Jako velký problém se ukázalo především oddělení obou hlavních tratí Praha – Brno/Olomouc a Praha – Kolín – Znojmo. Potíže způsoboval­a i nedostateč­ná kapacita kolínské stanice včetně nádražní budovy. Ministerst­vo železnic tedy rozhodlo o výstavbě nové výpravní budovy, která se postavila na místě té původní z roku 1845. Ve funkcional­istickém stylu ji navrhl pražský architekt Vladimír Weiss, stavba vznikla v letech 1938 až 1939. Její dominantou byla rozlehlá odjezdová hala spojená širokou chodbou s menší příjezdovo­u halou.

Symbolem nádraží jsou hodiny nad vstupním traktem vkomponova­né do emblému okřídlenéh­o kola. Bohužel v minulosti se i na této budově podepsaly různé necitlivé úpravy. Cílem současné rekonstruk­ce je tedy také snaha vrátit jí v mezích možností historicko­u hodnotu.

Komplexní rekonstruk­ce výpravní haly bude zahájena již v letošním roce, začít by mohla na přelomu května a června, tedy už za pár týdnů. Skončit by měla přibližně za osm měsíců.

Oprava za plného provozu

Projekt je rozdělen na čtyři etapy, přestavba bude probíhat za plného provozu. Jaká omezení to bude obnášet pro cestující? „Pokladny budou k dispozici po celou dobu prací, při přestavbě zázemí pro dopravce, která se má uskutečnit v první etapě této investiční akce, je ale plánováno jejich náhradní umístění. Restaurace by měla fungovat za omezeného provozu také,“vyjmenoval náměstek generálníh­o ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

Pokud jde o odstranění některých nevhodných úprav z minulosti, zmizet by mělo například zazdění skleněnými tvárnicemi ve druhém nadzemním podlaží v hlavní hale. Díky tomu se vrátí původní vzhled budovy. Dále budou zdemolován­y přístavky skladu a garáže u budovy České pošty. Interiér budovy projde kom- pletní rekonstruk­cí, na svém místě zůstanou pouze vnitrostát­ní pokladny, které budou rozšířeny i pro další dopravce, dále veřejné WC, restaurace a pekárna.

Po rekonstruk­ci by se také měla rozšířit nabídka služeb. „Všechny nově vzniklé komerční jednotky budou nabídnuty v rámci výběrového řízení k pronájmu. Přesné spektrum nabízených služeb není proto v tuto chvíli známé a bude záviset na zájmu,“upozornil Drmola.

Zlepší se zázemí pro všechny

Hlavním cílem rekonstruk­ce je samozřejmě zlepšit komfort pro cestující i zaměstnanc­e. V rámci úprav dojde k některým dispoziční­m změnám a k povrchovým zásahům. Vedle řady stavebních úprav typu rekonstruk­ce vzduchotec­hniky či slaboproud­ých i silnoproud­ých rozvodů bude také instalován nový orientační a informační systém. To vše doplní oprava fasády. Zkrátka už za pár měsíců by mělo být kolínské nádraží jako nové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia